Пътешествия 2020

30.10-01.11.2020г. „Сакралната планина”. Пътуващ семинар в Сакар.

ПРОГРАМА: 30.10 – 01.11.2020

Пътуващ семинар в Сакар – Сакралната планина

Цена: 169 лв.

 ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ

 

ДЕН 1

– 07:30ч. Тръгване от София – автогара Сердика – бившия трафик маркет – срещу Централна ж.п. Гара.

Пътуваме по маршрута: София – Пловдив – Хасково – Харманли – Менхир „Чучул камък”, село Овчарово

През деня ще разгледаме следните интерсни места:

 • Коничният менхир „Чучул камък“ представлява грубо оформена конусовидна трахитна колона с надземна височина 2,10 м и диаметър 1 м. Менхирът се свързва с ранно-тракийската култура, но предназначението му е неизяснено. Първоначално обектът се е намирал на около 4 м от сегашното си местонахождение и е бил с 0,60 м по-висок, но е преместен при строежа на пътя. Върху менхира с червена боя са обозначени посоките на света. „Чучул камък“ е разположен в южния край на с. Овчарово, като дебелият му край е забит в земята и е леко наклонен на една страна.

До средата на 1860-те години около менхира е правен събор на Димитровден, като на мястото местните жители са играели хората през постите от Заговезни до Великден.

 • В м. „Орехчето“ на североизток от селото през 1970-те години при теренни проучвания, археолозите регистрират селище от ранната Желязната епоха, което без съмнение е било свързано с менхира „Чучул камък“ и прилежащите му обекти, които са били унищожени с времето.
 • Текето на Хазърбаба, село Богомил. Годината е 1541-та. В село Текето (днешното село Богомил), разположено в подножието на Сакар планина, кипи трескава работа по строежа на тюрбето – гробница в чест на Хазър баба – мъдрец и първият разпространител на исляма по тези земи. Цялото население от селата в околността се събира, за да помага с каквото може в градежа. Докато едни носят камъните, а други хоросана, майсторите привикани да построят мавзолея дават вещи наставления на помощниците си.
 • Долмен „Нъчеви чеири” – село Хлябово

Долменът в местността Нъчеви чаири (Голям рът) се намира на около 1,5 km западно от с.Хлябово. Мегалитният обект е бил докумнтиран първоначално от експедицията на проф.Александър Фол през 1973 г. и описанието му е публикувано в каталога „Тракийски паметници“ том III. При сондажите през 1974 г. е била разчистена вътрешността на двете камери и части от дромоса. През 1976 г. е разкопано пространството пред долмена; освен намирането на сравнително богат археологически материал са били и разкрити неизвестни дотогава детайли на долмена – фасадната стена и долепеният отстрани втори долмен, в който за първи път са били документирани запазени останки от погребение.

 • Вечерна програма. Гайда, кавал и огън, песни и танци
 • Вечеря (не е платена ) и лично свободно време.

 

ДЕН  2

 • 08:00 – 09:00ч. Закуска.
 • 09:00ч. отправяме се към Манастир Света Троица. 

Историята на манастира започва още в периода на иконоборството във Византийската империя през 8-9-ти век. По това време земите около днешния Устремски манастир са в пределите на Византия. Има сведения, че през този именно период 8-9-ти век, много християни са се събирали за молитва във Вехтата църква – пещера на хълм, използвана за църква. Предполага се, че съвременният облик на манастира започва да се изгражда през 14-15-ти век. По време на турското робство, манастирът бил многократно сриван до основи и изграждан. През 18-19-ти век манастирът е бил използван за убежище от многото хайдути, действащи в района на Сакар.

 • Елхово – Етнографско археологически музей

Исихастки манастир на „Св. Григорий Синаит” –Той е бил създаден през 1335г в тогавашната погранична област Парория, от където става известен като Парорийски манастир. Създателя на манастира е основоположника на исихазма в България, монаха-аскет Григорий Синаит. Макар да е съществувала съвсем кратко, само 15 години, Парорийската обител станала главно средище на исихазма. Парорийският манастир е един от най-ценните обекти на културно-историческото наследство на региона. От езотерична гледна точка се вярва, че мястото, на което е построен манастира има особена енергия, която се дължи на комбинацията на пещерата, където повечето исихасти са оставали сами с дни, за да се докоснат до Бога и реката, която преминавала под хълма.

 • Вечерна програма. Гайда, кавал и огън, песни и танци

 ДЕН 3

 • 08:00 – 09:00ч. Закуска.
 • 09:00ч. Отправяме се към Бакаджишки манастир Свети Спас.

Бакаджишкия манастир е изграден около храм-паметник „Александър Невски“, който представлява първият храм, изграден в знак на признателност към руския народ за освобождението на България от турско владичество. В началото на 1879г. Иконостасът е изработен от руски монаси, като е пренесен на части и е монтиран на място, а хоругвите и иконите са донесени от Киево-Печорската лавра.

 • Античен град Кабиле и светилището на Кибела.

Кабиле е древен тракийски град, основан около IV в. пр. Хр. върху основите на по-древно селище в подножието на днешния Зайчи връх, близо до завоя на река Тонзос (Тунджа) в древността. Според античните извори Кабиле е бил център от особено значение за Югоизточна Тракия. Градът е създаден около 2000 г. пр.н.е. Скално мегалитно светилище се намира в източната част на Зайчи връх. В най-високата част на върха са изсечени две траншеи, кито се пресичат и образуват кръст. Раменете на този кръст са ориентирани в четирите посоки на света. Източната траншея, която в археологическите публикации е наричана вход, до който се стига по стръмния терен, всъщност е траншея през която е наблюдавано слънцето в дните на пролетното и есенното равноденствие.

Входна такса за обекта 6 лв. на човек. Пешеходен маршрут 1,5 км.

 • 15:00ч. – Отпътуване за София
 • Към 18:30ч. – Пристигане в София

 

Възможни са промени в програмата. 

Цена: 169 лв.

 

Важна информация: Цената е валидна при минимум 18 записани участника.

Цената включва:

2 нощувки в хотел сред гора:  https://www.facebook.com/hotelsakar.bg/

– 2 закуски

– лектор

– посещение на всички обекти по програмата

– вечерна програма и музикални изпълнения

– водач

– беседи

– транспорт с лицензиран автобус

– застраховка.

 

Записване:

1.Позвъняване на тел. 0876 29 78 78 или 0897 660 662, за да сте сигурни, че има места. 

2.Изпращане на сума от 29 лв. по сметка на Фондация Виделей България (САМО 29 ЛВ.).Сметка в лева банка ДСК: BG19STSA93000025307630 
BIC STSABGSF.Основание: Семинар САКАР

 

Останалата част от 140 лв се доплаща на Туристическа компания „Конгреси Ивенти“ ЕООД
IBAN:BG28STSA93000026657029 в лева в банка ДСК.
Удостоверение за ТО – PK-01-7991, изд. На 09.04.2019 год.

 

 3.НАТИСКАТЕ ТОЗИ БУТОН ЗА РЕГИСТРАЦИЯ И СЕ ЗАПИСВАТЕ –  ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *