Публикации

Хляба за Бъдни вечер не трябва да се меси със сода, защото късметът няма да набъбне. Този хляб гони таласъмите

Настава зло време, на Бъдни вечер небето се отваря и тръгват духове, караконджули, бродници, вампири, поганци и таласъми.

Те бродят 12 дни до Йорданов ден и за да не причиняват беди, трябва да бъдат омилостивени и подчинени. По традиция за всички земеделски народи универсалното магическо средство е хлябът, безкръвната жертва. У нас обредният хряб не е просто храна, според случая той носи различна и богата символна и култова натовареност. В различните краища на България наричат хляба на Бъдни вечер различно – боговица, богова пита, бъдняк, вечерна и т.н.

Както личи от името, той е посветен на Бога – според християнската митология на новородения Божи син, според предхристиянската на младия езическия бог – Слънцето. Коледните празници съвпадат с древноримските празници Календи, които отбелязват дните на зимното слънцестоене, след които денят започва да нараства. Боговата пита се прави само от пшеница. В народната традиция подготовката за замесването й започва още от късното лято.

Подир вършитба за обредния хляб се избира най-едрото и чисто зърно.

В деня преди Коледа брашното се пресява до три пъти, а в нощвите се пускат пръстените и гривните на невестите. Така се възпроизвежда идеята за растеж, богатство и плодородие. Тестото се замесва с мълчана, неначената вода, донесена в зори от мома или невеста при пълно мълчание. В съда, в който се носи водата, са натопени билки, от него не трябва да се разлее нито капка. За да шупне квасът, водата трябва да е топла. Тя обаче се стопля на жив огън, горящи въглени, от които не излиза дим. Меси се от млада, празнично облечена, „чиста“ (която не е в месечен цикъл) жена. На Бъдни вечер хлябът трябва да е кръгъл. На някои места обаче го правят с форма на животно или предмет – крава, свиня, бъчва, каруца. Украсен е с пластики от тесто: символи на слънцето, на жизнения кръговрат и четирите посоки на света – кръст, кръг, пречупен кръст (древен символ, присвоен от нацистите), спирала, концентрични кръгове, розета, флорални мотиви или идеограми на кошара, зърно, кола и т.н., които са разбираеми само за хората от групата, която ги използва. Заради многообразието на културите, оставили следите си по нашите земи, ритуалите, свързани с хляба и Бъдни вечер, са порядъчно объркани.

Той хем е посветен на слънцето и раждането на живота, хем представлява класически помен заради връзката с подземните сили и духове. При сядането на трапезата се оставя място за мъртвите – например известен прародител или родоначалник.

По една хапка от всичко отделят за Дядото, стопанина, наместника, добрия дух, покровител на рода. Вечерта не махат софрата, защото вярват, че той ще дойде на вечеря. Според някои вярвания пък храната е за Богородица или за млада Бога. За да се прогонят злите сили обаче, хлябът се прекадява и се разчупва на кръст от най-възрастния мъж в семейството. На масата със същата цел се слага и чесън. Трапезата на Бъдни вечер трябва да е обилна, а храните на нея нечетен брой. Те задължително са постни, защото това е последният ден от коледните пости. В Божия хляб в никакъв случай не трябва да има мляко, яйца или масло. Някога са го замесвали с квас, сега, за да бухне питата, може да се използва мая или бакпулвер.

Само със сода питата не се надига, а значи няма да набъбне и късметът. А на бъднишката трапеза всички храни трябва да набъбнат. Затова се слагат боб, жито, сарми с ориз или булгур, ошав. Заедно с основната пита се приготвят и хлябовете за коледарите. Те са или плетеници, или краваи с дупка в средата. Коледарският „вит-превит“ кравай също се украсява, освен с форми от тесто, и с чимшир, здравец, бръшлян, орехи, стафиди и пара. Вечерята представлява сложен ритуал. Под трапезата се поставя слама. Тя трябва винаги да е кръгла – като слънцето и живота. Вечерята започва рано – за да узреят рано житата. По време на яденето не се става, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пилета.

Само стопанинът може да става, но трябва да ходи приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хряба се слагат високо на полицата, за да са високи житата. След вечеря децата се търкалят върху сламата само в една посока, за да натежат класовете от зърно и да полегнат на една страна.

Пита с паричка за Бъдни вечер Продукти: 1 кг брашно, голяма чаша топла вода, лъжичка сол, 1 бакпулвер. Начин на приготвяне: Брашното се пресява два пъти. В средата на купчината се прави кладенче, изсипват се бакпулверът и солта и бавно се забърква тесто с топлата вода. Колкото по-дълго се меси, толкова питката става по-пухкава. Тестото втасва 10-15 минути, след което се оформя питката, набожда се с вилица, а парата се пъхва отстрани. Пече се на силна фурна. Кола или колца Продукти: 1 кг брашно, 1 газирана или обикновена вода, 25 г мая, 3 яйца (един от жълтъците се отделя за намазване на тестото), 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. олио. Начин на приготвяне: Маята се разтваря с топла вода. Брашното се пресява и по средата на купчинката се прави кладенче, в което се слагат яйцата, солта и захарта. Накрая бавно се добавя маята и останалата част от топлата вода. Меси се, докато тестото стане гладко. След това се разделя на пет части, една от които е по-малка. Тестото се размесва по дължина, за да може да се навие на четири кравайчета, които представляват колелата на каруцата. Между тях се оформя един обединяващ ги „прът“. Пита със сусам Продукти: 1 кг брашно, малко пакетче мая, 1 с.л. захар, 1 с.л. олио, чаша хладка вода или мляко, 3 яйца, 1 ч.л. сол и няколко лъжици сусам. Начин на пиготвяне: Брашното се пресява и в средата се прави кладенче. Забъркват се яйцата (единият жълтък се оставя за намазване), захарта, солта, разтворената мая и се долива бавно топлата вода или млякото. Меси се продължително, докато тестото увеличи обема си и се появят малки мехурчета. Разделя се на малки топчета и се омесва отново, след което те се нареждат в голяма тава. Питата престоява до втасване, намазва се с жълтък и се посипва със сусам. Пече се в силно загрята фурна. Може да се натрие човек – самите длани с чесън, зад ушите, подмишниците ( колкото и да мирише там има вход за енергийните тела на човека ). Това е ритуал за здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *