Публикации

Глухарче – вълшебния тоник за черния дроб

Глухарче вълшебния тоник за черния дроб 1

Едно от растенията, което използвам за детоксикация на черния дроб, това е глухарчето. Чаках с нетърпение момента, когато ще мога да го включа в дневното си меню. Може би затова толкова много се зарадвах днес, когато видях в градината си първите пораснали листенца глухарче. Набрах си една шепа за сутрешния шейк и пиейки от него, с наслаждение се вдъхнових за днешния пост и реших да ви запозная с чудодейните качества на глухарчето, а какви са те…..продължете да четете и ще разберете.

Глухарче вълшебния тоник за черния дроб 1

Глухарчето, известно още и с имената радика, жълтурче, попадийка, фенерено цвете, млечна пръчка, масно цвете и полска салата, е многогодишно растение.
Растението, на което по тревните площи се гледа като на досаден плевел, в действителност е една много полезна, лечебна билка за страдащото ни човечество.
Глухарчето цъфти през периода април-май по синори, поляни и тревни площи – един килим от жълти цветя, който ни радва всяка година. Растението избягва много влажните места.
На първо място изпъкват две негови качества: помага при болести на жлъчката и чернодробни заболявания.
Ето и неговият състав – надземната част съдържа каротиноиди (тераксантин, лютеин, флафосантин, лутеин), горчивото вещество танацетин кхолин, витамини (B1, B2, C, D, провитамин А), като количеството на витамин А е четири пъти повече, отколкото в другите салатни зеленчуци. Съдържа също така никотинова киселина, лактоцерол, соли на желязото, калция, калия, фосфора, мангана и др. Корените съдържат тараксацин, инулин, захароза, белтъчни вещества, танини, органични киселини и др.
Листата от глухарчето се събират преди цъфтежа, корените през пролетта или есента, а стъблата – през време на цъфтежа.
Ежедневната консумация на пет-шест сурови дръжки според Мария Требен, води до бързи резултати при хронично възпаление на черния дроб (остра, пронизваща болка до под дясната плешка). Помага и при захар. Диабетиците трябва да изяждат всеки ден по десет дръжки, докато глухарчето цъфти. Те се измиват, заедно с цветовете, след това цветните главички се отстраняват и едва тогава дръжките започват да се дъвчат.
В началото дръжката е малко горчива, сочна е и с вкус на маруля. Постоянно болнави хора, които се чувстват като пребити и уморени, трябва да направят 14 дневно лечение с пресни дръжки от глухарче и тогава ще има да се чудят на превъзходното действие.

Глухарче вълшебния тоник за черния дроб 3

Лечебните качества на глухарчето помагат и при други други оплаквания. Премахват сърбеж по кожата, лишеи и обриви, подобряват стомашните сокове и прочистват стомаха, елиминират отпадните продукти и токсините от организма.
Пресните дръжки могат да разтворят безболезнено жлъчни камъни, стимулират дейността на черния дроб и жлъчката. Наред с минералните соли, в глухарчето се съдържат и други важни и лековити градивни вещества, така необходими за премахване на нарушения в обмяната на веществата. Благодарение на кръвопречистващото си действие, то помага при подагра и ревматизъм. Подуванията на жлезите спадат, ако се издържи лечението с пресните дръжки от глухарче поне 3-4 седмици.
Глухарчето се прилага успешно и при жълтеница и заболявания на далака.
Ядени сурови или пък взети изсушени за запарка на чай, корените от глухарче действат кръвопречистващо, храносмилащо, пототделящо, пичогонно и освежаващо. Те разреждат кръвта и са отлично средство срещу лениви черва.

Глухарчето вълшебния тоник за черния дроб

Аз специално вече за трета година ще използвам лечебната пречистваща мощ на глухарчето за детоксикация на организма си и по специално на черния дроб. За целта използвам листата заедно с дръжките – слагам ги в шейкове, а също така приготвям и салати. Вариантите са много, може да се развихрите и да използвате въобръжението си на воля. Ако ви е горчиво, можете да го накиснете за около пет минути в студена вода и леко да го намачкате преди да го извадите, но тогава ще намалеят и лечебните качества.
Ами опитайте и вие, няма да съжалявате.
____________

Източник: www.zdrave-bogatstvo.com

Снимки:

http://500px.com/

Използвана литература:

Енциклопедия на лечебните растения в България Илия Ланджев

Здраве от аптеката на Господ Мария Требен

Автор: Севи Асенова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *