Абонирай се за съобщения
06-09.09.2018. ГЪРЦИЯ И МАКЕДОНИЯ.НОВИ ОТКРИТИЯ. ЦАР САМУИЛ ЕДЕСА, КАСТОРЯ, ДРАКОНОВАТА ПЕЩЕРА, ОСТРОВ СВЕТИ АХИЛ, ВОЙНЪТ БОГОМИЛ – САМУИЛ, ОХРИД, БИЛЯНИНИТЕ ИЗВОРИ, МАНАСТИРЪТ СВ.НАУМ И ДР.259 лв.
06-09.09.2018. ГЪРЦИЯ И МАКЕДОНИЯ.НОВИ ОТКРИТИЯ. ЦАР САМУИЛ  ЕДЕСА, КАСТОРЯ, ДРАКОНОВАТА ПЕЩЕРА, ОСТРОВ СВЕТИ АХИЛ, ВОЙНЪТ БОГОМИЛ – САМУИЛ, ОХРИД, БИЛЯНИНИТЕ ИЗВОРИ, МАНАСТИРЪТ СВ.НАУМ И ДР.259 лв.

В ЗЕМИТЕ НА ЦАР САМУИЛ

ЕДЕСА, КАСТОРЯ, ВОДОПАДИ, ПРАНА, ДРАКОНОВАТА ПЕЩЕРА, ОСТРОВ СВЕТИ АХИЛ, ВОЙНЪТ БОГОМИЛ – САМУИЛ, ОХРИД, СВЕТИ НАУМ, БИЛЯНИНИТЕ ИЗВОРИ И ДР.. 4 дни, 3 нощувки, 3 закуски, двамa лектори, екскурзовод 259 лв. до 10.08. След тази дата цена 299, ако има места.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

259 лв. до 10.08. След тази дата цена 299, ако има места.

1 ден. 06/09

06:30 – Тръгване от София, автогара Сердика. Преминаване на границата КПП Кулата и се отправяме към стария български град Воден, днешна Едеса.  Пристигане в Едеса /Воден/, един от най-красивите градове в северна Гърция. Името си дължи на богатството си на вода, водопади и зеленина.Свободно време за разходка сред красивия парк и неповторимите водопади на град Едеса. Свободно време за обяд след което се отправяме за Касторя.

Това е някога българският град – Костур, живописен град, удивително наподобяващ на град Охрид. За приликата допринася подобното разположение на полуостров в Костурското езеро - езеро Орестиада, допринася за приликата още и архитектурата на съхранените и до днес старинни къщи, застроени амфитеатрално по хълма, спускащ се към езерото, както и големия брой запазени и действащи и до днес около 70 на брой стари византийски църкви.  Населението на Кастория е малко над 15 хил. души. Градът е център на Костурската епархия на гръцката църква. Кастория е разположен на полуостров в Костурското езеро (на гръцки Орестиада), на 35 километра от Преспанското езеро, между планините Вич и Грамос и се смята за един от най-красивите в Егейска Македония. Център на кожухарството от византийско време до днес.В Кастория са запазени много средновековни църкви. От 10 век са църквите „Свети Стефан“, „Свети Архангели Митрополитски“ и „Свети Безсребреници“. След установяването на Охридската архиепископия през 11 век, градът става център на втората по важност епархия в нея, като неговият епископ носи титлата прототрон. Посещение на драконовата пещера.  Свободно време. Нощувка в Кастория.

2 ден. 07/09

07:00 - 08:00 Закуска

08:00 – Посещение на манастира Света Богородица който се намира в самия край на полуострова.Отпътуване към езерото „Малка Преспа” и остров Св.Ахил, разположен в живописното езеро. Преминаваме през понтонен мост.  Посещаваме руините на прочутата базилика Свети Ахил, един от седемте катедрални храма, градени още от цар Борис, веднага след покръстването му. Именно в този разкошен храм със застроена площ от 968 м2, цар Самуил положил мощите на свети Ахил от Лариса, за да пази светеца , острова и българите. В средата на 20 век гръцки археолози при разкопки разкриват и доказват, че в храма е бил погребан самият цар Самуил, както и неговия син цар Гаврил Радомир. Тук се е намирал легендарният град Преспа основан от цар Самуил през 10 век, тук била и една от любимите му резиденции.

Свободно време за обяд. Отправяме се към Охрид, пристигане в Охрид късно следобед, настаняване в хотел на брега на прочутото охридско езеро. Вечеря, свободно време за разходка край езерото.

 

3 ден. 08/09

07:00 - 08:00 Закуска.

 Целия ден е посветен на разглеждане на старата столица на цар Самуил. Местен екскурзовод ще ни запознае със многобройните забележителности на града, крепоста на цар Самуил, Билянините извори, храма на Света София от 10 ти век, римския амфитеатър от 2 ри век, храма на Свети Пантелеймон и Свети Климент и много други.

19:00 – вечеря на брега на охридското езеро. Свободно време.

 

4 ден. 09/09

07:00 - 08:00 Закуска.

Отправяме се да посетим неделната литургия в манастира Свети Наум. Свети Наум е най – прочутия манастир на Охрид.Манастирът Св. Наум е разположен в югоизточната част на Охридското езеро, само на 30 км от град Охрид. Манастирът датира от края на 9 век, а негов основател е ученикът на Св. Кирил и Методий - Св. Наум. През вековете манастирът е преустройван няколко пъти, поради това сегашният му архитектурен облик е уникален. В манастира се пазят мощите на светеца Наум. Това място е една от най-посещаваните поклоннически дестинации в Македония. Казват, че там сърцето на Свети Наум все още бие и може да се чуе от поклонниците в манастира.

Възможни са леки промени според задръствания, време за придвижване и др.

12:30 – отправяме се за София.

Цената включва:

- транспорт с хубав, лицензиран тур.автобус 3 звезди

- 3 нощувки в хотели, не в мотели или къщи за гости.

- 3 закуски

- туристическо обслужване

- лицензиран екскурзовод - на български

- двама лектри с исторически и езотерични познания за региона, максимално осветляване за местата, историята и скритите факти.

- беседи в автбуса

- разходи и хонорар на лектор

- разходи и нонорар на екскурзовод

- водач

- пътни и магистрални такси

- паркинзи

Цената не включва:

- обеди и вечери, както и разходи от личен харакер, входове на музеи - общо 40 - 50 евро всичко.

- градски такси - ако се изискват такива от местните хотели, които са в рамките на 0,5 - 1 евро на човек на вечер. Плащат се на място от всеки участник, но ако се изискат от самите хотели.

 

 За записвания:

Молим за следната последователност от действия, която досега е показала добри резултати и улеснява всички:

1. Позвънявате на тел. 0889 22 05 27 или 0897-660-662, за да проверите за наличие на свободни места.

2. Превеждате цялата сума или 50% капаро на туристическа компания "ТеДеВе" ЕООД сметка  : 

BG59FINV91501017100033 в лева. Първа инвестиционна банка. ( Fibank).

ОСНОВАНИЕ " Цар Самуил - семинар". Ако сте превели капаро, то е необходимо до 14 дни преди отпътуването да се преведе останалата част.


3. Пращате е-майли на:

europa.videlei@abv.bg  

В е-мейла е нужно да има следната информация:

1. Трите имена по лична карта 

2. Телефон за връзка с Вас.

Телефон за въпроси и уточнения  с Виделей - Борис Бедросов: 0888 44 8882 или  0889 22 05 27  Диана Кръстева

 

Направи дарение
Абонирай се за съобщения
Мисъл на деня
♥ " Всяка добра мисъл, която излиза от ва­шия мозък и се проектира в пространство­то, върви нагоре и надолу, като тези тече­ния в растенията, и търси съответстващ жив магнетизъм или електричество, които служат за нейното оформяне или развитие. Следователно добрите мисли на онзи, кой­то по-често ги изпраща, не се отдалечават, а остават тясно свързани с него." "Учителя"