Публикации

Дълбоко в морето край Сардиния се крие съкровище, което пленява хората от векове

Морската коприна, известна още като „бисус“, е позната още от древността. Тя е едно от най-редките и скъпи текстилни влакна в света. Била е високо ценена в древен Египет, Гърция и Рим, като често се е използвала за изработката на дрехи за царе и висши религиозни лица. Легенди разказват, че вълшебни одежди, изработени от бисус, имат магически свойства, дарявайки носителите си с власт и сила.
Поради своята рядкост и сложния процес на добиване, изискващ специални умения, морската коприна е била смятана за по-ценна от злато.

Една от малкото останали майсторки на това изкуство е Киара Виго, живееща на италианския остров Сардиния. Тя наследява умението от своята баба и майка, които също са били изкусни майсторки на бисус.
Семейството на Киара Виго има дълга история и традиция в обработката на бисус. Нейната баба и майка са били сред последните пазителки на това древно умение. Тези жени не само са се занимавали с добиването и обработката на нипките от мидите, но също така са предавали знанията си от поколение на поколение. Това е било не просто занаят, а семейно наследство, което е било пазено с голяма ревност и гордост. Киара разказва, че като дете е наблюдавала баба си и майка си, как с часове работят върху нишките, предавайки й не само техническите умения, но и любовта към това изкуство.

Киара не само пази и продължава древната традицията, но и се стреми да предаде знанията си на следващите поколения. Работилницата на Киара, разположена в малкото село Сантина, е място, където времето сякаш е спряло. Тук тя демонстрира процеса на добиване и обработка на морска коприна пред туристи и ученици, обяснявайки сложността и значимостта на този древен занаят. За Киара, морската коприна не е просто материал, а символ на връзката между човека и природата, на уважението и грижата за околната среда.

Творбите на Киара Виго са уникални и несравними. Тя изработва изключително фини и деликатни изделия, като шалове, ръкавици и дори картини, които впечатляват със своята красота и изящество. Всеки предмет, който Киара създава, носи със себе си частица от историята и душата на Сардиния. Тя често използва символични мотиви и орнаменти, които разказват истории за природата, културата и традициите на острова.

Една от най-забележителните творби на Киара е коприна, в която тя е втъкала частици злато, създавайки ефект на сияние. Тази творба е показател за нейното майсторство и иновация, както и за способността й да съчетава древното изкуство с нови и съвременни техники.

Морската коприна се изработва от нишките на гигантската мида Pinna nobilis. Мидите, от които се извличат нишките, живеят на морското дъно на дълбочина от около 10 до 20 метра. Те са защитени видове и добиването им е строго регламентирано. Нишките се събират внимателно, без да се нараняват мидите, след което се почистват и изсушават на слънце.

Следващият етап е обработката на нишките. Те се накисват в специална смес от лимонов сок, кедрово масло, 12 вида водорасли и др. и се сушат многократно, за да се получи златистият им цвят. Този процес може да отнеме месеци, дори години. След изсушаването, нишките се изтеглят внимателно, за да се отстранят всички примеси и да се изравни текстурата. Финалният продукт е изключително лек, с уникален златист блясък и невероятна мекота.

Следващата стъпка е боядисването на нишките. Традиционно, за да се постигне характерният златист блясък, нишките се натриват със смес от лимонов сок и зехтин и отново се сушат на слънце. Този процес може да се повтори многократно, за да се постигне желаният цвят и блясък. След това нишките се предат ръчно, за да се създаде фината и здрава морска коприна.

Използването на естествени багрила е ключова част от процеса на боядисване на морската коприна. Киара Виго използва разнообразни природни материали, за да създаде различни цветове. Например, за да се получи червен цвят, се използват корени от маджента (Rubia tinctorum), а за синьо се използват индигови листа (Indigofera tinctoria). Процесът на извличане на багрилата е сложен и изисква задълбочени знания за растенията и техните свойства. След извличането на багрилата, нишките се накисват в тях и се оставят да се оцветят за определено време, след което се изплакват и сушат на слънце.

Морската коприна има уникални свойства, които я правят изключително ценна и желана материя. Тя е лека и мека на допир, а същевременно много здрава. Нишките притежават естествен златист блясък, който не избледнява с времето. Морската коприна бисус също така има естествена устойчивост на солена вода и е много трайна, като може да издържи столетия, ако се съхранява правилно.

Фондация Виделей, която се занимава с опазването и популяризирането на културното наследство, организира групови пътувания до различни части на света. За първи път, те водят група до Сардиния, за да се запознаят с изкуството на морската коприна и работата на Киара Виго. Тази инициатива предоставя уникална възможност на участниците да се докоснат до древното изкуство и да разберат неговата значимост директно от една от последните му майсторки.

Фондация Виделей допринася за разпространението и оценяването на такива уникални културни практики, като предоставят на хората възможност да се докоснат до тяхното богатство и значение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *