Публикации

3 причини за това излишните килограми да се възвръщат след толкова усилия за отслабване.

 

 

Всеки може да отслабне!

Въпреки данните от различните статистики. Дали благодарение на силна мотивация, адреналин, диета само с месо или каквито и да било други физически и психологически тактики, можем да се мотивираме за няколко месеца и да свалим излишните килограми.

Но какво се случва след това? За много хора часовникът сякаш почва да върви назад. Мотивацията си отива, адреналинът спада и постепенно околните спират да ни казват колко добре изглеждаме. Да – щом веднъж се завърнем към старите си навици, свалените килограми започват да се възвръщат. Накрая се оказваме в същото положение, от което сме започнали.

Общият проблем на повече отслабнали е, че не могат да поддържат новото си по-ниско тегло. Ключът към неговото решаване не е само в избора на правилната диета или в режима от упражнения. По-важни са емоционалните и психологическите фактори, както и начинът на живот, които като цяло определят отношението ни към храната.

1. Феномена на „мошеника”

На всички се е случвало да се пренесем в нов дом, да си купим нова кола или дори просто нов компютър – харесва ни, но някак не го усещаме като наше. Старият разбит модел – онзи с недостатъците – си го чувстваме наш. Случва се по същия начин и когато отслабваме и се сдобиваме с „ново тяло”.

Много от нас прекарват години, живеейки с наднормено тегло и, когато отслабнем, не можем да повярваме, че този нов образ в огледалото сме ние. Критичният момент, в който съзнанието се опитва да навакса с промените в тялото, е когато обикновено се връщаме към старите навици. Това се случва, защото, щом съмнението се прокрадне в ума ни, води със себе си чувството, че не заслужаваме новата си придобивка. Макар и да е трудно за вярване, за някои хора като че ли е по-комфортно да са такива, каквито са били преди.

• Решението: Да, тренировките и правилната диета могат да помогнат за постигането на трансформацията, която желаем, но също толкова важна част от промяната е емоционалните препятствия, които трябва да преодолеем… за да свикнем с новото си тяло. Ще ни помогне ако си правим снимки през няколко дни по време на периода на отслабването. Те ще ни напомнят колко много сме вложили, за да постигнем така желаното отслабване.

Всяка сутрин можем да отделяме по няколко минути да разглеждаме тези стари снимки и да ги сравняваме с това, което виждаме в огледалото. Това упражнение на сравняване на старото и новото ни аз ще подсили усещането, че новият ни облик е този, който винаги е трябвало да бъдем. Ще осъзнаем, че имаме тялото, за което сме се старали толкова и значи заслужаваме. Човекът в огледалото не е някой непознат или… мошеник.

2. Поддържане на формата

Ако сме успели да отслабнем, има две сигурни неща, които могат да бъдат отбелязани и запомнени:
1) Начинът, по който сме се хранили и движили преди ни е карал да трупаме килограми, и
2) Промените, които сме направили в диетата и упражненията си са ни помогнали да свалим килограмите и да бъдем в по-добра форма.

Но има и още едно нещо, за което повечето фитнес-треньори и експерти по храненето не говорят – поддържането на добрата форма. Защо този фактор толкова често се пренебрегва? Много от нас не знаят как да поддържат тялото си. Може би е защото не ги интересува какво се случва след като вече са постигнали целта си. А може би не искат да признаят, че и тази стъпка също изисква усилия.

Факт е, че много хора, които са свалили излишните килограми, просто се връщат към стария си начин на хранене и всички навици от начина си на живот преди промяната, вместо да се придържат към принципите на хранене и тренировки, които са усвоили, докато са отслабвали.

Щом веднъж достигнем точката, в която сме доволни от теглото и вида си, трябва да се огледаме добре и да осъзнаем защо изобщо сме натрупали тези килограми преди и защо сме ги свалили след това. След това можем да измислим и собствената си стратегия за поддържане на идеалното тегло. Това няма да изисква толкова много усилия, колкото първоначалното отслабване, но ако пренебрегнем тази важна стъпка, много скоро ще се окажем отново там, откъдето сме тръгнали.

• Решението: За да се научим да поддържаме теглото си с подходящите диета и режим на упражнения, просто трябва да правим същите неща, които сме правили в опита си да отслабнем, но като добавим 20% повече храна и съкратим с 20% тренировките.

Например, ако сме приемали по 1700 калории на ден, докато сме отслабвали, след това можем да започнем да приемаме по 1900 калории. Ако сме правили упражнения общо 10 часа седмично, можем да ги намалим на 8 часа. Трябва да тестваме тази система в продължение на поне седмица и да проверяваме теглото си. Ако нищо не се промени, можем да повторим схемата за още една седмица.

Ако след две седмици все още поддържаме същите килограми и мерки, значи успешно сме определили поддържащите диета и упражнения. Ако пък продължим да сваляме килограми и с този режим, можем да добавим още 10% калории към диетата и да намалим упражненията с още 10%. Но, ако започнем да качваме килограми и талията ни започне да се разширява, значи сме прекалили и трябва да направим крачка назад като ограничим още малко калориите и увеличим отново упражненията.

След не повече от 4 седмици би трябвало да имаме вече представа какво количество калории и упражнения са ни необходими, за да поддържаме теглото си. След това всичко, което трябва да направим, е да открием нови и креативни храни и ястия, които да съчетаваме, докато поддържаме тялото, за което толкова сме се старали.

3. Негативен социален натиск

Въпреки че в модерното ежедневие всички сме толкова свикнали с компютрите, телефоните и таблетите си, че можем да забравим как изглежда някой на живо, все пак си оставаме много социални същества. Поради тази причина негативната обратна връзка може да убие ентусиазма и усилията ни. Още по-лошото е, че много от негативните коментари могат да идват от хората, от които най-малко очакваме – роднините и приятелите ни.

Някои хора просто обичат да омаловажават хората, които успешно са отслабнали. Винаги ще се намери кой да ни каже, че ще качим обратно свалените килограми, че не сме отслабнали по правилния начин или че вече не сме толкова забавни, защото не си поръчваме бира и картофки в кръчмата.

Може и да осъзнаваме, че тези коментари са породени от несигурността на човека срещу нас, че някои хора просто обичат да омаловажават другите, вместо да приемат съвети от някой, който е успял да постигне успех, но на емоционално ниво те стават причина за неуспеха ни в поддържането на новото тегло. Защо ли? Защото допринасят за силата на вече обсъждания феномен на мошеника и могат да доведат до стартирането на порочен кръг от съмнения, в който да се въртим.

• Решението: Ако приятелите ни са с наднормено тегло или не се интересуват от фитнес и упражнения, вероятно в един момент и ние ще се почувстваме така. Ако един ден изберем да променим това, можем да се изправим пред предизвикателството да съчетаем новия си начин на живот с приятелите си (които не са се променили) и изборът може би ще бъде да ограничим времето, прекарвано с тях. Много по-вероятно е успешно да променим тялото си и да поддържаме тази промяна, когато общуваме повече с хора, които също ценят добрата физическа форма на своите тела.

Храненето има голяма роля в поддържането на добрата форма на тялото ни и е центърът около почти всяко социално събитие. Ако приятелите ни постоянно ядат пържени храни, когато се събираме с тях, ще ни е ужасно трудно винаги да се ограничаваме със салати в тяхно присъствие.

В някакъв момент трябва да направим своя избор. Някои хора ще разберат и уважат усилията, които влагаме, за да променим тялото си, и ще ни подкрепят, за да поддържаме новия си начин на живот. Други ще ни се подиграват и ще се опитат да ни изкушават със старите вредни навици. На този етап ще разберем кои в действителност са истинските ни приятели…zdrave.bg 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *