Събития архив

Беседи с вход свободен.23.04.2016г. Благоевград със съдействието на общината – продължение на отзвука от богомилския събор в гр. Шумен и около гр. В. Преслав

Както всяко събитие има подготовка, история, така и беседата в Благоевград е естественото развитие на усилията на общество „ Виделей”. Започнало като кръг от приятели споделящи идеята за величието на българската история и не естественото, скромното и отразяване на широката общественост. Основателя му е известният водещ на тв. предавания Асен Асенов. Всъщност събитията започват през 2004г. със създаването на телевизионното предаване „Последни дни” по тв. „ Канал 0” в Бургас с водещ Асен Асенов ( Тук може да видите видео канала на предаването с над 1190 видеа НАТСИНИ ). През 2007 г. стартират проектите: „ Духовна общност България”, „Българите – Дух и Култура през Вековете” и „Пътя на Богомилите” с видеоматериалите и тв. предаванията с писателя, академик Христо Маджаров от Варна ( Може да видите видео НАТИСКАЙКИ ТУК ) През следващите години до днес излъчванията за 12 години стават над 2600 – всяка седмица по 4 пъти! Включва се и писателката Галя Маджарова. От 2010 г. целенасочено се откриват авторите, изследователите и писатели на тема траки, прабългари и богомили и започват заснемания, семинари, срещи и беседи в цялата страна тези теми. Общество „ Виделей” подготвя и създава първия в историята на България пътуващ семинар по следите на богомилите в Босна и Херцеговина 2011-2012 г. До днес те са вече 32 на брой със стотици българи посетили паметниците на културата – стечките – признати от ЮНЕСКО. Босна е единствената страна в света с официална религия богомилството. Следват десетки семинари с писателя, изследовател Христо Буковски, открояващ се със своите трудове – 22 книги, издадени от най-престижните издателства у нас. Преляхме интереса на българите към наследниците на богомилството във Франция, Италия, Андора, Испания – катари, патерини, албигойци. Започнаха и пътуващи семинари в тези страни с лектори и организатори Асен Асенов и Христо Буковски. Организирахме и първия в историята на България събор за възраждане спомена за богомилите около гр. Велики Преслав през 2014 г. ( ето видео за част от него – натисни ). Повторихме го 2015 г., а от 8-ми до 10 април т. г. той продължи като международен. През тези години лектори на семинарите в Бургас, Варна, Стара Загора, София, Пловдив и други градове бяха писателите – изследователи Христо Нанев и Милан Миланов, проф. д-р. Ерика Лазарова към БАН, проф. д.ф.н. Георги Василев УНИБИТ, проф. Добрин Добрев от Шуменския университет, директорът на „ Преславска Книжовна Школа” проф. В. Панайотов, академик Христо Маджаров, писателите Галя Маджарова, Спас Мавров, Георги Мелихранов, д-р. Румен Стоилов и др..

 

Благоевград е първия град, където със съдействие на Общината се прави продължение на темата :

БЪЛГАРИТЕ – ДУХ И КУЛТУРА В ЕВРОПА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ”

ТЕМА: БОГОМИЛСТВОТО И ПРИНОСЪТ МУ ЗА ДУХОВНОТО РАЗВИТИЕ

НА БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА“

Емблематично е, че на връх Лазаровден тук ще говори самият създател на „Виделей” Асен Асенов Хермес.

Писателят Христо Буковски, посветил на темата творбите си „Кивотът на папа Никита”, „Скритият поход на българските кръстоносци”, на неколкократно допечатваните книги „Опасният архив на богомилите” и „Похитеното съкровище на богомилите” ще сподели откритията и постиженията около този хилядолетен духовен път на своите герои. За пръв път той ще може да представи пред публика и новоизлязлата си книга „Страховитото прераждане на богомилите” – една неочаквана гледна точка към развоя на богомилските идеи в по-ново време и съдбата на техните адепти. Гостите и жителите на града могат да чуят и видят още един от лекторите на Виделей – психолога, педагог, изследовател на древните мистерии и връзки между духовните учители, самият той ученик на Рилската духовна школа Самая Самад, Георги Мелихранов, който ще ни посвети в дълбоките връзки между човека и Създателя на всичко видимо и невидимо.

Заповядайте ! Силата е с нас !

Тук може да видите няколко интерсни видео заснемания на темите с подходяща музика:

Видео 1 Какво може да видим по пътя на богомилите.

Видео 2 Монсегюр – последната крепост на катарите.

Видео 3 Земята на катарите.

Видео 4 Духовния мост, първата историческа среща между френския последовател и флагман на богомилството Мишел Муние и общество Виделей – носителите и създатели на богомилското възраждане за спомена и значението на духа и културата за България и цяла Европа !

Видео 5 – Единствените многобройни, ръкотворни паметници, знаци на богомилите в Босна и Херцеговина. Пътя на богомилите, който Виделей създаде 2011-2012г.

Видео 6 – Моменти от следите на богомилите в Босна и Херцеговина.

ВИДЕО 7 – Десетки видеа за духовните събори и срещи на Виделей И ОТ СЪБОРА в гр.Шумен и около гр.Велики Преслав

Тук може да разгледате наши събития и при желание да заповядате на някое от тях : www.videlei.com

Виделей твори история и благодарим, че сме ЗАЕДНО в това !

 

С Поздрав : „Свобода, равенство, братство, чрез Любовта“.

Бъдете здрави и благословени ! Екип Виделей !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *