01 - 04. 03. 2018г. В земите на цар Самуил и българския дух. Едеса, Кастория Св. Ахил, Солун и др. Пътуващ семинар с беседи и лектори. Цена 289 лв.
01 - 04. 03. 2018г. В земите на цар Самуил и българския дух. Едеса, Кастория Св. Ахил, Солун и др. Пътуващ семинар с беседи и лектори. Цена 289 лв.

В земите на цар Самуил

Програма

 Водачи: Борис Бедросов: 0888448882, Диана Кръстева: 0889220527 

 1 Ден.

 

07:00 Тръгване от София от малката автогара Сердика, бившия трафик маркет срещу централна гара.
Преминаване на граничните пунктове Кулата - Промахон. Пристигане в Солун. Специално посещение, специални беседи и поклонение на Св. Димитър. 

 НАТИСНИ : Църквата Св. Димитър

Много добре е да  се посети църквата на покровителя на Солун, в която в сребърен саркофаг се намират мощите му. Първоначалната църква е построена през 313 г. След това е била унищожавана два пъти от пожар, но през 1948 г. е напълно реставрирана и обновена по оригиналните чертежи.

Следва свободно време или по желание продължаваме по следните обекти:

Бялата Кула

Това е символът на Солун и отправна точка за всички посетители. Издига се на самия бряг на града, напомняйки за старите времена. През XIX в. е била затвор, а сега е музей за изкуство и история. Вход: 4 евро (но има много дни с намаления, вижте уебсайта на музея на Бялата кула).

Уебсайт: http://mbp.gr/html/en/pirgos.htm

Лададика (Ladadika)

Кварталът между улици Кудуриоту (Koudouriotou) и Диаманти (Diamanti), и между улици Хиу (Hiou) и Лемну (Lemnou), е познат като Лададика. Тук може да намерите много барове, ресторанти и древногръцки и византийски музеи.

Площад Аристотел

Най-впечатляващият площад в Солун. Тук може да намерите сгради по европейски и колониални модели, както и кафенета, магазини и т.н. Това е мястото за среща през деня. Тук се състоят големите събития в града като посрещането на Нова година.

Археологически музей

В музея можете да видите антики от римския и елинския период, но основната част е посветена на находките, открите в района на Солун и Македония. Вход: 6 евро (има много дни с безплатен вход, вижте сайта на музея).

Уебсайт: www.amth.gr

Арката на Галерий 

Един от характерните паметници на града. Арката на Галерий е близо до източната стена на Солун, на кратко разстояние от портата Касандреотики (Kassandreotiki).

Ротондата Свети Георги

Ротондата е цилиндрична сграда от ранния IV в. Уникална е за Гърция. Била е пантеон или мавзолей за император Галерий. Мозайките в сградата са наистина впечатляващи, а входът е свободен.

Олимпийският музей

Представя експозиция, посветена на олимпийските спортове. Намира се на улица Агиу Димитриу (Agiou DImitriou).

Уебсайт: www.olympicmuseum-thessaloniki.org

Музей на фотографията

Работно време: 11:00 - 19:00 часа (почивен ден понеделник). Вход: 2 евро. Намира се на пристанището, склад А.

Уебсайт www.thmphoto.gr

Първия ден завършваме с посещение на:

Милос (Mylos)

Това е огромен развлекателен комплекс, разположен в складовата зона на пристанището. Там ще намерите барове, галерии, ресторанти, кафета, театри и голямо разнообразие от заведения с жива музика.

Уебсайт: www.mylos.gr

Нощувка в Солун.

 

2.ден
 
07:-08:00 Закуска
08:10 Отпътуване за Вергина. Посещение на гробницата на един от най-великите представители на македонската династия - Филип ІІ Македонски, разглеждане на руините на древния македонски дворец с богата експозиция на всичко намерено в нея: златни накити, погребални съдове, оръжия и др. Кратка беседа на място. Пристигане в Кастория около 12:00ч. Посещение на една от най - силните точки в полуострова - драконовата пещера и уникалната църква на св. Ахил. Свободно време за разглеждане на града, византийски и етнографски музей, езерото, магазините с кожи от норки и др.
Това е някога българският град – Костур, живописен град, удивително наподобяващ на град Охрид. За приликата допринася подобното разположение на полуостров в Костурското езеро - езеро Орестиада, допринася за приликата още и архитектурата на съхранените и до днес старинни къщи, застроени амфитеатрално по хълма, спускащ се към езерото, както и големия брой запазени и действащи и до днес около 70 на брой стари византийски църкви. Свободно време. Нощувка в Кастория.
 
3 Ден.
 
07:00 - 08:00 Закуска
08:00 -Отпътуване към езерото „Малка Преспа” и остров Св.Ахил, разположен в живописното езеро. Островът на цар Самуил. Тук се е намирал легендарният град Преспа основан от цар Самуил през 10 век, тук била и една от любимите му резиденции. Тук са още и руините на един от седемте катедрални храма, градени още от цар Борис, веднага след покръстването му. Именно в този разкошен храм със застроена площ от 968 м2, цар Самуил положил мощите на свети Ахил от Лариса, за да пази светеца , острова и българите. В средата на 20 век гръцки археолози при разкопки разкриват и доказват, че в храма е бил погребан самият цар Самуил, както и неговия син цар Гаврил Радомир. Следобед разглеждане на Кастория: Кастория е град в северозападната част на Егейска Македония. Градът е част от административната област Западна Македония. Населението на Кастория е малко над 15 хил. души. Градът е център на Костурската епархия на гръцката църква. Кастория е разположен на полуостров в Костурското езеро (на гръцки Орестиада), на 35 километра от Преспанското езеро, между планините Вич и Грамос и се смята за един от най-красивите в Егейска Македония. Център на кожухарството от византийско време до днес.В Кастория са запазени много средновековни църкви. От 10 век са църквите „Свети Стефан“, „Свети Архангели Митрополитски“ и „Свети Безсребреници“. След установяването на Охридската архиепископия през 11 век, градът става център на втората по важност епархия в нея, като неговият епископ носи титлата прототрон. Посещение на пещерата на дракона на полуостров Кастория. Свободно време.
 
4 Ден.
07-08:00 Закуска
08:00 - Отпътуване от Касторя. Пристигане в Едеса /Воден/, един от най-красивите градове в северна Гърция. Името си дължи на богатството си на вода, водопади и зеленина.Свободно време за разходка сред красивия парк и неповторимите водопади на град Едеса. Следва разходка до курорта Лутраки Позар, намиращ се на 390 метра надморска височина и разположен на площ от 75 м2. Водите от шест минерални извора с различна температура се събират заедно, за да образуват естествена река с невероятни естествени водопади. Едната половина от реката е със студена вода, а другата половина от водите на реката са с температура 37 градуса и цялото това чудо на Природата тъне сред оазис от зеленина на окръжаващата го гора. Неслучайно местните жители наричат това благодатно място – градините на РАЯ, а лечебните води на реката – благословени. Възможност за къпане в басейните на открито: в коритото на самата река или в закритите басейни на специално изградения за целта – SPA Преди да тръгнем за България посещаваме останките на античния град Пела - столица на Древна Македония от края на 5 век пр.н.е. до средата на 2 век пр.н.е., както и родно място на Филип II Македонски и Александър Македонски. Останките от древния град се намират в местността "Градище" при старото българско село Постол, след 1926 г. прекръстено Пела. Следобед пътуваме за София. Пристигане вечерта към 19- 20 ч. 
 

Записвания:

Молим за следната последователност от действия, която досега е показала добри резултати и улеснява всички:

1. Позвънявате на тел. 0897-660-662, за да проверите за наличие на свободни места.

2. Превеждате сумата 289 лв. ( капаро 160 лв. или цялата 289 лв.) сметка

Туристическа компания "ТеДеВе" ЕООД : 

BG59FINV91501017100033 в лева. Първа инвестиционна банка. ( Fibank).

Моля, ако сте платили преди това капаро по друга сметка на Виделей Тур, то доплащането трябва да е по горепосочената сметка на ТеДеВе. Благодарим

 

ОСНОВАНИЕ " САМУИЛ". Ако сте превели капаро, то е необходимо до 14 дни преди отпътуването да се преведе остабналата част.

- капаро 160 лв.

3. Пращате е-майли на: europa.videlei@abv.bg 

В е-мейла е нужно да има следната информация:

1. Трите имена по лична карта на латиница 

2. ЕГН.

3. Телефон за връзка

Възможни промени  в програмата и  маршрута.

В цената е включено:

- 3 нощувки

- 3 закуски

- 2 лектори + екскурзовод - уникално пътешествие!

- беседи

- пътуването с лицензиран туристически 3 звезди автобус, DVD/CD, чай, кафе

В цената не е включено:

- обеди и вечери

- разходи от личен характер, входове на музеи и други обекти. Общо входове около 20 евро

- единична стая. Доплащане за единична стая 130 лв. 

Възможни са леки промени по програмата - допълнителни обекти, като бонус, фото паузи, и / или разместване на реда на посещаваните обекти според трафик, задръствания и др.

Направи дарение
Абонирай се за съобщения
Мисъл на деня
♥ " Всяка добра мисъл, която излиза от ва­шия мозък и се проектира в пространство­то, върви нагоре и надолу, като тези тече­ния в растенията, и търси съответстващ жив магнетизъм или електричество, които служат за нейното оформяне или развитие. Следователно добрите мисли на онзи, кой­то по-често ги изпраща, не се отдалечават, а остават тясно свързани с него." "Учителя"