Абонирай се за съобщения
03 - 05. 11. 2017г. В земите на цар Самуил и българския дух. Едеса, Кастория Св. Ахил и др. Пътуващ семинар с беседи и лектори. Цена 249 лв.
03 - 05. 11. 2017г. В земите на цар Самуил и българския дух. Едеса, Кастория Св. Ахил и др. Пътуващ семинар с беседи и лектори. Цена 249 лв.

В земите на цар Самуил

Програма

 Автобуса е МАН СВ 8158 - бял с оранжеви надписи. Шофьор Петко - 0877004805, водачи: Борис Бедросов: 0888448882, Диана Кръстева: 0889220527 

 1 Ден.

 
07:00 Тръгване от София от малката автогара Сердика, бившия трафик маркет срещу центрлна гара.
Преминаване на граничните пунктове Кулата -Промахон. Пристигане във Вергина. Посещение на гробницата на един от най-великите представители на македонската династия - Филип ІІ Македонски, разглеждане на руините на древния македонски дворец с богата експозиция на всичко намерено в нея: златни накити, погребални съдове, оръжия и др. Кратка беседа на място. Пристигане в Кастория около 19:00ч.
 
Това е някога българският град – Костур, живописен град, удивително наподобяващ на град Охрид. За приликата допринася подобното разположение на полуостров в Костурското езеро - езеро Орестиада, допринася за приликата още и архитектурата на съхранените и до днес старинни къщи, застроени амфитеатрално по хълма, спускащ се към езерото, както и големия брой запазени и действащи и до днес около 70 на брой стари византийски църкви. Свободно време. Нощувка в Кастория.
 
2 Ден.
 
07:00 - 08:00 Закуска
08:00 -Отпътуване към езерото „Малка Преспа” и остров Св.Ахил, разположен в живописното езеро. Островът на цар Самуил. Тук се е намирал легендарният град Преспа основан от цар Самуил през 10 век, тук била и една от любимите му резиденции. Тук са още и руините на един от седемте катедрални храма, градени още от цар Борис, веднага след покръстването му. Именно в този разкошен храм със застроена площ от 968 м2, цар Самуил положил мощите на свети Ахил от Лариса, за да пази светеца , острова и българите. В средата на 20 век гръцки археолози при разкопки разкриват и доказват, че в храма е бил погребан самият цар Самуил, както и неговия син цар Гаврил Радомир. Следобед разглеждане на Кастория: Кастория е град в северозападната част на Егейска Македония. Градът е част от административната област Западна Македония. Населението на Кастория е малко над 15 хил. души. Градът е център на Костурската епархия на гръцката църква. Кастория е разположен на полуостров в Костурското езеро (на гръцки Орестиада), на 35 километра от Преспанското езеро, между планините Вич и Грамос и се смята за един от най-красивите в Егейска Македония. Център на кожухарството от византийско време до днес.В Кастория са запазени много средновековни църкви. От 10 век са църквите „Свети Стефан“, „Свети Архангели Митрополитски“ и „Свети Безсребреници“. След установяването на Охридската архиепископия през 11 век, градът става център на втората по важност епархия в нея, като неговият епископ носи титлата прототрон. Посещение на пещерата на дракона на полуостров Кастория. Свободно време.
 
3 Ден.
07-08:00 Закуска
08:00 - Отпътуване от Касторя. Пристигане в Едеса /Воден/, един от най-красивите градове в северна Гърция. Името си дължи на богатството си на вода, водопади и зеленина.Свободно време за разходка сред красивия парк и неповторимите водопади на град Едеса. Следва разходка до курорта Лутраки Позар, намиращ се на 390 метра надморска височина и разположен на площ от 75 м2. Водите от шест минерални извора с различна температура се събират заедно, за да образуват естествена река с невероятни естествени водопади. Едната половина от реката е със студена вода, а другата половина от водите на реката са с температура 37 градуса и цялото това чудо на Природата тъне сред оазис от зеленина на окръжаващата го гора. Неслучайно местните жители наричат това благодатно място – градините на РАЯ, а лечебните води на реката – благословени. Възможност за къпане в басейните на открито: в коритото на самата река или в закритите басейни на специално изградения за целта – SPA Преди да тръгнем за България посещаваме останките на античния град Пела - столица на Древна Македония от края на 5 век пр.н.е. до средата на 2 век пр.н.е., както и родно място на Филип II Македонски и Александър Македонски. Останките от древния град се намират в местността "Градище" при старото българско село Постол, след 1926 г. прекръстено Пела. Следобед пътуваме за София. Пристигане вечерта към 19- 20 ч. 
 

 Автобуса е МАН СВ 8158 - бял с оранжеви надписи. Шофьор Петко - 0877004805, водачи: Борис Бедросов: 0888448882, Диана Кръстева: 0889220527 

Записвания:

Молим за следната последователност от действия, която досега е показала добри резултати и улеснява всички:

1. Позвънявате на тел. 0897-660-662, за да проверите за наличие на свободни места.

2. Превеждате сумата 249 лв. ( капаро 130 лв. или цялата 249 лв.) сметка : Консорциум "Виделей Тур": Сметка BG24STSA93000024596918 . ДСК БАНКА в лева.  ОСНОВАНИЕ " САМУИЛ". Ако сте превели капаро, то е необходимо до 14 дни преди отпътуването да се преведе остабналата част.

- капаро 130 лв.

3. Пращате е-майли на: europa.videlei@abv.bg 

В е-мейла е нужно да има следната информация:

1. Трите имена по лична карта на латиница 

2. ЕГН.

3. Телефон за връзка

Възможни промени  в програмата и  маршрута.

В цената е включено:

- две нощувки

- две закуски

- лектори

- беседи

- пътуването с лицензиран пътнически автобус

В цената не е включено:

- обеди и вечери

- разходи от личен характер, входове на музеи и други обекти.

- единична стая

Направи дарение
Абонирай се за съобщения
Мисъл на деня
♥ " Всяка добра мисъл, която излиза от ва­шия мозък и се проектира в пространство­то, върви нагоре и надолу, като тези тече­ния в растенията, и търси съответстващ жив магнетизъм или електричество, които служат за нейното оформяне или развитие. Следователно добрите мисли на онзи, кой­то по-често ги изпраща, не се отдалечават, а остават тясно свързани с него." "Учителя"