Uncategorized, Публикации

Български герой! Дядо Асан изгради 64 чешми в Родопите

asan1

 

България има своите герои, които често тънат в анонимност.

Един от неизвестните нашенци, с които трябва да се гордеем, е Асан Дзайнелов от Сатовча, който е изградил 64  извори в региона.

С това заслужено в Родопите го знаят като най-големия строител на чешми.

За дядо Асан местните си спомнят, че винаги, когато останел свободен или нещо му било тъжно, започвал да строи нова чешма. Това се превърнало в негово основно занимание.

За жалост майсторът вече не е между живите, поминал се в началото на новото хилядотелие.

На територията на общината вече има над 1000 изградени чешми, броят на които с всяка изминала година се увеличава. Хората ги градят с любов, преклонение и вричания както в памет на мъртвите, така и за здраве, щастие и берекет.

Чешмите са с най-разнообразни форми, големина и цветово изображение.

Основното верую зад строежите е, че там, където тече вода, всичко е чисто, че няма лоши духове, което от своя страна пък помага да се постига мир на душите на починалите и щастие и благоденствие за живите.

Майсторите показват своето естетическо виждане и често минувачи разпознават безпогрешно кой е построил съответната чешма.

Не може да се срещне еднаква чешма, а в беседките, до които имат достъп всички, може да се намери най-необходимото: нож, сол, кибрит, парче хляб, прибори за хранене и брадвичка.

Традицията да се градят чешми в района е от стотици години и тя се предава от поколение на поколение.

Видните строители в общината се помнят, въпреки че някой от тях вече не са между живите, са Асан Дзайнелов от Сатовча, Мустафа Баязитов, Мехмед Нейзиров и Шерифетин Семерджи от Слащен и не на последно място Юсеин Джалев от Кочан, на който приживе бе връчен медал за построените от него многобройни чешми.

asan1

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *