03 - 05. 11. 2017г. В земите на цар Самуил и българския дух. Едеса, Кастория Св. Ахил и др. Пътуващ семинар с беседи и лектори. Цена 249 лв.
03 - 05. 11. 2017г. В земите на цар Самуил и българския дух. Едеса, Кастория Св. Ахил и др. Пътуващ семинар с беседи и лектори. Цена 249 лв.

В земите на цар Самуил

Програма

03 -05.11.2017г

1. Ден

 07:00ч.  отпътуване от София по маршрута: София -Кулата –Едеса -  Кастория.

Пристигане около 14:00 Разглеждане на един от най – специалните и красиви градове в Гърция - Едеса

Малко са градовете в Северна Гърция, надарени с толкова много природна красота, като Едеса. Кацнал на повърхността на стръмно плато, в подножието на планината Вермио, с прекрасен изглед към долината, с буйни води и богата растителност, с голямо историческо наследство, той е идеален за малки бягства, от големия град, чрез които да забравите всекидневието и стреса. Често е наричан “Малкият Амстердам”, заради каналите пресичащи града. През античността Едеса е бил столица на македонското царство, а по време на Средновековието приема своето българско име - Воден, което се използва до 1912 г, когато гърците превземат тези райони. Тук ще си направим  фантастична фото сесия пред най големият водопад Каранос, ще се разходите в прекрасният парк на града, където ни очакват много изненади като: Музея на водата, Аквариума, старата фабрика за конопени въжета, а също и старата градска част с махалата Вароша - интересна с лабиринта от тесни, криволичещи калдъръмени улички с традиционните балкански къщи.

 

Пристигане в Кастория около 19:00ч.Това е някога българският град – Костур, живописен град, удивително наподобяващ на град Охрид. За приликата допринася подобното разположение на полуостров в Костурското езеро - езеро Орестиада, допринася за приликата още и архитектурата на съхранените и до днес старинни къщи, застроени амфитеатрално по хълма, спускащ се към езерото, както и големия брой запазени и действащи и до днес около 70 на брой стари византийски църкви.

Свободно време. Нощувка в Кастория

2.ден

 07:00-08:00. Закуска. Разглеждане  на града

Кастория е град в северозападната част на Егейска Македония. Градът е част от административната област Западна Македония. Населението на Кастория е малко над 15 хил. души. Градът е център на Костурската епархия на гръцката църква. Кастория е разположен на полуостров в Костурското езеро (на гръцки Орестиада), на 35 километра от Преспанското езеро, между планините Вич и Грамос и се смята за един от най-красивите в Егейска Македония. Център на кожухарството от византийско време до днес. В Кастория са запазени много средновековни църкви. От 10 век са църквите „Свети Стефан“, „Свети Архангели Митрополитски“ и „Свети Безсребреници“. След установяването на Охридската архиепископия през 11 век, градът става център на втората по важност епархия в нея, като неговият епископ носи титлата прототрон.

12:00 ч. Отпътуване към  езерото „Малка Преспа” и остров Св.Ахил,  разположен в живописното  езеро. Островът на цар Самуил.  Тук се е намирал легендарният град Преспа основан от цар Самуил през 10 век,  тук била и една от любимите му резиденции. Тук са още и руините на един от седемте катедрални храма, градени още от цар Борис, веднага след покръстването му.

Именно в този разкошен храм със застроена площ от 968 м2, цар Самуил положил мощите на свети Ахил от Лариса, за да пази светеца , острова и българите. В средата на 20 век гръцки археолози при разкопки разкриват и доказват, че в храма е бил погребан самият цар Самуил, както и неговия син цар Гаврил Радомир.

 Продължаване по маршрута през Флорина/ някогъшен български град Лерин/ към SPA курорт Лутраки. В ранния след обяд пристигане в SPA курорта Лутраки, разположен в подножието на планината Каймакчалан, често наричана – гръцките Алпи.

 Настаняване в хотела. Нощувка.

3 ден

 

07:00 закуска

Разходка до SPA центъра на курорта, намиращ се на 390 метра надморска височина и разположен на площ от 75 м2. Водите от шест минерални извора с различна температура се събират заедно, за да образуват естествена река с невероятни естествени водопади.

Едната половина от реката е със студена вода, а другата половина от водите на реката са с температура 37 градуса и цялото това чудо на Природата тъне сред оазис от зеленина на окръжаващата го гора. Неслучайно местните жители наричат това благодатно място – градините на РАЯ, а лечебните води на реката – благословени. Възможност за къпане в басейните на открито: в коритото на самата река или в закритите басейни на специално изградения за целта – SPA център.

Възможни са леки промени по маршрута

Записвания:

Молим за следната последователност от действия, която досега е показала добри резултати и улеснява всички:

1. Позвънявате на тел. 0897-660-662, за да проверите за наличие на свободни места.

2. Превеждате сумата 249 лв. ( капаро 130 лв. или цялата 249 лв.) сметка : Консорциум "Виделей Тур": Сметка BG24STSA93000024596918 . ДСК БАНКА в лева.  ОСНОВАНИЕ " САМУИЛ". Ако сте превели капаро, то е необходимо до 14 дни преди отпътуването да се преведе остабналата част.

- капаро 130 лв.

3. Пращате е-майли на: europa.videlei@abv.bg 

В е-мейла е нужно да има следната информация:

1. Трите имена по лична карта на латиница 

2. ЕГН.

3. Телефон за връзка

Направи дарение
Абонирай се за съобщения
Мисъл на деня
♥ " Всяка добра мисъл, която излиза от ва­шия мозък и се проектира в пространство­то, върви нагоре и надолу, като тези тече­ния в растенията, и търси съответстващ жив магнетизъм или електричество, които служат за нейното оформяне или развитие. Следователно добрите мисли на онзи, кой­то по-често ги изпраща, не се отдалечават, а остават тясно свързани с него." "Учителя"