Uncategorized, Публикации

Архангеловден – традиции и обичаи

pyrvoangeli

На Архангеловден имен ден празнуват Михаил, Архангел, Гавраил, Гаврил, Серафим, Рангел, Ангел, Михаел/а/, Михаила, Ангелин/к/а, Алина, Мила, Милен, Милен/к/а, Милан, Огнян/а/, Огняна, Пламен/а/, Рад/к/а, Ради, Радивой, Радко, Радмила, Радослав/а/, Радостин/а/, Райчо, Райко, Райна, Рая и Руси.

Седмица преди началото на четиридесетдневния рождественски пост, известен още като четиридесетница на Свети Апостол Филип, православната църква и вярващите честват Архангел Михаил и отбелязват Архангеловден, един от най-големите празници в православния календар, честващ съборното единство на ангелските чинове.

Той винаги се отбелязва на 8 ноември и е предшестван от Архангеловата задушница – една от трите най-големи задушници, чествана в първата събота преди празника.

 Архангел Михаил се чества с празнична трапеза, както и с курбани, родови и семейни служби, събори и общоселски празници.

Пекат се специални обредни хлябове, наричани рангеловски хлябове, които са идентични с традиционните хлябове за погребение в двете си разновидности – боговица и рангелово блюдо.

Най-възрастният човек в дома разчупва хляба на кръст, обръщайки се към Свети Архангел, Свети Никола и всички светци с молитвата:“Помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!“

Задължителните ястия на софрата са също овнешкото или шилешкото, фасул, варено жито и червено вино, което се сипва от пръстена паница, докато домакинята го събира с шепи и разпръсква из къщата за берекет, подобно на прикадяването.

Архангел Михаил, чието име означава „Кой е като Бога“, е пръв из първоангелите – вожд /архистратиг/ на безплътните сили, служещи както на Бога, тъй и на човеците като техни пазители, и враг на духовете на тъмнината.

Той е възприеман като ангел на смъртта заради ролята му да взима душата на умиращия /откъдето произтичат народните му прозвища „душовадник“ и „вадидушник“/ и изобразяван като победител над дявола, прострян в краката му, към който е насочил копие или меч /в други случаи дяволът не присъства и оръжието е вдигнато нагоре/.

Божията църква почита седмина първоангели, стоящи пред престола на Господа, комуто служат по различен начин. Освен Архангел Михаил, това са Архангел Гавриил /известител на тайните Божии/, Уриил-просветител на душите, Рафаил-церител на недъзите, Варахиил-подател на Божиите благословения, Йехудиил-прославител на Господа и Салатиил-молител и застъпник пред Бога.

Всеки християнин има ангел пазител, който му се дарява от Бога при неговото Кръщение.

Той го предпазва от зла участ, нещастия и скърби и му посочва праведния път, щом съгреши, но не е принуден да бди над човека вечно и не прощава всички човешки грехове.

Църквата се обръща с молитва към ангелите да ни закрилят и избавят от изкушенията на лукавия и неговите зли духове. В молитвата си към своя ангел–хранител молещият изрича думите: „Свети ангеле, който си ми даден от Бога, добри мой пазителю, моля ти се, избави ме от всякакви напасти, спаси ме от скърби!“, а при всяка служба на просителното молебствие се обръща към Бога с надеждата да бъде благословен с „мирен ангел, верен наставник, пазител на нашите души и тела“.

В църковната молитва пък присъстват думите: „Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди“.

Колкото по-праведно е извървял земния си път човек, толкова по-чиста и непокварена е душата му, когато бъде взета от Архангел Михаил, а според вярванията ако умиращият се усмихва, значи е получил от „Душовадника“ златна ябълка.

По време на винения ритуал за берекет, домакинята на къщата изрича думите: „Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс!  Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!“

В отделни части от България е прието домакинята да разчупва обредния хляб и да подава къшей на всекиго, който трябва да бъде поет с две ръце и да се изрече благослов.

8 ноември освен като Архангеловден, се отбелязва като професионален празник на месари, полицаи и урбанисти.

pyrvoangeli

 Източник: https://lifestyle.framar.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *