Публикации

01.07.Празника джулай или Свети Врач ? Въпрос на избор.

Свети Врач е народен и църковен празник, честван на 1 юли и посветен на светите братя безсребреници Кузма и Дамян, ден на билкарите и лечителите. Много чудни изцеления преписват преданията на двамата братя лечители. Много предания разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата – да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат и грош за това. Веднъж излекували една богата и пребогати жена – Паладия – от тежка и неизлечима болест. Дълго им се молила тя да ги възнагради, какви ли не скъпи дарове им предлагала. Накрая по-малкия Дамян склонил да вземе 3 яйца – като знак и символ на Светата троица. Разсърдил се Кузма, отрекъл се от него пред всички – в един гроб с брат му да не го полагат. Станало така, че Кузма умрял пръв, а когато и Дамян го последвал, хората все пак решили, че е тежка тази клетва за двамата братя, които цял живот заедно церели, заедно радост и живот давали. Положили ги в един гроб. Гробът им е в Сирия и досега се почита. Българинът нарича летния празник на двамата братя Свети Врач. На него празнуват всички врачки, баячки, народни лечители и билкари. Ако на 1 юли някой види рано призори странни жени да редят и да подреждат треви на купчинка, познава ги веднага – разпределят билките, събрани на Еньовден, подреждат ги за различни болести, оставят ги за годината, която идва.

Вечерта срещу празника болни, недъгави и слепи отиват и преспиват в църква или параклис на светците. Сутринта се мият с лековита вода от аязмата. Обрича се и курбан на лечителите.
Меси се хляб и се раздава за здраве.
Врачки и баячки, народни лечители разпределят и сортират набраните билки на Еньовден и изсъхнали вече билки.

Жените не работят нищо, за да не се разболеят семействата им и домашните животни.
Народните лечители не работят на празника на своите покровители, защото „няма да им се хване лекът“.

Джулай Морнинг или Джулаят – по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година, July Morning е спонтанно възникнал хипи празник в България. Началото е дадено във Варна, в средата на 80-те години на миналия век. Джулай на английски означава юли. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес. Всяка година, в нощта на 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат изгрева. Джулаят е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. За всички негови последователи той символизира стремежа към свобода и мечтата за ново начало и по-добро бъдеще, както е в едноименната песен на Юрая Хийп. Празнуват : Дамян, Дамянка, Козма, Даме, Дамо, Дамчо, Дамянко, Дама, Дамица, Дамяна, Кузма, Кузман, Кузмен, Кузмин, Кузмо, Кузо

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *