Публикации

Фактори, които могат да повлияят върху чревната флора

 

Начин на хранене

Това, с което се храним, въздейства пряко върху състава на чревната флора. Модерният начин на хранене, подчинен повече на удобството, отколкото на хранителната стойност, изпълнен с преработени храни, сериозно уврежда чревната флора.
Храните с високо съдържание на захар и преработените въглехидрати увеличават броя на множество гъбички и по-конкретно на тези от семейство Candida, както и на бактериите Streptococci, Staphylococci, някои разновидности на Clostridia, бактероиди и някои аеробни опортюнистични бактерии. Преработените въглехидрати и въглехидратите от захар (бял хляб, кексове, бисквити, тестени изделия и паста) също подхранват развитието на червеи и други паразити в червата.
Диетата, богата на фибри от зърнени култури (по-конкретно трици и зърнени закуски), има дълбок отрицателен ефект върху чревната флора, здраВето на червата и най-общо върху обмяната на веществата в тялото, като предразполага хората към синдром на раздразнените черва, рак на дебелото черво, недостиг на хранителни вещества и множество други проблеми. Плодовете и зеленчуците предоставят на тялото фибри с по-високо качество, които не са толкова агресивни към храносмилателната система.
Бебетата, хранени с адаптирано мляко, развиват чревна флора, напълно различна от тази на кърмените.
Кърменето е от съществено значение за здравословния баланс на чревната флора на бебето. Бебетата се раждат със стерилни черва. Кърменето е единствената възможност, която имаме в живота си, да заселим цялата повърхност на червата си със здравословна смесица от бактерии, за да положим първите основи на бъдещото си здраве. Червата на бебетата, хранени с адаптирано мляко, се заселват от комбинация от различни бактерии, което ги предразполага към множество здравословни проблеми в по-късна възраст. Има цяло поколение от хора, родени най-вече през 60-те и 70-те години на XX век, които не са кърмени, понеже тогава това не е било модерно. Армията от медицински проблеми, възникнала вследствие от тази мода, е показала на медицинските специалисти и на всички нас колко е важно кърменето. Благодарение на това днес повечето майки дават всичко от себе си, за да кърмят новородените си деца.
Продължителното постене, гладуването и преяждането могат да променят съществено състава на чревната флора и да дадат началото на верига от здравословни проблеми, така че в подобни ситуации се препоръчва прием на полезни бактерии под формата на пробиотици.
Най-общо, когато дисбалансът на чревната флора се дължи основно от лошия начин на хранене, той обикновено е в сравнително лека форма и може да се възстанови чрез подобряване на хранителните навици. За съжаление, в модерния свят рядко се случва да не сме изложени на други фактори, които също увреждат чревната флора, например антибиотици.

Болести
Различни инфекциозни болести като тиф, холера, дизентерия, салмонела и някои вирусни инфекции могат да причинят дълготрайно увреждане на чревната флора. Повторното заселване на червата с полезни бактерии следва да е важна част от лечението на пациенти с тези сериозни инфекции.
Различни хронични болести като диабет, автоимунни заболяваиия, ендокринни заболявания, наднормено тегло и неврологични заболявания се придружаваш от сериозни нарушения на чревната флора. Подобни увреждания са също така често срещани резултати от хирургични операции, химиотерапия, хормонална терапия и лъчелечение.

Стрес
Краткотрайният стрес уврежда чревната флора, но обикновено тя се възстановява успешно, след като стресовата ситуация приключи. Продължителният физически или психичен стрес обаче може трайно да увреди чревната флора.

Други фактори
Физическото натоварване, напредналата възраст, алкохолизмът, замърсяването, излагането на токсични вещества, сезонните фактори, излагането на йонизираща радиация и екстремният климат имат дълбоко въздействие върху полезните за нас бактерии.
Всеки от нас носи забележителна смесица от микроби в червата си. Под влиянието на лекарствата и другите фактори, изброени по-горе, тази чревна флора се променя по уникален за всеки от нас начин, като ни предразполага към различни здравословни проблеми. Това е напълно непредсказуем процес и все още науката не е разработила никакви достоверни методи за изследване на пълния спектър от чревни микроби, камо ли за лечение на отклоненията в тях. Тези вреди се предават от поколение на поколение, тъй като новороденото дете наследява чревната си флора от майката. И понеже вредата се предава от поколение на поколение, тя се задълбочава все повече и повече. Процесът се отразява върху сериозността на здравословните проблеми, свързани с дисбаланса на чревната флора, които се наблюдават в поколенията. Ето например един често наблюдаван сценарий: бабата има лека форма на храносмилателни проблеми в резултат на незначителен дисбаланс на чревната флора. Тя предава средно ниво на дисбаланс на чревната флора на дъщеря си. Отгоре на това тя решава да не кърми, понеже не е модерно. В резултат на това дъщеря й страда от алергии, мигрени, предменструален синдром и храносмилателни смущения. Когато порасва, тя започва да приема противозачатъчни хапчета от 16-годишна възраст, което задълбочава проблемите с чревната й флора, да не говорим за няколкото курса от антибиотици заради различни инфекции и храненето с бързо приготвени храни. След като 10 години е вземала противозачатъчни лекарства, тя ражда деца, на които предава сериозно увредената си чревна флора. Те развиват проблеми с храносмилателната и имунната си система, което впоследствие води до екзема, астма, аутизъм и други когнитивни проблеми.
Повечето от описаните тук фактори са трудни за избягване в съвременния свят. Под влиянието на тези фактори полезните бактерии в червата губят способността си да изпълняват всичките си функции, които разгледахме в предходните глави. Те не са способни да защитават храносмилателния тракт от опортюнистичната флора и от преходните бактерии, вируси и гъбички, което дава началото на цяла верига от патологични състояния на червата и на останалата част от организма.

Източник: „GAPS. СИНДРОМ НА ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА И ПСИХИКАТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *