Пътешествия 2020

18-24.05.2020г. Тронът на Боговете 2 – Немруд + Гьобеклик Тепе, Анкара, Хатушаш,Ефрат, Урфа – Пророците: Йезекия, Йов и Илия, гр.Адана, гр.Хатай

 

ДА ЧУЕШ СТО ПЪТИ НЕЩО НЕ Е ПО-ДОБРО ОТ ТОВА, ДА ГО ВИДИШ ВЕДНЪЖ.

ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ 

 

{gallery}turkey{/gallery}

 Това е специален изготвен маршрут, не е обикновено туристическо пътешествие, носи повече познание и неразкривани до момента факти, Подбрали сме уникални енергийни места и храмове на древните цивилизации.

МАРШРУТЪТ вече е обогатен с посещение на Анкара и Хтушаш – древната магична столица на Хетите.

Ще видим храмовете със странни същества – хибрид между Богове и хора, както твърдят легендите, които са обитавали хетското царство.

Цена 1680 лв

 

Пътешествието с познание – екскурзия с познание е за всеки одухотворен човек търсещ познания, независимо от религия, пол, образование, вяра…Няма ограничения, с 2 двупосочни полета с турските авиолинии, автобус по местата, гарантирано качество на полети, с храна и напитки, гарантирано нови автобуси, добри хотели, двама лектори, екскурзовод, кетъринг в полетите и голям багаж  до 23 кг.

Сигурно ще се изненадате от факта, че на територията на днешна Турция има повече останки от древна Елада, отколкото в Гърция, както и повече артефакти от времето на Римската империя, отколкото в Италия.

Както и следи от други, дори недостатъчно изследвани цивилизации. Каквито са колосите от камък на планината Немрут. Определят ги като  едно от чудесата на света, съперничат на египетските пирамиди и на статуите на Стоунхендж. Още по-загадъчно и изпълнено със загадки е Гьобекли тепе.

Но какво е Гьобекли тепе и какво го прави толкова важно?

Наричат го „най-значимото откритие на съвременната археология”, „лабораторията, в която е създадена човешката цивилизация” и „новият Стоунхендж”. В действителност археологическият комплекс Гьобекли тепе е най-древният мегалит (структура, изградена от огромни каменни блокове) в света и е с около 7000 години по-стар от Стоунхендж.

Гьобекли тепе: древна раса от гиганти

Според някои изследователи той, както много други мегалити по Земята, е построен от древна раса на гиганти. Те са доминирали планетата и на повече места, отколкото е широко известно, са намерени гигантски структури, които са били техни административни и религиозни сгради.

Те са построени във внушителни машаби, за да демонстрират силата и превъзходството на своите автори – точно както силните на днешния ден се опитват да се овековечат чрез невиждани по мащаби постройки.

За разлика от строителите на Гьобекли тепе обаче съвременните архитекти и строители не само не могат да проектират нищо подобно на древните мегалити, а и по никакъв начин не могат да обяснят използваните строителни техники в дълбоката древност.

Откриването му кара археолозите да преосмисят всичко, което до този момент са приемали за установено за така наречените примитивни цивилизации след ледниковата епоха.

Гьобекли тепе се намира на 15 километра североизточно от град Шанлъурфа. Комплексът се състои от 20 концентрични окръжности, изградени от скални блокове и колони, декорирани с релефни изображения на загадъчни животни.

Гьобекли тепе: да се върнем 120 века назад

Възрастта му се определя на поне 12000 години – от около 90 век пр. н. е. Построяването му отнема няколко хилядолетия, а след края на VIII хил. пр. н. е той е засипан с пясък и изоставен. По каква причина и от кого засега е въпрос на различни теории.

Градежът е известен на археолозите още от 1960-те години, но тогава те предполагат, че под хълма е затрупано византийски артефакти. Любопитството към обекта се възобновява след като през 1994 местен овчар разкопава една от колоните и открива на нея релеф на странно животно.

Информация за Гьобеклик тепе с видео от Вая Сайт Хистори: https://www.24chasa.bg/novini/article/7337782

Какво е Немрут? 

През 1881 г. Пруската научна академия в Берлин получава писмо с мистериозно съдържание с подател германският консул в Измир, в което той разказва за множество колосални статуи, намиращи се в Източна Турция на връх с над 2 хил. метра надморска височина. Учените били озадачени, защото са правени проучвания в района и никой не ги е видял. Веднага е изпратена експедиция.

Паметникът в Немрут е сред най-тайнствените и вълнуващи на нашата планета. Представлява необичайно красива каменна надгробна могила, охранявана от статуи на лъвове и орли, от деветметрови каменни фигури на богове и герои. През I век пр. Хр. е била построена гробницата на Антиох I, заобиколена от изваяни високи осем метра камъни. Светилището е еклектичен паметник на Комагенското царство, илюстрирайки нагледно смяната на царете на династията.

Християнската легенда

Трябва да се каже, че тази древна област на Мала Азия е населявана с хора още от добиблейски времена. Тайнствената планина Немрут е покрита с множество легенди. В Библията се разказва за човек с горд и упорит нрав, чието име е Нимрод. Той решил да построи Вавилонската кула – огромна постройка с височина до небесата, за да стигне по този начин до Бога. Но той не успява да стори това и Господ разделил народите, хората започнали да говорят на различни езици и престанали да се разбират един друг.

Ислямската легенда

Митологията на исляма разказва друга история – че Нимрод е бил враг на Ибрахим (библейския Авраам) и искал да унищожи Авраам още дете. Казва се също, че след разрушаването на Вавилонската кула Нимрод не се успокоил и се опитвал да стигне до високите небеса в сандъче с впрегнати в него четири орела.

Арменската легенда

Арменските легенди разказват за това, че Немрут е бил цар от далечни земи, дошъл да завладее Армения. Непокорният нрав на този човек го накарал да построи на върха на планината висок дворец. От кулите горделивецът решил да убие Бога с лък и стрелял в небето. В същия този миг земята се разтворила и Немруд и неговият дворец пропаднали в пропастта, а на дъното на пропастта останало езеро.

При пристигането пред погледа се появяват подредени в стройна редица каменни глави – на Аполон, Фортуна, Зевс, Херкулес. Всяка от тези статуи е направена от каменни блокове, тежащи по 7-8 тона. Боговете са седнали на тронове на около 7 метра над основата на терасите под изкуствения завършек на хълма. В края на всяка тераса има лъв и орел. За егото на този владетел археолозите съдят по това и че на едната от терасите има сцена, в която той се здрависва с Аполон, Зевс и Херкулес. Техните имена пък са написани на гръцки и персийски, което дава основания за хипотезата, че Антиох се смятал за наследник на Александър Велики и на Дарий Велики, цар на древна Персия едновременно. На много хора гледката напомня останките с неясен произхо на Великденския остров, но безспорно тук културното наследство е оставило друг отпечатък.

ПРОГРАМА 

1.Ден

Полет с варианти от София до Анкара

Пристигане, настаняване в хотел в столицата на Турция. 

2 ден.

Закуска. Отпътуване с автобус до Хатушаш. РАзглеждане на древните храмове. Беседи. Медитация по желание до дрено енергийно съоръжение.

– завръщане и разглеждане на столицата Анкара.

Нощувка. 

3 Ден

Закуска

– Отпътуване за Тарсус. Разглеждане  забележителностите на Тарсус. Посещаваме вратат на Клеопатра, родното място на св.Павел и музея към него. Следобяд – Адана. Свободно време. 

Вечеря. Нощувка. 

4.Ден

Адана  –  Хатай- най-църковният град на Турция с повече църкви отколкото джамии.
Закуска
– Отпътуваме за Хатай. По пътя ще  спрем за малко и ще посетим най – големият Керван сарай построен от Соколлу Мехмет паша, наподобяващ старинна крепост. Преминаваме през прохода Белен и се наслаждаваме на изумителна панорама на долината Амик. Следва разглеждане на забележителностите  на Хатай. Хатай днес е един нетипичен турски град, в който има повече църкви, отколкото джамии. Старото му име е Антиохия и е бил основан 300 години  преди Христа от сирийския цар Селевк Никатор, наследникът на Александър Македонски , който основал повече от десет града с името Антиохия, с което искал да увековечи името на  баща си Антиох. Но точно тази Антиохия той превърнал в своя столица. Антиохия е толкова богата и блестяща в миналото, че след превземането и от римляните се нарежда веднага след Рим и Александрия по величие. По- късно се превръща във важен център за християнството – за първи път тук последователите на Исус наричат себе се „християни“, а самият Апостол Петър е проповядвал на това място. Посещаваме уникалната каменна църква „Св. Петър“, разположена в естествена пещера на един от хълмовете на града.

Разглеждаме тунелите на Веспасиан – огромна конструкция, построена от императора да събира водата от планината и да я насочва право в морето, както и хетското селище Йесемек.
Свободно време в Хатай
Настаняване, вечеря и нощувка. 

5.Ден

Закуска.Отпътуване за Халфети, построен върху водите на река Ефрат.

Следват Харран и Урфа с попътни спирки на моста над р.Ефрат и панорамната площадка с изглед към язовира и стената на един от най големите язовири на света на реката Ефрат. Пристигане в Харран и разглеждане на конусните къщи, развалините на древен храм на почитателите на слънцето и кладенца на Авраам. Харран е древен град в северна Месопотамия, споменат в хетските документи, където е пребивавал пророк Авраам.

Отпътуване за Гьобекли тепе и разглеждане на култовото средище отпреди 11.500 години. Прашният хълм – археологически комплекс от неолитната  епоха. Най-древният мегалит в света. Възрастта му е от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Този комплекс е по-стар от египетските пирамиди. Открит е в началото на 1960-те години. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-старата религиозна постройка.Медитация по желание за връзка със силата на древните цивилизации.

Отпътуване за Урфа. Библията и Корана е посочено,че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците: Йезекия, Йов и старозаветния пророк Илия нетленно взет на Небесата във вихър от прах и огън ( вероятно кацане на кораб и излитането му. Случката е описана в Библията). Градът се е казвал Едеса и Мойсей е живял тук като овчар 7 години преди да се върне в Египет.Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята, че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала града в едно от най-важните места за поклоничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро – езерото на свещената  риба (Балъклъ гьол). Там  Авраам е бил хвърлен в огъня от Нимруд. Огънят се е превърнал в езеро, а дървата от кладата  – в риба.
Свободно време на чаршията на Урфа. 

Вечеря. Нощувка

 6.Ден

-Закуска.

– Посещение на Археологическия музей на Урфа, където са двете най стари статуи сътворени от човешката ръка преди 12000 години.
-Отпътуване за Трона на Боговете – Немрут. връх Немрут  (2150 м.), от където ще наблюдаваме залеза на слънцето – една спираща  дъха гледка. Ще разгледаме могилата Каракуш на входа на Немрут и храма на Арсемия – столицата на царството Комагена. На Немрут е известният комплекс на Антиох 1 /69-36 г. пр. Хр./, направил първия опит за обединение на западния и източния култ.

На върха на двете страни на  билото (изток и запад) са известните статуи на Аполон, Зевс, Херкулес и свещени животни. Падналите глави на  8-10 метровите статуи на богове имат индивидуални черти и са в елинистичен стил. Предполага се, че са  изработени  през 63 г.пр. Хр. Царството се казвало Комагена.

Комплексът е бил духовна семинария. В култов надпис, Антиох е декларирал, че е построил  мястото  за векове  и идните  поколения като благодарност към  боговете  и своите предшественици. Гробницата е открита  през 1881 г. През 1987 г. мястото  е обявено   от ЮНЕСКО  за част от  световното  наследство. Той е един от най-важните национални  паркове на Турция и е най- високо разположения музей на открито в света. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка. По време на пътуването ще научим неворятна информация за мястото и загадъчната цивилизация с непостижима технология и за съвремения свят. Медитация по желание за връзка със силата на древните цивилизации.

Завръщане в хотела, свободно време. Нощувка 

7.Ден

Полет Шанлурфа – София 09:30 – 15:05  

 

Цена 1780 лв.

Цената включва:

1. Самолетен билет София – Истанбул

2. Самолетен билет Истанбул –  Анкара

3. Самолетен билет Адана – Истанбул

4. Самолетен билет Истанбул – София

Полетите са с голям багаж

5. Вечери

6. Закуски

7. Автобус по целия маршрут в Турция

8. 2-ма лектори със специална информация относно загадъчните места на посещение

9. Екскурзовод

10.Командировки на шофьора, гориво

11. Застраховки

12. Всички пътни, магистрални такси

За записване е нужно:
 
1. Позвъняване на тел. 0889 22 05 27 или  0897 660 662 за да сте сигурни, че има места

2. Изпращане сумата или капаро 700 лв. ( капарото може да е на 2 части по 350 лв. ) по сметка на:
 Туристическа компания „ТеДеВе“ ЕООД  – BG59FINV91501017100033 в лева. Първа инвестиционна банка. ( Fibank). Удостоверение за ТО – PKK-01-06022, изд. на 20.12.2007год.
Доплащане до дата 20.03.01.2020г.
 

3. Пращате и-майл СЪС СКАНИРАНО КОПИЕ НА 2-РА СТРАНИЦА ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАСПОРТ – ДАТА НА ВАЛИДНОСТ НА ПАСПОРТА ТРЯБВА ДА Е 6 МЕСЕЦА ПРЕДИ ДАТАТА НА ЗАВРЪЩАНЕ…на: europavidelei@abv.bg 

Основание: Немрут 2

Възможни са промени в програмата и условията.

 

ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *