Публикации

Какво и как се лекува с обикновена и райска ябълка

qbalka

Представяме рецепти за лечение с обикновена и райска ябълка, които могат да победят много заболявания.

Обикновена ябълка
Ябълката е дърво, чието семейство е Розоцветни, а Хималаите се смятат за нейна родина. Има над 30 вида ябълкови дървета, но малка част от тях са разпространени в страната ни.

 

Химичен състав и ползи от ябълките
Химичният състав на плодовете е представен от много ценни и полезни за организма вещества, които се грижат за доброто ни здраве. В тях се съдържат ненаситени мастни киселини. Те спомагат за обмяната на веществата и подобряване на метаболизма. Те са препоръчвани и предпочитани при спазване на диети, защото гликемичния им индекс е доста нисък.

qbalka

Количеството на въглехидратите, които съдържат, са около 15%, като преобладават целулозата и пектина. Фруктозата и глюкозата са в малки количества и това „предотвратява“ натрупването на телесни мазнини. В ябълките се съдържа и богат набор от витамини, като едни от най-ценните за организма са Д, С, В и А. Витамините Д и А се грижат за подмладяването на кожата.

Най-голямо изобилие на витамин С има в кората на плодовете, така че се препоръчва при проблеми със стомаха или по-точно при разстройство да консумирате ябълките с корите. В6 и В12 спомагат за обмяната на веществата. Фенолите се грижат за холестерола, като намаляват лошия и увеличават добрия.

Антиоксидантите ви предпазват от сърдечно-съдовите заболявания. В ябълките също така има дъбилни вещества, етерично масло, органични киселини и други. Поради съдържанието на всички тези полезни за организма вещества ябълката е един от най-препоръчваните плодове за консумация, защото се грижи за засилване на защитните сили на организма.

Райска ябълка
Райската ябълка е от семейство Абанасови, а произхожда от Япония и Китай. В страната ни също се отглежда този вкусен плод, той е най-разпространен по Черноморието. Среща се често и из Ивайловград, Карлово, Сандански, Сливен, Сопот и Пловдив.

Самото дърво достига до 10 метра височина и може да издържи на температури до -20 градуса. На вкусните плодове от дървото може да се насладим след 3-4-та година от неговия живот. Райските ябълки имат закръглена форма и след узряването си придобиват оранжев цвят.

rajska jabalka

Химичен състав на райската ябълка
Богата на ценни за организма вещества, райската ябълка е незаменим източник на здраве за човешкия организъм. Химичният й състав е представен от мед, манган, фосфор, калций, желязо, магнезий, витамините Е, В2, В1, Р, С, А, пектинови вещества, глюкоза, органични киселини и други.

Ползи и лечебни характеристики на райската ябълка
Този плод се използва за лечение на скорбут, кашлица, анемия, малокръвие, рани, стомашно-чревни проблеми, заболявания на щитовидната жлеза и други.

Лечебни рецепти с обикновена ябълка

1. Камъни в бъбреците – приготвя се много лесна и бърза отвара, за която ви трябват 4 ябълки. Нарежете плодовете на 4-5 парчета и ги сварете за 10 минути в литър вода. Прецедете и и пийте от отварата 3-4 пъти на ден по около 250-300 милилитра (според това на колко дози ще я приемете). Приключете лечението, когато се излекувате.

2. Зачервени очи и болки в тях – отново взимате 1-2 ябълки и ги сварявате. Изхвърляте водата (а може и да я изпиете) и намачквате сварените ябълки на каша. Налагате върху очите и държите около 10-15 минути. Можете да прилагате лечението, докато очите се изчистят и болките липсват.

3. Анемия – измийте много добре под течаща вода две ябълки със средна големина. Забийте пирони без никаква ръжда в ябълките, като колкото повече пирони, толкова по-добре. Добре е ябълките да престоят така поне 12 часа, така че е добре да направите „домашните си игленици“ вечерта, а на сутринта да консумирате ябълките, като извадите всички забити пирони в тях.

4. Пречистване на организма– тук нещата са много лесни и приятни. Единственото, което се иска, е всяка сутрин да изяждате на гладен стомах 2 вкусни плода.

5. Кашлица– тук ще ви предложим една лесна и мощна комбинация от мед, лук и ябълки. Ябълките и лука се настъргват и към тях се добавя чист мед, като всяка една от съставките е едно и също количество. От тази домашна смес се консумира 3 пъти по чаена лъжичка. Приема да се извършва между храненията.

6. Стомашно-чревни заболявания– за целта се обелват 2 зелени ябълки, на които сте изчистили семките. Те се настъргват на ситно ренде и се изяждат сутрин на гладно. За лечението на гастрит се препоръчва следната схема: първия месец се консумират всеки ден, втория месец се консумират по 3 пъти в седмицата, а третия месец само веднъж в седмицата. Препоръчително е в дните когато консумирате ябълките, да не пиете и не ядете нищо поне 3 часа след това.

7. Напукани пети– нарежете една ябълка на малки кубчета и я залейте с малко мляко, колкото да се покрие. Сварете на котлона, докато илачът стане на кашичка. От нея намажете върху напуканите пети, покрийте с кърпа и после с марля, за да прикрепите добре. Задръжте компреса 30 минути и после изплакнете краката.

8. Брадавици– отрежете парче ябълка и с него намажете брадавицата. Прилагайте метода поне по 6 пъти на ден, като всеки път използвате нова парче плод. Ефектът не е светкавичен, иска се постоянство и търпение, но около месец ще даде положителни резултати.

 

Лечение с райска ябълка

1. Болки в гърлото– изцедете сока от една райска ябълка и към него добавете малко количество вода. Използвайте за гаргара. Прилагайте процедурата по 3-4 пъти на ден, като всеки път приготвяте нова смес.

2. При разширени пори – разбъркайте един пресен жълтък и го смесете с кашичката от месестата част на една райска ябълка. Нанесете върху проблемните зони, изчакайте 15 минути и измийте.

3. Високо кръвно – достатъчно е всеки ден да консумирате по 3 сочни плода, за да нормализирате кръвното си налягане по един естествен път.

Източник: bilka.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *