Пътешествия 2020

05.05.2020 г. – 12.05.2020 г. -„Азербайджан – загадките на вечния огън“ 8 дни / 7 нощувки

baku

ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ 

 

ПРОГРАМА:

Ден 01-05.05.2020: София – пътуване за Баку
Групата се събира на летище София /Терминал2/ ЗАМИНАВАЩИ в 08.00 часа.

Следва полет с Авиокомпания „Turkish Airlines” от София до Истанбул в 10:00ч. Кацане в Истанбул в 11:25ч. С престой на летището около 6 часа. Следва полет от Истанбул за Баку в 17:15ч. На същата авиокомпания.

Пристигане в Баку в 21,05 часа/местно време/. Посрещане и трансфер до хотела. Вечеря, настаняване и нощувка.

Ден 02-06.05.2020: Баку
Закуска в хотела, след което започваме с обзорна обиколка на Баку.

Баку е столицата и най-големият град на Азербайджан, както и най-големият град на Каспийско море и на Кавказкия регион с население от 2,374 000 души.

 

 baku

Заедно с двореца на Ширванша и Мейдън кулата, са определени от ЮНЕСКО за световно наследство през 2000 г.

Това е гробно място на азербайджански и турски войници, загинали в битките за Баку през 1918 г. Също така тук са разположени гробовете на мъчениците, загинали за страната им във войната през 90-те години.

Но най-живописният кът на Баку е парк Хайленд, като от тук ще имате възможността да видите колко голям и красив е град Баку.

Обиколката ни започва с:
Flame Towers е най-високият небостъргач в Баку с височина 190 m. Сградите се състоят от апартаменти, хотелски и офисни блокове.

Прогнозната стойност на Flame Towers е около 350 милиона щатски долара.

baku2

 Строежът започва през 2007 г., а завършването му е през 2012 г. Кулата на пламъка се състои от три сгради; юг, изток и запад.

Фасадите на трите кули на Пламъка са превърнати в гигантски екрани с използване на повече от 10 000 светодиодни осветителни тела с висока мощност.

Flag Square Площад на знамето. Този площад се намира в центъра на града.

Тук се намира едно от най-високите знамена в света. Така, че височината на флагштока е 162 метра, общото тегло на конструкцията е 220 тона.

 baku3

Ширината на знамето е 35 метра, дължината – 70 метра.

През 2010 г. е признат за най-високия в света и е включен в Книгата на рекордите на Гинес. Възможно е да се насладите на приятна разходка и да се снимате на този площад.

Baku Crystal Hall Кристалната зала в Баку е многофункционална спортна и концертна арена. Тя е предназначена за провеждане на мащабни концерти и отборни или индивидуални спортни събития.

Кристалната зала в Баку е построена специално за да бъде домакин на конкурса на Евровизия 2012.

 baku4

Строежът е завършен на 16 април 2012 г.

Официално арената е обявена за открита на 7 май, а на 22-26 май провежда първото си голямо събитие, полуфиналните и финалните конкурси на Евровизия 2012.

Фасадата на Crystal Hall е оборудвана от многобройните модерни динамични LED светлини, които позволяват създаването на различни уникални светлинни ефекти.

Carpet Museum Музей на килимите
Музеят на килимите в Азербайджан е основан през 1967 г., като става първият в света специализиран музей за събиране, съхраняване и изучаване на килими.

baku 5

Музейната колекция включва повече от 10 000 предмета от керамика, метални изделия от XIV век, бижута от бронзовата епоха, килими и мокетни изделия от 17-20 век, национални дрехи и бродерии и произведения на приложното изкуство от съвременна епоха.

Музеят е научен център за изучаване и развитие на азербайджанския килим.

Mini Venice Малката Венеция
Открита е през 1960 г. Въпреки че е малка, тя има своя собствена красота.

baku6

Можете да карате лодки из нея/срещу допълнително заплащане/, заобиколена от изкуствени реки и водопади.

Винаги е била в центъра на вниманието на гражданите и посетителите на този малък град.

National Seashore Park Националния морски парк

Любимо място за отдих на гражданите на Баку и гостите на града. Дължината на парка е 25 км. Тук има и излаз до морето, от където тръгват фериботите. В този парк, можете да прекарате незабравим ден.

Old City Стар град
Ще посетим и „Стария град“ или „Вътрешен град“.

Територията на „Стария град“ е 22 хектара, което е малка част от общата площ на Баку (44 000 хектара).

Концентрацията на архитектурни и исторически паметници обаче диктува необходимостта тази екскурзия да се проведе отделно и прави тази част от Баку може би най-интересна за изучаване.

Старият град е най-старият жилищен район на Баку.

baku7

Когато ширваншашите преместват столицата си от Шамахи в Баку през XV век, там започват да се строят масивни сгради.

През този период е построена перлата на крепостта – Дворецът на Ширваншашите. Зад разрушени стени има множество уникални паметници, дворци, джамии, останки от караван-сараи и бани. През 2000 г. този исторически и културен резерват е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Ще видим и такива интересни места като: Maiden кулата (от XII век), Каравансераите на Multani, Бухарския караван-сарай, Хамаси (баните), Джамията Махамед, Джамията Джаме, Ашурската джамия, Театърът „Мъгъм“, Музеят на миниатюрните книги и Дворцовият комплекс Ширваншах (от XV век).

След което имаме вечеря.

Връщаме се в хотела и нощувка.

Ден 03-07.05.2020: Баку – Габала/ около 220 км. Преход/

Закуска в хотела и освобождаваме стаите, след което тръгваме за Габала по пътя Шамахи.

Маршрутът на Северозападен Азербайджан обхваща спектър от живописни и климатични зони от забележителни полупустини до гледки към планински върхове, които се извисяват над гористите предпланини и полета, където пролетните макове добавят импресионистични пръски на цвят.

Шамахи е древен азербайджански град. Започва през V в. Пр. Н. Е. През IX -16 век той е бил столица на империя Ширван, резиденция на династията Ширван, която по право се смята за един от най-красивите градове на Ориента.

В средата на 18-ти век той е бил център на Хамак Шамахи. Основната забележителност на града е крепостта Гулистан (11 – 12 век) – последното убежище на династията Ширван, построена за отбраната на града. Не по-малко интересни са мавзолеят на Йеди Гумбес („Седемте купола“) с множество гробни места на управителите на Шамахи, джамията на катедралата Джума (10 век, реконструирана през 19 век), множество руини от ХV-ХVІІ век. Днес Шамахи е признат център на винопроизводството и тъкането на килими.

Освен това, това е град на литературата, тъй като е бил родна земя на много азербайджански поети. В близост до Шамахи има невероятно място, наречено Пиркули, известно със снежните си хълмове.

Това е може би единственото място в слънчев Азербайджан, където хората могат да се насладят на активно зимно забавление.

Ще посетим и: село Мараза, Суфи Дервиш Мусалеум Дири Баба, джамия Шамахи, село Калейбугурд, ще спрем и на брега на красивото езеро Шамахи, село Сис, Двореца Стария Ширваншах Шамахи. Ще видим също:

Silent Lake – е луксозно място за почивка, това е уникален имот. Обвързан с убеждението, че всяко запомнящо се пътуване е симфония на интелигентно проектирани, спиращи дъха открития, безупречно обслужване и всичко, искрена връзка между хората, най-новото име на Silent Lake Shamakhy – в луксозните курорти, олицетворява всяко малко преживяване, което определя точно това, което отваряме ръцете ни в топла прегръдка към хора, които са най-важни за нас … вие.

Maraza village – Село Мараза – ще посетим Суфиервишкия мавзолей Дири Баба, разположен от другата страна на старото гробище. Дълго време местният жител пази легендата, че там е погребан нетленният Сен Дири-Баба.

 baku8

Много други легенди и мистични детайли обаче са свързани с тази забележителност. Затова от 17-ти век тя привлича поклонници и просто любопитни посетители.

Shamakhi Juma Mosque – Джамията Шамахи Джума

 baku 9

baku 9 1

Най-старата и най-голяма джамия в Азербайджан. Според легендата е построена през 8-ми век, когато Шамахи е избран за резиденция от арабски халиф. Първоначалният арабски надпис на портала на джамията гласи, че джамията е построена през 744 г. сл. Хр. Затова Шамахи Джума се счита за една от най-ранните джамии в цялото Закавказие.

Село Сис, стария дворец Ширваншах Шамахи – Сис е село и община в района на Азербайджан Шамахи.

Продължаваме към Lahij. По пътя ще видим и Исмаили. Един от най-красивите кътчета на Азербайджан в подножието на Великата Планина Кавказ – земята на реки, езера и водопади. Маршрутът минава през село Лахий, което е търговски център.

Това село е обитавано от килими, наследствени кожери, гравьори, грънчари, ковачи, резбари за метал и дърво. Първоначално Лахич е бил център за добив на мед. Когато скъпоценният метал изтече, местните жители започнаха да го купуват от други места, за да продължат бизнеса си.

В началото на 20 век е имало 120 работилници, в които са извадени кана с вода, купи, съдове и подноси, традиция гордо представена в Историческия музей, древна джамия, която през 1992 г. е превърната в „пещерата на Алибаба“. Скитането с каменисти улички, изскачането в причудливи работилници и спирането за чаши чай са истинските атракции на селото.

За много посетители Лахич все още представлява истинския Азербайджан в страна, която се променя бързо.

По принцип е като един от онези стари градове в центъра на голям град, само че почти целият град е старият град.

Макар че няколко нови хотела сякаш се подреждат тук-там, има много малко освен оригиналната архитектура, особено по главния булевард, където някои от тези очарователни дървени балкони висят над улицата, за да предложат сянка. Около 40 182 души посетили държавния исторически и културен резерват Лахий (в Исмаили).

Пристигаме в Габала.

Вечеря.

Настаняване в хотела и нощувка.


Ден 04-08.05.2020: Габала – Шаки

Закуска в хотела. Освобождаваме стаите, след което започва нашата обзорна обиколка на Габала.

Габала е красивата част на Азербайджан с богата и древна история.

Благодарение на доброто си местоположение и богатата инфраструктура, регионът Габала е една от любимите туристически дестинации.

Някога в миналото този град е бил столица на кавказка Албания в продължение на 600 години.

До този момент се намират руините на древния град и главната порта на Кавказка Албания.

gabala1 gabala 2

 

 В това има голям брой исторически и културни паметници от различни епохи регион. Красивата природа и добре развитата инфраструктура привличат хиляди туристи в Габала.

Ще имаме пътуване до северозападната част на Азербайджан, до град Габала. По пътя можем да се срещнем и с други градове – Шамахи, Исмаили.

Следващият град е Габала.

Габала е една от най-красивите части на Азербайджан с богата и древна история.

В този регион има голямо разнообразие от исторически и културни паметници от различни епохи: албанската църква от IV-VIII век в с. Амили, гробници на шейх Бараддин и шейх Мансур от XV век в село Хазра, джамия от XIX век в с. Бум и други.

Обзорната обиколка на Габала продължава, като ще видим също: курорта Tufandag, водопада „Йеди Гозал” (Седемте красавици).

 Tufandag Summer-Winter Complex – Лятно-зимения комплекс Tufandag е най-дългият телеферик на света с мрежа от четири въжени линии/включено в цената/.

 lift2

 Комплексът обслужва до 3000 души на ден.

“Yeddi Gozal” waterfall – Водопада „Йеди Гозал“. Името на водната стена означава седем красавици.

Има седем стъпки, за да се изкачите нагоре по планината.

Водопадът е разположен в гората в близост до главния път близо до Вандам. Въпреки че водопадът е труден за изкачване, струва си да се посети.

vodopad

 Всяка година хиляди хора посещават водопада.

Свободно време за обяд по желание и продължаваме към Шаки.

Шаки е един от най-старите градове на Азербайджан, с право се нарича зона за разговори в страната.

Дворецът Шеки хан (1762 г.) представлява особен интерес за туристите.

Известно е, че не е използван нито един нокът по време на строителството на двореца. Цветното стъкло (национална мозайка), наречено като мрежа, е донесено от Венеция.

Все още можете да намерите останките на крепостта „Галарсан – Горарсан (Елате и вижте)“ (XV-XVII) в северната част на града, която някога е била непревземаема.

 shaki1

Известният норвежки Тор Хейердал провежда проучване няколко пъти в албански храм в село Киш (I-II век) и бюстът му е издигнат в селото като негово потвърждение.

Известните Шаки пахлава (известен десерт), пити (месо и зеленчуци, приготвени в собствен сок в глинен съд), както и жителите с чувството си за хумор привличат туристи.

Пристигаме в Шаки и имаме вечеря. След което се настаняваме в хотела и нощувка.

 

Ден 05-09.05.2020: Шаки – Баку

Закуска в хотела. Освобождаване на стаите и тръгваме за Баку. След пристигането ни в Баку се настаняваме в хотела и имаме свободно време. Вечеря и нощувка.

Ден 06-10.05.2020: Баку – Гобустан – Баку

Закуска в хотела. След което тръгваме за еднодневна екскурзия до Гобустан.

Резервата Гобустан е много богат на археологически паметници. Резерватът има повече от 6000 скални гравюри, датирани между 5000-40 000 години.

Обектът съдържа и останки от обитаеми пещери, селища и погребения, всички отразяващи интензивна употреба от хората от жителите на района през влажния период, последвал последния ледников период, от горния палеолит до средновековието.

Обектът, който заема площ от 537 ха, е част от по-голямата защитена част от резервата Гобустан.

Gob3

gob2

gobustan

Повечето от скалните гравюри изобразяват примитивни хора, животни, бойни части, ритуални танци, бикове, лодки с въоръжени гребци, камили за керавани, снимки на слънце и звезди.

Петроглифите и скалните гравюри са изключително свидетелство за изчезнал начин на живот, графични изображения на дейности, свързани с лов и риболов във време, когато климатът и растителността на района са били по-топли и влажни, отколкото днес.

Гобустан е обявен за обект на ЮНЕСКО за световно културно наследство, считан за „изключителна универсална стойност“ за качеството и плътността на гравюрите му в скално изкуство. Като съществени доказателства колекцията от изображения на скално изкуство представя: лов, фауна, флора и начин на живот в преди- исторически времена и за културната приемственост между праисторическото и средновековното време.

Връщане в Баку и свободно време.

Вечеря и връщане в хотела около 20,00 часа. Нощувка.

Ден 07-11.05.2020: Баку – Абщерон – Баку

Закуска в хотела, след което имаме целодневна обиколка на местността Абщерон.

Обиколката до природни, исторически и архитектурни паметници на полуостров Абшерон.

Полуостров Абшерон има особено значение по отношение на историческите паметници.

Полуостров Абшерон е древно селище и има история, датираща от векове. Храмът на Вечния огън – Атешгах – е автентична азербайджанска екзотика.

Той е добре познат практически в цял свят. Намира се на 30 км от центъра на Баку в предградието Сурахани.

 absheron

Тази територия е известна с такъв уникален природен феномен като изгаряне на природен газ (подземен газ, постъпващ на повърхностните контакти, кислород и светва). Храмът в сегашното си състояние е построен през 17-18 век. Той е построен от индустрията, базирана в Баку, свързана със сикхите. Историята на Храма обаче е още по-дълга.

От незапомнени времена това е било святото място на зороастрийците – богомолци (приблизително началото на нашата ера). Те приписват мистично значение на неизгасимия огън и идват там, за да се поклонят на реликвата. След въвеждането на исляма, зороастрийският храм е разрушен.

Много зороастрийци заминават за Индия и продължават поклонението си там. Но през XV-XVII в. Поклонниците на индуисткия огън, които идват в Абшерон с търговски кервани, започват да правят поклонения в Сурахани. Индийските търговци започват издигането на храма. Най-ранната част на храма датира от 1713 г.

Най-новата /централният храм-олтар/ е построен с подкрепата на търговец Канчангар през 1810 г. По време на 18-ти век в централната част на храма са добавени параклиси и килии. Там можете да намерите издълбани надписи в индийски букви.

Днес много туристи посещават храма Ateshgah от различни части на света.

Атракцията е много интересна за туристите, идващи предимно от Ислямска република Иран и Индия.

Свободно време за обяд по желание!

Burning Mountain – Пламтяща планина
Запалването на този огън се е случило в древни времена.

yanar dag1

Това обаче е по-скоро хълм, отколкото планина, по склона на която от древни времена гори природният газ. Едно от най-известните и популярни места за „вечен пламък“ сред туристите.

Dendro Park – Дендро Парк
Основан е през 1926 г. от известния ботаник академик Н. И. Вавилов в село Мардакан.

Досега тук се отглеждат различни видове растения. Растителността на арборетума съществува върху внесена почва от други части на Азербайджан и под изкуствено напояване.

Паркът е един от най-добрите паркове на страната.

Heydar Aliyev Center – Център „Хейдар Алиев“
Проектът на Центъра е разработен през 2007 г. от ирако-британския архитект и дизайнер от арабски произход Заха Хадид.

Основната сграда на Центъра се състои от три отдела: Хейдар Алиев Музей, изложбени зали и „Аудиториум“.

h1

 

Общата форма на сградата наподобява вълнообразно изкачване от земята към небето с последващо постепенно спускане към земята.

h2

Това не е само a почит към постмодерната архитектура, но и образ на вечния цикъл. Линиите на сградата са мост между миналото и настоящето.

През 2014 г. беше призната за най-добрата сграда в света. За много от онези, които за първи път видяха дизайна на Център „Гейдар Алиев“, не беше лесно да повярват, че подобен проект може някога да стане реалност. Всъщност дори теоретично издигането на сградата с толкова необикновен дизайн не изглеждаше толкова реалистично.

 

Връщане в Баку и вечеря. Трансфер до хотела около 20,00 часа и нощувка.

Ден 08-12.05.2020: Баку – София

Закуска в хотела, след което освобождаваме стаите и имаме трансфер до летището, от където ще вземем полет от Баку до София с „Turkish Airlines” в 12,55 часа и пристигаме в Истанбул в 15,10 часа с престой около 4 часа. Взимаме полет за София на същата авиокомпания в 19,25 часа и пристигаме в София в 20,45 часа.

Цени при група от минимум – 20 човека:

Цена – ранни записвания/до 15.01.2020 г./ на човек в двойна стая: 1,690 евро
Цена – ранни записвания/ до 15.01.2020 г./за единична стая/: 1,850 евро
Цена – след 15.01.2020 г. на човек в двойна стая: 1,740 евро
Цена – след 15.01.2020 г. за единична стая: 1,900 евро

 

Цената включва :
-самолетен билет София-Баку-София с Авиокомпания „Turkish Airlines” с прекачване в Истанбул
-летищни такси и гориво/за външни и вътрешни полети/
-чекиран багаж 23 килограма и 7 килограма ръчен багаж
-лека закуска или сандвичи на борда на самолета
-застраховка пътуване в чужбина с покритие 20 000 евро
-всички трансфери по време на изпълнението на програмата с луксозен автобус с климатик
-2-ма представители на фирмата организатор по време на цялото пътуване
-присъствието на Асен Асенов по време на цялото пътуване и беседи
-лектор по време на цялото пътуване с допълнителни беседи
-екскурзоводско обслужване на руски език от местен гид по време на цялата програма
-минерална вода – 2 бутилки по време на трансферите
-7 нощувки в посочените 4* хотели или подобни
-всички посочени в програмата закуски и вечери
-всички входни такси за музеи и археологически обекти посочени в програмата
-всички бакшиши за шофьори, гид и пикола в хотелите
– виза за Азербайджан, като фирмата организатор ще съдейства за издаването на такава

 

Цената НЕ включва:
-разходи от личен характер
-обяд по програмата
-напитки и други по желание, които не са включени във вечерите

 

 

Необходими документи за виза /за притежатели на български паспорти/:

•Дигитална паспортна цветна снимка – 4*6 см. – 1 брой
•Попълнен визов формуляр/ фирмата организатор ще съдейства за попълването му/
•Цветно сканирано копие на международен паспорт валиден минимум 6 месеца от датата на връщане

Записванията трябва да се осъществят до 15 Януари 2020 г. и заплащане на 50% от посочената цена.

 

След тази дата всички записвания и заплащания се осъществяват на посочените
по-горе цени.

Заплащането на останалата сума от стойността на пакета се извършва най-късно до 60 дни преди датата на отпътуване.

 

Условия за резервации!

За да участвате в този пътуващ семинар е нужно да се направят 3 неща:

1-во. Да се обадите на тел. 0888 710 484 или 0889 789 705 за да проверите за свободни места.

2-ро. Да преведете 50% капаро по сметка на:

Туристическа компания „Конгреси Ивенти“ ЕООД
IBAN: BG28STSA93000026657029 в лева в банка ДСК.
Удостоверение за ТО – PK-01-7991, изд. На 09.04.2019 год.
ОСНОВАНИЕ:“АЗЕРБАЙДЖАН май 2020″

3-то. Да изпратите е-мейл с необходимите данни: 3-те имена НА ЛАТИНИЦА по задграничен паспорт, сканирано цветно копие на първата страница на паспорта, електронна фото снимка за паспорт, актуален телефон за връзка
Пращате и-майли на: office@congress-events.com с копие до: contact@videlei.com – моля и на двата  и-майла.

Основание: Азербайджан 2020

Условия за анулация:
* Самолетния билет се закупува веднага с внесения депозит, като сумата не се възстановява(съобразено винаги с условията на авиокомпаниите)
* до 60 дни преди датата на полета : се възстановяват 50% от сумата
• до 45 дни преди датата на полета : се възстановяват 25% от сумата
* до 30 дни преди датата на полета : не се възстановява сумата

Самолетните билети се закупуват групово и поименно.
Предоставя се възможност за сключване на допълнителна застраховка „Отлагане на пътуване“
по чл. 80, ал 1, т.14 от Закона за туризма.

Забележка:

Агенцията си запазва правото да промени реда на програмата в зависимост от климатичните условия, работното време и други!!!

Агенцията не носи отговорност за закъснения или отмяна на полетите. Както и връщане на сумата за самолетните билети след закупуването на същите.
Съобразено винаги с условията на всяка авиокомпания !!!

ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *