Публикации

Дори само мирисът на чесън лекува

Само мирисът на чесън е лечебен – това са знаели добре нашите баби и дядовци в миналото. Много често през зимата те отчупвали един комат хляб и натривали кората му с няколко скилидки чесън. Този „лечебен хляб“ те давали на децата да го миришат.

Обяснението – чесънът съдържа фитонциди, които карат клетките в организма да произвеждат свой ендогенен интереферон, който укрепва имунитета.

Хранителните добавки, съдържащи чесън, не са толкова ефективни, тъй като нямат аромата му. Преминал през термична обработка в супи, яхнии, сосове и т.н. чесънът губи значителна част от лечебните си ствойства, без да му се отрича пикантния вкус. Затова, освен да го миришем, е добре да го консумираме суров – настърган или нарязан наситно в салати и майонези, например. Чесънът като евитно и достъпно природно лечебно средство е известен на човечеството още от дълбока древност.

Неговите луковици съдържат растителни белтъчини, полизахариди, мазнини, витамини (аскорбинова киселина, тиамин, рибофлавин, никотинова киселина), минерални вещества. По съдържание на тиамин (витамин В1) чесънът превъзхожда всички други зеленчуци.

Той е богат още на калций и йод, а количеството на желязо в него е колкото в зелените ябълки. Чесънът е естествен антибиотик с широк спектър на действие. Изследвания са доказали, че суровият чесън не отстъпва, а в някои отношения даже превъзхожда известния препарат тетрациклин. Освен че засилва имунната система, той има антимикробно действие, притежава противовъзпалителни и противоракови свойства, предпазва черния дроб от вредни въздействия, препятства развитието на атеросклероза, нормализира кръвното налягане, възстановява организма след стрес и претоварване.
Още: болест, здраве, имунитет, хляб, храна, чесън

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *