Абонирай се за съобщения
3,4,5 юни.Нестинари, параклис за Богомилите в с.Бяла Вода, лагеруване на палатки и/или хотел, вечерен огън, беседи, и др.
3,4,5 юни.Нестинари, параклис за Богомилите в с.Бяла Вода, лагеруване на палатки и/или хотел, вечерен огън, беседи, и др.

Нестинарски ритуал и хоро в с.Българи, параклис за Богомилите в с.Бяла Вода, лагеруване на палатки и/или хотел, вечерен огън,  беседи, доброволци за почистване свещена местност, търсене и каптиране на аязмо, мирис на гора, тучна трева, поляни с цветя, дух на сакрална тишина и мълчалива песен на събудена душа... Това а и още нещо очаква групата, която се формира за 3,4,5 юни 2016г. По пътя на мистериите и просветените в Странджа! Заповядайте! ОСИГУРЕНО Е разрешение за палтки и в с. Българи, където са нестинарите и до с. Бяла вода, където е параклиса на Св. Йоан Рилски. Там, на параклиса правим почистването на 04. май.

Програмата е следната :

От Бургас в последния момент със седйствието на тур.агенция "ДС. Травел" се организира безплатно извозване на група максимум 20 човека от спирката на Булаир - срещу химическото чистене. Датата е 04.05.2016г в 08:30ч. Записването е на телефон : 0882793474 Мара Бербенлиева. САМО ЗАПИСАНИ на този телефон ще се ползват от безплатния транспорт

- Който желае да се включи в инициативата е добре да си осигури транспорт. Предлагаме тези, които търсят и тези, които могат да предложат транспорт в края на тази статия да публикуват информация за това. Организация за автобус и придвижване не се предлага поради по сложната ситуация по маршрута, отбиване от полицията на автобуси преди с.Българи за нестинарския ритуал и други съображения.

 - Вечерта на 03.05 в 18:00 среща до входа на църквата в с. Българи. На място разсяснения за посещението на параклиса св. Константин и Елена, мистериите, които стават там и др. След преминаването на ритуала с ходене по жаравата се придвижваме до гр. Царево, където е основната група, вечеря, беседи и др. Повече информация на място.

 - 04.05. Посрещане за желаещите на Изгрева в гр. Царево, закуска, разглеждане на някои неща ( повече на място ) и придвижване до с. Бяла вода за участие в кампанията за почистване и ракриване на язмото в местността около параклиса на Св. Йоан Рилски. Беседи. Кратък поход. Вечерта, който желае остава в избран от него хотел ( по - надолу в текста са дадени местата за настаняване ), а който желае си заминава.

 - 05.05. Ако има довършителни дейности около параклиса и посещение на другия праклис с лековитат вода в вътре в самото село Бяла Вода на Св. Петка. носете си бутилки за пълнене на лековита вода.

 - Желаещите да участват в кампанията за каптиране, почистване на аязмото и местността е добре да си носят ръкавици, кофа, кирка, лопата и др. каквото преценят. За пвече информация   Елена Икономова на тел.: 0889203708

-  На 03.05 имаме осигурен майстор и стр. материали за ремонт на покрива на параклиса ДО СЕЛО БЯЛА ВОДА, А НЕ ВЪТРЕ В СЕЛОТО!, който желае да помогне и за това, преди нестинарския ритуал може да се свърже с : 0898618206 Ирина Апелова. 

Разстоянието от този праклис до село Българи е около 30 км.  ЗА НАСТАНЯВАНЕ В ХОТЕЛИ, където ще са част от нас, то предлагаме всеки сам да звъни на следните хотели и да си осигурява една или две нощувки : хотел рибарска среща : http://hotelribarska.com/  гр. Царево на 20 км. от с.Българи, в което село е нестинарския ритуал на 03.05. в гр. Царево ще сме едната вечер. другия хотел е Изворите : http://hotelizvorite.eu/ , село Младежко на около 40 км. от параклиса. В село младежко има пещери, извор на река и др. Ако в х. Изворите вече няма места предлагаме следния вариант : Хотел рибарника : http://www.ribarnika.net/index.php?action=rooms, който е наблизо до с. Бръшлян, а ако и там няма места то в с.Бръшлян има къщи за гости. Могат да се открият в интернет.

 

В момента в България автентичният нестинарски обичай е съхранен само в едно село в Странджа –с. Българи. В миналото обичаят се е практикувал и в други села в България и Гърция – Бродилово, Кости, Граматиково, Сливарово, Кондолово. Днес нестинарството се практикува на много места в страната като туристическа атракция. Но същината на духовния ритуал и запазената му автентичност е именно на мястото за което правим събитието!

За връзката с огненото пречистване, управлението на единия от елементите на Земята – Огъня, връзката с  Жреците – Колобри и защо Богомилите са изчезвали, а не изгаряни в огнената стихия, както и връзката с Ариегарда – охраната на богинята Бастет ще чуете само на място и то в тесен кръг на повиканите души.

Съвместна инициатива на фондация ‘Виделей”, инициативен комитет от гр. Варна за ремонт на параклиса „Св. Йоан Рилски” в Странджа, духовен център „ Слънце”, група Духовна общност България, Форум Здраве, Бяла Светлина и др.

 

Направи дарение
Абонирай се за съобщения
Мисъл на деня
♥ " Всяка добра мисъл, която излиза от ва­шия мозък и се проектира в пространство­то, върви нагоре и надолу, като тези тече­ния в растенията, и търси съответстващ жив магнетизъм или електричество, които служат за нейното оформяне или развитие. Следователно добрите мисли на онзи, кой­то по-често ги изпраща, не се отдалечават, а остават тясно свързани с него." "Учителя"