Пътешествия 2020

03-05.07.2020г. В ЗЕМИТЕ НА ЦАР САМУИЛ И БЪЛГАРСКИЯ ДУХ. ЕДЕСА, КАСТОРИЯ СВ. АХИЛ И ДР. ПЪТУВАЩ СЕМИНАР С БЕСЕДИ И ЛЕКТОРИ. ЦЕНА 289 лв.

Kastoriaq

 

03 - 05. 11. 2017г. В земите на цар Самуил и българския дух. Едеса, Кастория Св. Ахил и др. Пътуващ семинар с беседи и лектори. Цена 249 лв.

 

 ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ

В земите на древна България. Цар Самуил. Последния богомил.

Програма

Това е специално изготвен маршрут, по специални места и е разработен специално за Виделей. Местата са свещени за България и българското културно и духово наследство.

 

1 Ден

 
07:00ч. Тръгване от София от малката автогара Сердика, бившия трафик маркет срещу центрлна гара.
Преминаване на граничните пунктове Кулата -Промахон. Пристигане във Вергина. Посещение на гробницата на един от най-великите представители на македонската династия – Филип ІІ Македонски, разглеждане на руините на древния македонски дворец с богата експозиция на всичко намерено в нея: златни накити, погребални съдове, оръжия и др. Кратка беседа на място. Пристигане в Кастория около 19:00ч.
 
Това е някога българският град – Костур, живописен град, удивително наподобяващ на град Охрид. За приликата допринася подобното разположение на полуостров в Костурското езеро – езеро Орестиада, допринася за приликата още и архитектурата на съхранените и до днес старинни къщи, застроени амфитеатрално по хълма, спускащ се към езерото, както и големия брой запазени и действащи и до днес около 70 на брой стари византийски църкви. Свободно време. Нощувка в Кастория.
 
2 Ден
 
07:00ч. – 08:00ч. Закуска
08:00ч. Отпътуване към езерото „Малка Преспа” и остров Св.Ахил, разположен в живописното езеро. Островът на цар Самуил. Тук се е намирал легендарният град Преспа основан от цар Самуил през 10 век, тук била и една от любимите му резиденции. Тук са още и руините на един от седемте катедрални храма, градени още от цар Борис, веднага след покръстването му. Именно в този разкошен храм със застроена площ от 968 м2, цар Самуил положил мощите на свети Ахил от Лариса, за да пази светеца, острова и българите. В средата на 20 век гръцки археолози при разкопки разкриват и доказват, че в храма е бил погребан самият цар Самуил, както и неговия син цар Гаврил Радомир. Следобед разглеждане на Кастория: Кастория е град в северозападната част на Егейска Македония. Градът е част от административната област Западна Македония. Населението на Кастория е малко над 15 хил. души. Градът е център на Костурската епархия на гръцката църква. Кастория е разположен на полуостров в Костурското езеро (на гръцки Орестиада), на 35 километра от Преспанското езеро, между планините Вич и Грамос и се смята за един от най-красивите в Егейска Македония. Център на кожухарството от византийско време до днес. В Кастория са запазени много средновековни църкви. От 10 век са църквите „Свети Стефан“, „Свети Архангели Митрополитски“ и „Свети Безсребреници“. След установяването на Охридската архиепископия през 11 век, градът става център на втората по важност епархия в нея, като неговият епископ носи титлата прототрон. Посещение на пещерата на дракона на полуостров Кастория. Свободно време.
 
3 Ден
 
07:00ч. – 08:00ч. Закуска
08:00ч. Отпътуване от Касторя. Пристигане в Едеса /Воден/, един от най-красивите градове в северна Гърция. Името си дължи на богатството си на вода, водопади и зеленина. Свободно време за разходка сред красивия парк и неповторимите водопади на град Едеса. Следва разходка до курорта Лутраки Позар, намиращ се на 390 метра надморска височина и разположен на площ от 75 м2. Водите от шест минерални извора с различна температура се събират заедно, за да образуват естествена река с невероятни естествени водопади. Едната половина от реката е със студена вода, а другата половина от водите на реката са с температура 37 градуса и цялото това чудо на Природата тъне сред оазис от зеленина на окръжаващата го гора. Неслучайно местните жители наричат това благодатно място – градините на РАЯ, а лечебните води на реката – благословени. Възможност за къпане в басейните на открито: в коритото на самата река или в закритите басейни на специално изградения за целта – SPA. Преди да тръгнем за България посещаваме останките на античния град Пеластолица на Древна Македония от края на 5 век пр.н.е. до средата на 2 век пр.н.е., както и родно място на Филип II Македонски и Александър Македонски. Останките от древния град се намират в местността „Градище“ при старото българско село Постол, след 1926 г. прекръстено Пела. Следобед пътуваме за София. Пристигане вечерта към 19:00ч.- 20:00ч. 
 
 
Записвания:

Молим за следната последователност от действия, която досега е показала добри резултати и улеснява всички:

1. Позвънявате на тел. 0897-660-662, за да проверите за наличие на свободни места.

2. Превеждате сумата 289 лв. (капаро 130 лв. или цялата 289 лв.) сметка: Туристическа компания „ТеДеВе“ ЕООД : 

BG59FINV91501017100033 в лева. Първа инвестиционна банка. (Fibank). Удостоверение за ТО – PKK-01-06022, изд. на 20.12.2007г.

ОСНОВАНИЕ “ САМУИЛ“. Ако сте превели капаро, то е необходимо до 14 дни преди отпътуването да се преведе остабналата част.

3. Пращате е-майли на: europavidelei@abv.bg 

 

В е-мейла е нужно да има следната информация:

1. Трите имена по лична карта на латиница.

2. ЕГН.

3. Телефон за връзка.

Възможни промени  в програмата и  маршрута.

 

В цената е включено:

– две нощувки

– две закуски

– лектори

– беседи

– пътуването с лицензиран пътнически автобус

– пътни и магистрални такси

 

В цената не е включено:

– обеди и вечери

– разходи от личен характер, входове на музеи и други обекти.

– единична стая

Възможни са леки промени по маршрута

 

 ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *