Публикации

13 юли – Свети архангел Гавраил. За какво празнуваме и за какво отговаря архангела

d181d0b2 d0b0d180d185d0b0d0bdd0b3d0b5d0bb d0b3d0b0d0b2d180d0b8d0b8d0bb 1

Свети Архангел Гавриил

Седем са Архангелите, които се занимават последователно с ръководството на човечеството в различни епохи. По времето на идването на Христос на Земята ръководител е бил Архангел Орифиел или както следва:

1. Архангел ОРИФИЕЛ – ръководи човечеството от 200 г. пр. н. е. до 150 г. след н. е.

2. Архангел Анаил 150 г. сл. н. е. – 500 г. сл. н. е.

3. Архангел Захараил 500 г. сл. н. е. – 850 г. сл. н. е.

4. Архангел Рафаил 850 г. сл. н. е. – 1190 г. сл. н. е.

5. Архангел САМАИЛ 1190 г. сл. н. е. – 1510 г. сл. н. е.

6. Архангел ГАВРАИЛ 1510 г. сл. н. е. – 1879 г. сл. н. е.

7. Архангел МИХАИЛ 1879 г. сл. н. е. – 2300 г. сл. н. е.

Споменатите седем Архангели винаги управляват работата по развитието на човечеството по за малко повече от 300 години и всъщност са различни един от друг.

Така например управлението на Архангел Гавраил, което е непосредствено преди това на Архангел Михаил (1510–1879), въздейства в духовната сфера върху онова, което е най-дълбоко физическо. Архангел Гавраил е Божественият пазител на процеса на физическото размножаване.

Духът, който е свързан с развитието на науката, изкуствата и културата, е известен в християнството като Архангел Михаил. Управлението на Архангел Гавраил е подготовка за времето, когато народите за 300 и повече години стават твърде отделени един от друг и по-различни. Във века, следващ управлението на Гавраил, а именно този на Архангел Михаил и чрез неговия импулс си прокарва път онова, което до голяма степен е наследство от изминалото управление, та във века на Михаил винаги, а и сега, от 1879 до 2300 година, в човечеството възниква жажда да се надделяват най-расовите различия и да се разпростира във всички народи по Земята най-висшата и най-духовната форма на култура, произведена именно в това столетие. Ето защо Михаиловото време и управление неизменно се характеризира с разрастващ се космополитизъм, с разпространяване на духовен импулс сред народите, които са готови да го получат независимо какъв език говорят. От седемте Архангели, изпращащи своите импулси в еволюцията на човечеството, Михаил е винаги този, който дава космополитния импулс и подтиква разпространяването на най-големите ценности в дадена епоха.

d181d0b2 d0b0d180d185d0b0d0bdd0b3d0b5d0bb d0b3d0b0d0b2d180d0b8d0b8d0bb 1

Архангел Гавриил (на иврит: גַּבְרִיאֵל, на гръцки: Γαβριήλ,на арабски: جبريل) е архангел, който в християнството и исляма открива тайните послания на Бога. Светият Архангел се празнува два пъти в годината – на 26 март и на 13 юли. 26 март е денят след Благовещение, когато той донесъл благата вест на Пресвета Богородица. Архангел Гавриил (на иврит – „сила Божия“) е един от седемте архангели, т.е. „ангелоначалници”, представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията – Христос. Като един от архангелите, представляващи Божието войнство, той е натоварен с определени задачи от Господ. Мисията на архангел Гавриил е свързана с разкриване на различни тайни и предаване на различни послания до човеците.

В Библията са описани неговите най-значими проявления. Архангел Гавриил е пратен при Захария, за да му каже за предстоящото раждане на Йоан Кръстител. Той също известява младата Мария за предстоящото зачеване в утробата й чрез Светия Дух и ражденето на момче, което трябва да кръсти Иисус Христос. Името му означава на еврейски език „Божия сила“. Това момче е Синът Божий, изпратен на Земята да изкупи греховете на човечеството. Тази хубава блага вест дава и наименованието на празника-Благовещение, което честваме като изключително важен празник на 25 март всяка година. В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавриил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева. Три дни преди смъртта на Дева Мария, архангел Гавриил ù съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при Себе Си в своето Царство, за да царува вечно с Него. Последното й желание преди да напусне този свят и да се пренесе на Небесата при своя многообичан син било да види светите апостоли заедно.Това е също много голям християнски празник, който честваме на 15 август всяка година – Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица, както го нарича народът. Архангел Гавриил е и един от двамата ангели, посочени в Библията по име (вторият е Михаил), пратени да разтълкуват видението на св. Пророк Даниил за овена и козела и да му дадат пророчеството за 70-те седмици.

Западноевропейският рицарски епос използва служението на Архангел Гавриил като вестител в контекста на идеята за Теократичната държава. В „Песен за Роланд“ архангелът възвещава на Карл Велики събитията, изпраща му сънища и му напомня за неговия дълг – без умора да защищава християните в целия свят.

d181d0b2 d0b0d180d185d0b0d0bdd0b3d0b5d0bb d0b3d0b0d0b2d180d0b8d0b8d0bb 2

Под името Джабраил мюсюлманите въздават особена почит и прославят архангел Гавриил като ангел, който продиктувал на Мохамед „предвечно съществуващото по небесен оригинал слово на Аллах“ – Корана.

В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете („Песахим“ и „Сан хедрин“). В апокрифната „Книга на Енох“ Архангел Гавриил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват. Той често е изобразяван на северните порти на иконостаса. Архангел Гавриил е един от щитоносците на Герба на Руската империя.

Мистериозен свят и интернет пространството

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *