Публикации

Графичните форми на хората

 Дали някога сте се замисляли, че докато танцувате дадено народно хоро в кръг, всъщност правите едни уникални графични форми със стъпките си?

Ние от Таратанци също не предполагахме това. Откритието стана случайно. Като повечето приятни неща, всичко започна на игра. Излязохме един ден в парка с идеята да се научим едни други на някое ново хоро. Започнахме да подскачаме, разучавайки Чичовото хоро…

И в желанието си да облекчим най-изостаналите от групата очертавахме с тебешир местата, на които стъпва танцьорът, който показва. Бяхме добре подготвени, имахме розов и син тебешир – за левия и десния крак. Номерирахме стъпките, за да е ясна и последователността на стъпването.

Установявайки, че методът е забавен, се заехме да разгледаме така и няколко други хора. Но българските хора не са никак лесни – има плитки, пружинки, чукчета, спусъци и какви ли още не завъртулки… Решихме, че трябва да създадем графично символче за всяко от тези движения, иначе нищо нямаше да се получи. Използвахме половин стъпки, стрелки, точки, обяснителен текст. Не беше лесно, отне време, дори самите танцьори, с които работихме, се съмняваха дали ще се получи нещо. 

След като подготвихме по този начин схемите на няколко хорца, дойде време да тестваме метода и с по-широка публика. Включихме се в няколко събития, на които както в началото просто рисувахме с тебешир стъпките на земята и подканвахме участниците да изтанцуват хорото по стъпките.

Оказа се забавно и за тях, а също и лесничко, защото всичко, което е нужно човек да знае е само кой е левият и кой десният му крак, както и числата до 30. Предупреждаваме, че има много забавни ситуации на оплитане на краката и търсене на следващото число, стоейки щъркелската на един крак.

Историята е дълга и ще пропусна някои неща, за да стигна по-бързо до получаването на магичните кръгли форми на хората
 

В началото разбивахме хорото на елементите му и го изобразихме в хоризонтална линия. Но, когато танцуващите минаваха през стъпките и стигаха до края, трябваше да се връщат отново на началната позиция. Така се губеше очарованието им от откритието на новото движение.

На схемата долу виждате Дайчово хоро. Това е първоначален вариант на схема на основните движения на хорото. Тук сме разбили хорото на 16 елемента – стъпки и подскоци. Всеки елемент си има отделен номер. Ето как се разчита схемата:

 
 
 
 

Зелените стъпки изобразяват ляв крак, а оранжевите – десен. Стъпките с цифра 0 обозначават началната позиция на хорото. Започва се с подскок на ляв крак върху 1 и стъпка след това с десен върху номер 2.  Продължава се със стъпка с ляв върху 3 и веднага след това стъпка с десен върху 4.

Следва подскок с десен на 5 и стъпка с ляв на 6. После се стъпва с десен на 7. И подскок с ляв на 8, като едновременно с този подскок тялото се обръща по посока към центъра.

 

Приземяваме се на ляв крак върху 9. Веднага след това се стъпва на 10 с десен крак, а левият отива на 11. Десният се връща на 12 и прави подскок на същото място (13). Левият стъпва на 14, след което десният стъпва на 15 и накрая левият стъпва на 16.

Готово, това е всичко, току-що мислено изтанцувахте Дайчово хоро. Основното, което трябва да запомните са подскоците на 1, 5, 9 и 13. Всичко останало са стъпки или за по-напредналите – прескоци.

В реалността обаче основните движения на хорото се повтарят многократно, докато не спре музиката. Също така по принцип хорото се играе в кръг (или полукръг) и всички са хванати за ръце.

 

Осъзнавайки тези пропуски, повторихме основните движения няколко пъти, така че да ги завъртим в кръг. Сега да видим кръглата фигура на същото хоро:

 
 

Кръгло представено хорото изглежда доста сложно и неразбираемо, но пък буди възхищение със своята фигура и заинтригува повече хора. Както тези, които обичат и могат да го играят, така и начинаещите.

Нека анализираме как се е получил този кръг, като разгледаме схемата със зелени и оранжеви стъпки за ляв и десен крак. На картината тук са очертани стъпките от основните движения, които видяхте представени хоризонтално по-горе. В случая, за да се получи този кръг, движението от хоризонталната схема е повторено 7 пъти последователно, докато се затвори кръг.

Важно е да се каже, че тук е изобразено как би изглеждало хорото, изиграно в съвършен кръг. Това, разбира се, е трудно да се постигне в реалността, тъй като всеки танцуващ има свой строго индивидуален стил и темперамент.

 
кръгла схема със стъпките на Дайчово хоро
 

В реалността формите далеч не са толкова перфектни.

 
многопластово изобразяване на стъпките на Дайчово хоро
 

Също, показани по този начин, стъпките изобразяват танцуването на хорото от само един човек. Ако се представят стъпките на хоро, изиграно едновременно от много танцуващи, хванати за ръка, ще се получи едно наслояване на много стъпки и трудно ще се разбира последователността от графиката.

Затова, за обучителна цел, ние използваме този тип представяне от само един танцьор. А многопластовото представяне използваме само за изложби и направата на сувенири и подаръци с цел провокиране на интереса.

В различните етнографски области има различни варианти за танцуване на хората, но ние сме се стремили да разработим най-автентичния им вариант от областта, от която произлизат. В последствие ще допълваме проекта с нови схеми и на други варианти.

 
 

Към момента, следвайки този метод, сме създали схемите и кръглите фигури на 34 български народни хора.

 

Избрали сме по няколко вида от всички фолклорни области. За да поддържаме проекта, създаваме различни фолклорни подаръци с кръглите фигури на хората. Може да ги разгледате и закупите от нашия онлайн магазин. А, ако сте фенове на игрите и искате да се забавлявате със стъпките на хората вкъщи семейно, ви препоръчваме нашия танцов пъзел и мемори пъзел игра.

С изображенията на 34-те хора сме създали и пътуваща изложба „Последвай стъпките“, която обикаля България и чужбина, за да събужда насладата от българския фолклор. Цветовете, използвани във фона на изображенията, са заимствани от народните носии от фолклорната област, от която произлиза хорото.

Например, Дайчовото хоро има за фон линии в кафеникав и зелен цвят. Тези цветове са типични за някои части на носиите в Северняшката фолклорна област. А броят на линиите показва тактовия размер на хорото. Дайчовото хоро е 9/8 тактов размер, затова има 9 кафяви и 8 зелени линии.

 
кръгла схема на Дайчово хоро с фон за тактов размер
 
 

Скоро ще можете да се запознаете с последователността на стъпките на хората и чрез мобилно приложение. Посредством добавена реалност ще раздвижим стъпките на схемите, така че да ви помогнем в ориентацията коя след коя стъпка следва.

С този наш начин за представяне на хората целим да направим фолклора и българските хора достъпни и интересни за съвремието. Но не забравяйте, че определено магията на хорото се получава от танцуването заедно. Затова ползвайте обучителните схеми, само за да се запознаете с основните стъпки, а усъвършенствайте наученото, като практикувате хорАта с други хОра.

Танц, в който всеки може да се включи, независимо от възрастта, социалното си положение, че дори и физическите си възможности. Всички, хванати за ръце, заедно правещи едни и същи стъпки в едно и също време, но по толкова индивидуален начин. Именно в това е магията на българското хоро.

 

“Когато танцувате, целта ви не е да стигнете до определено място на земята. Тя се радва на всяка стъпка, която предприемате.”
– Уейн Дайър – доктор по философия и международно признат писател и лектор в областта на самоусъвършенстването

Източник: https://taratanci.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *