Абонирай се за съобщения
27-28.10.2018г. Духова могила и шестнадесете заровени колесници. Пъуващ семинар, лек поход, беседи с доц.Веселина Вачкова.
27-28.10.2018г. Духова могила и шестнадесете заровени колесници. Пъуващ семинар, лек поход, беседи с доц.Веселина Вачкова.
ДУХОВА МОГИЛА И ШЕСТНАДЕСЕТЕ ЗАРОВЕНИ
КОЛЕСНИЦИ, ПЕРУЩИЦА, ЧЕРВЕНАТА ЦЪРКВА,
ТАЙНИТЕ НА МАНАСТИРСКИТЕ СКАЛИ
Останаха само 5 свободни места към дата 10.10.2018г. Очаквайте скоро тук новата дата.
 
Интересът към Духова могила и тайните, които тя крие не датира от вчера. Още в началото на двадесети век френския учен Жорж Сьор възкликва:
- Духова могила е безспорно най-интересната в Тракия. Могилата е обект на иманярски набези от векове
Ето какво разказват братя Шкорпил за една очевидно не особено закона „археологическа“ експедиция проведена преди тях край Перущица.
На разстояние няколко разкрача от всяка талига, в посока към могилата, бил намерен по един талигаджия, заровен в стоящо положение. Единият имал пробит череп и в едното му ребро стояла още забодена желязна стрела. Талигите били заровени в четвъртити ями (като "хамбари"), наредени в една посока от запад към изток. В 1883 година видяхме тука 16 ями, отдалечени една от друга на около 4 м.; талигите (заедно с конете) са били вкарани в ямите и после засипани; те са имали четири колела (две по-големи и две по-малки).
Освен тях били намерени и други железни предмети, изгнило дърво, бронзови статуйки (идолчета), разни украшения, юзди, конски кости и др.
Домакин на поредният пътуващ семинар, който ще ни запознае с богатия духовен живот на нашите предци траките и последвалата ги ранно християнската култура по нашите земи ще е град Перущица. Време е да обърнем внимание на многобрайните тайни, които крие китното родопско градче. Известно с патриотизма и саможертвата на своите жители по време на априлската епопея от 1976 г. много от древните, невероятни културно исторически богатства на този район остават сякаш встрани от вниманието на търсещият да пие от извора познания съвременен човек. В нашата двудневна програма освен споменатата Духова могила ще посетим:
 
 
Манастирските скали - Древно мегалитно светилище край което по-късно през VI век бил изграден манастирът „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, Около древното мегалитно светилище, разгърнато ветрилообразно върху стръмния склон на Родопите непосредствено над града не само са разпръснати чирепи от обредно разбивана керамика хилядолетия наред, но и още витаят тайни за незатихнали магични практики. Намира се на пет километра в планината южно от Перущица.
 
 
Червената църква - един от бисерите на ранно християнската архитектура в Европа е призната късноантичната и ранно средновековна базилика „Света Богородица“, прочута като „Червената църква“, която още от IV век, та чак до ХIV-и е приютявала службите на богомолците. Тя е архитектурен и археологически паметник е от национално значение.
 
 
Храмът на саможертвата „Св. Архангел Михаил" - На 1 май 1876 година в храма „Св. Архангел Михаил“ 23 предани на Христа мъже, жени и деца освободили ангелския дух от телата си, за да бъде спасен от оскверняване, ако друговерците ги подложели на извращения.
 
 
Исторически музей, Перущица - Във фондовете на музея се съхраняват около 7000 експоната. Музейната експозиция представя историята на Перущица и землището около града, като обхваща периодите на траките, римляни, византийци и Априлското въстание.
За нощувка при провеждане на семинара сме запазили Домът на туриста в град Перущица.
 
Цена
1-ви вариант: 73 лева до 10.10.2018г. След тази дата - 83 лв. с осигурен от нас транспорт
2-ри вариант 58 лева със собствен транспорт
 
В цената е включено:
 
В цената в 1 ви вариант е включено:
- транспорт с лицензиран автобус София – Перущица - София при осигурен от нас транспорт
В цената и в двата варианта е включено:
- 1 нощувка
- хонорари за лекторите 2 лектори ( директор на историческия музей в гр. Перущица Доц. В. Вачкова и писателят, изследовател, траколог Христо Буковски ).
- беседи на място при посещение на забележителностите
- застраховка на участниците в пътуващия семинар за осигурения от нас транспорт
 
 
В цената не е включено:
 - музейни такси.
 - разходи за храна и др. от личен характер.
 - единична стая. Доплащане за единична стая 25 лв.
 
За записвания:
 
Молим за следната последователност от действия, която досега е показала добри резултати и улеснява всички:
 
1. Позвънявате на тел. 0889 22 05 27 или 0897-660-662, за да проверите за наличие на свободни места.
 
2. Превеждате сумата 73 лв. (може капаро 35 лв. или цялата 73 лв.) на Туристическа компания "ТеДеВе" ЕООД:
 
BG59FINV91501017100033 в лева.
Първа инвестиционна банка. ( Fibank). Удостоверение за ТО - PKK-01-06022, изд. на 20.12.2007год.
 
ОСНОВАНИЕ - "Перущица - семинар".
Ако сте превели капаро, то е необходимо до 14 дни преди отпътуването да се преведе останалата част.
 
3. Пращате е-майли на: bulgaria.videlei@abv.bg
 
В е-мейла е нужно да има следната информация:
 
1. Трите имена по лична карта.
2. Телефон за връзка.
 
Детайлна програма по дати и часове за трите семинарни дни ще бъде публикувана в най – скоро време
 
Телефон за връзка с Виделей - Борис Бедросов: 0888 44 88 82
Направи дарение
Абонирай се за съобщения
Мисъл на деня
♥ " Всяка добра мисъл, която излиза от ва­шия мозък и се проектира в пространство­то, върви нагоре и надолу, като тези тече­ния в растенията, и търси съответстващ жив магнетизъм или електричество, които служат за нейното оформяне или развитие. Следователно добрите мисли на онзи, кой­то по-често ги изпраща, не се отдалечават, а остават тясно свързани с него." "Учителя"