Абонирай се за съобщения
06-08.09.2019. ПОРТАТА НА БОГОВЕТЕ - ЩУДА ГРАДА И НАДПИСА ОТ СИТОВО, ЧЕРВЕНАТА ЦЪРКВА, МАНАСТИРСКИТЕ СКАЛИ. ТАЙНИТЕ НА ДРЕВНИТЕ. Цена 139.лв.
06-08.09.2019. ПОРТАТА НА БОГОВЕТЕ - ЩУДА ГРАДА И НАДПИСА ОТ СИТОВО, ЧЕРВЕНАТА ЦЪРКВА, МАНАСТИРСКИТЕ СКАЛИ. ТАЙНИТЕ НА ДРЕВНИТЕ. Цена 139.лв.

06-08.09.2019. ПОРТАТА НА БОГОВЕТЕ - ЩУДА ГРАДА И НАДПИСА ОТ СИТОВО, ЧЕРВЕНАТА ЦЪРКВА, МАНАСТИРСКИТЕ СКАЛИ. ТАЙНИТЕ НА ДРЕВНИТЕ

Цена 139.лв. 

- Портата на боговете - Щуда града, който организаторите шеговито наричат „Щура града”. Всъщност местността около село Ситово, където се срещат два планински хълма, е била убежище на пазителите на портата - траките.

- Ситовският надпис. Неразгадан и до днес, криещ в себе си кодове на Боговете според някои изследователи.  Скалният масив, на който е издълбан надписът, се крепи на пет камъка. Върху един от тях е разпознат образ на Богинята майка 

- Манастирските скали - Древно мегалитно светилище край което по късно през VI век бил изграден манастирът „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“

- Червената църква и Духова могила, където през 1833г. намират 16 заровени талиги с водача им изправени през 4м. и още....

- Историческият музей, Перущица - Във фондовете на музея се съхраняват около 7000 експоната. 

 

 

 ПРОГРАМА

1 ДЕН

- 07:30 тръгване от София, автогара Сердика / малката автогара между централна автогара и ж.п. гара София. Отправяме се към село Ситово. Доказано един от най - екологично чистите райони в България.
- Посещаваме Ситовския надпис
Ситовският надпис, това е неразчетен надпис в Родопите от рунообразни знаци на неизвестна писменост. Намира се на 100 метра над пътя за Ситово, Пловдивска област, след разклона за с. Лилково. Надписът е издълбан върху загладена част от скала с форма на хоризонтално разположена лента с дължина приблизително 3,4 метра и ширина 23–30 см. Скалният масив, на който е издълбан надписът, се крепи на пет камъка. Върху един от тях е разпознат образ на Богинята майка от епохата на неолита, а друг един от камъните е оприличен на пясъчен часовник. Надписът е издълбан на място в скалата, където няма ерозия и затова се е запазил до наши дни.
Поход до светилището Щуда града. Едно от най – древните и огромно по мащаби светилище по нашите земи. Светилището се намира на около час път от селото пеша по горски път. За целта се изисква да се движим максимално компактно без да се разпилява време във големи фото паузи и каквото и да е друго отнемащо време. Посещение на лековития параклис Света Петка където е каптиран извор чиято животворна вода е с изключително високи лечебни свойства. Настаняване в избрана от нас база за почивка, вечеря и лично свободно време.

 

2 ДЕН

 Закуска. Отправяме си към Манастирските скали - Древно мегалитно светилище край което по късно през VI век бил изграден манастирът „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, Около древното мегалитно светилище в разгърнатия ветрилообразно върху стръмния склон на Родопите непосредствено над града не само са разпръснати чирепи от обредно разбивана керамика хилядолетия наред, но и още витаят тайни за незатихнали магични практики. Намира се на пет километра в планината южно от Перущица. Тематични беседи и разговори с лекторите. Вечеря и лично сбободно време.

 

3 Ден

Закуска. Посещаваме  Червената църква. Може да се видят и контурите на намиращата се в непосредственна близост, в момента в стопански двор на съвременно предприятие известна Духова могила
Интересът към духова могила и тайните които тя крие не датира от вчера, още в началото на двадесети век френския учен Жорж Сьор възкликва: - Духова могила е безспорно най-интересната в Тракия. Могилата е обект на иманярски набези от векове, ето какво разказват братя Шкорпил за една очевидно не особено закона „археологическа“ експедиция проведена преди тях край Перущица. „На разстояние няколко разкрача от всяка талига, в посока към могилата, бил намерен по един талигаджия, заровен в стоящо положение. Единият имал пробит череп и в едното му ребро стояла още забодена желязна стрела. Талигите били заровени в четвъртити ями (като "хамбари"), наредени в една посока от запад към изток. В 1883 година видяхме тука 16 ями, отдалечени една от друга на около 4 м.; талигите (заедно с конете) са били вкарани в ямите и после засипани; те са имали четири колела (две по-големи и две по-малки).
Освен тях били намерени и други железни предмети, изгнило дърво, бронзови статуйки (идолчета), разни украшения, юзди, конски кости и др. “
Червената църква - един от бисерите на ранно християнската архитектура в Европа е призната късноантичната и ранно средновековна базилика „Света Богородица“, прочута като „Червената църква“, която още от IV век, та чак до ХIV-и е приютявала службите на богомолците. Тя е архитектурен и археологически паметник е от национално значение.
- Посещаваме църква - музей " Свети Архангел Михаил "
Храмът на саможертвата „Св. Архангел Михаил - На 1 май 1876 година в храма „Св. Архангел Михаил“ 23 предани на Христа мъже, жени и деца освободили ангелския дух от телата си, за да бъде спасен от оскверняване, ако друговерците ги подложели на извращения.
- Посещаваме Исторически музей, Перущица
Исторически музей, Перущица - Във фондовете на музея се съхраняват около 7000 експоната. Музейната експозиция представя историята на Перущица и землището около града, като обхваща периодите на траките, римляни, византийци и Априлското въстание. Отправяме се обратно за София. Пристигане около 18:00 часа.

 

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:

За да участвате в този пътуващ семинар е нужно да се направят 3 неща: 

1- во. Да се обадите на тел. 0889 22 05 27  или 0897 660 662 Асен Асенов, за да проверите за свободни места., 

2- ро. Да преведете цялата сумата Цена 139.лв. ИЛИ 50% капаро в лева по Сметка:

  1. Туристическа компания "ТеДеВе" ЕООД : 
  2. BG59FINV91501017100033 в лева. Първа инвестиционна банка. ( Fibank).Удостоверение за ТО - PKK-01-06022, изд. на 20.12.2007год.
  3. ОСНОВАНИЕ: Ситовски надпис

-доплащане до 10 дни преди датата на пътуване.

3-то. Да изпратите мейл с вашите ТРИ ИМЕНА ПО ПАСПОРТ НА: bulgaria.videlei@abv.bg с телефон за контакти.

Възможни са промени в условията и програмата.

Цената е валидна при записани 40 участника. При по-малък брой се доплаща от 3 до 9 лв. Зависи от числото записани участници

 

Направи дарение
Абонирай се за съобщения
Мисъл на деня
♥ " Всяка добра мисъл, която излиза от ва­шия мозък и се проектира в пространство­то, върви нагоре и надолу, като тези тече­ния в растенията, и търси съответстващ жив магнетизъм или електричество, които служат за нейното оформяне или развитие. Следователно добрите мисли на онзи, кой­то по-често ги изпраща, не се отдалечават, а остават тясно свързани с него." "Учителя"