Пътешествия 2020

05-07.09.2020г. МИСТЕРИЯТА СКУМСАЛЕ. ВЕЛИЧИЕТО НА ТРАКИТЕ. СТАРОСЕЛ, СТРЕЛЧА КОПРИВЩИЦА. Цена 139 лв.

 

ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ

 

МИСТЕРИЯТА СКУМСАЛЕ. ВЕЛИЧИЕТО НА ТРАКИТЕ. СТАРОСЕЛ, СТРЕЛЧА КОПРИВЩИЦА.
ЦЕНА 144 лв.
21-23.09.2019г.МИСТЕРИЯТА СКУМСАЛЕ. ВЕЛИЧИЕТО НА ТРАКИТЕ. СТАРОСЕЛ, СТРЕЛЧА КОПРИВЩИЦА.цена 131 лв

       

05-07.09.2020г. МИСТЕРИЯТА СКУМСАЛЕ. ВЕЛИЧИЕТО НА ТРАКИТЕ. СТАРОСЕЛ, СТРЕЛЧА КОПРИВЩИЦА   

ПОСЕЩАВАМЕ

– Старосел. Мегалитния комплекс.

– Тракийската могила Хоризонт – под Четиньова могила в Средна Гора.

– Мегалита Момини камъни.

– Светилищният комплекс Скумсале – тракийски култов градеж с поляна, заобиколена от жервеници, тронове и други изкуствено обработени скални обекти. Комплексът е дълъг около 2 км и широк около 800.

– Копривщица.

ПРОГРАМА

Ден 1

Тръгване в 7:30ч. от София, автогара Сердика. Отправяме се към Старосел. Староселската гробница е най-известната част на тракийския култов комплекс, който се намира в близост до село Старосел. Това е най-мащабният, към днешна дата, открит тракийски царски комплекс с мавзолей. Датира от края на V и началото на ІV век пр. Хр.

Комплексът се състои от шест подмогилни храма, четири от които уникални, както и няколко царски погребения. Достъпни за туристите са големият храм на Четиньова могила и храм Хоризонт. Границите на могилата са обградени със стена от гранитни блокове. Дължината й е 241 метра, а на височина достига до 3,5 метра. Беседа на място. Тракийската могила Хоризонт се намира под Четиньова могила в Средна Гора. Тя е част от тракийския многопочитан център край село Старосел, в Средна гора. В нея е открит внушителен паметник на тракийската архитектура от края на V и началото на ІV век пр. Хр. Смята се, че това е единствената обител с колонада в Тракия. Изследвани са 10 колони, като отпред на храма има шест, а останалите четири го заграждат, образувайки правоъгълен блок.

Отправяме се към мегалита Момини камъни. Скалният мегалит Момини камъни е известен още под името Слънчевата врата и се намира край Старосел. Според траките олицетворявала пътя на душата към отвъдното през пролуката между камъните, където се процеждат лъчите на залязващото слънце. Друго предание гласи, че това е вкаменена девойка, с отправен поглед към небесата, която била прокудена от близките си, след като се отдала на любимия си преди да се венчаят. Отпътуваме към Стрелча – китно градче, разположено в Средна гора, в благодатна земя на минерални извори, розови полета, красива природа и скални мистерии наоколо. Свободно време за вечеря, а за желаещите – минерални басейни (носете бански).

Ден 2

08:00ч. – 09:00ч. Закуска. Отправяме се към мащабно струпване на каменни огромни монолити в сърцето на Същинска Средна гора – Скумсале. С транспорта се придвижваме до началото на очертаните пътеки до всяка една от каменните загадки. (Пътеките ни водят през горски и скални участъци, без голяма денивелация, но изискващи повишено внимание. Светилищен комплекс Скумсале представлява тракийски култов градеж в района между Панагюрище и Стрелча. Смята се, че хора са обитавали района през периода 4 век пр. Хр. – 2 век след Христа. Интерес за учените представлява северната му част, където се намира поляна, заобиколена от жервеници, тронове и други изкуствено обработени скални обекти. Комплексът е дълъг около 2 км и широк около 800 м. Има изградени маси с пейки, тоалетни и беседки за туристите.

Ден 3

08:00ч. – 09:00ч. Закуска. Посещаваме Копривщица, възрожденската перла на България. Целият град е етнографски културен паметник. Имаме възможност да посетим многобройните къщи музеи, родните места на редица бележити възрожденци. Беседи на място. Потапяме се в самобитната атмофера на калдъръмените улички и многобройните копривщенски дюкянчета.
Отправяме се обратно за София. Пристигане около 18:00 часа.

ЗАПИСВАНИЯ

Цена 144 лв.

В цената влизат:

– 2 нощувки

– 2 закуски

– лицензиран, гарантирано добър туриситически автобус

– водач

– лектор

– беседи

 В цената не влизат:

 – обеди и вечери

 – разходи от личен характер

 

Молим за следната последователност от действия, която досега е показала добри резултати и улеснява всички:

1. Позвънявате на тел. 0889 22 05 27 или 0897-660-662, за да проверите за наличие на свободни места.

2. Превеждате сумата (капаро 50 % или цялата ) на

Туристическа компания „ТеДеВе“ ЕООД : 

BG59FINV91501017100033 в лева. Първа инвестиционна банка. (Fibank). Удостоверение за ТО – PKK-01-06022, изд. на 20.12.2007г.

ОСНОВАНИЕ: Скумскале 

ДОПЛАЩАНЕТО СЛЕД ПРЕВЕДЕНО КАПАРО ДО ПЪЛНАТА РАВНОСТОЙНОСТ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ НАПРАВИ ДО 20 ДНИ ПРЕДИ ДАТАТА НА ОТПЪТУВАНЕ. 

3. Пращате е-майли на: bulgariavidelei@abv.bg

 

В е-мейла е нужно да има следната информация:

1. Трите имена по лична карта 

2. Телефон за връзка.

3. От кой град ще се качвате.

Възможни са леки промени в програмата.

 

ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *