Публикации

Комбуча – еликсир на живота

1057 1

Днес ще ви разкажем за прекрасната напитка, носеща името комбуча, която вече е известна и модерна дори и в Холивуд. Модели и филмови звезди безгранично вярват в тази чайна гъба, която е стар елексир на живота и сега отново глобално се възражда.

1057 1Корените на комбуча идват далеч от вековете. През 250 г. пр. Христа хората от династията Ян в Китай консумирали напитка от ферментирал чай. Наричали я „елексир на безсмъртието”. Няколко века по-късно в Русия, тя била известна като „чаен квас”, в Австрия я наричали комбухер, а в Америка – комбуча, но на много хора била позната просто като „гъбата от Манджурия”. Независимо къде ще я срещнете, името й може да се преведе като „чудотворната гъба”. А комбуча в превод от японски език, означава чай (ча) от водорасли (комбу).

Комбуча е гъба, състояща се от дрожди и полезни бактерии. Тя се накисва в специални чайове, където се развиват много хранителни вещества, активирани чрез ферментация. Комбуча не е нито лекарство нито чудодеен препарат, a e „природна сила“ катализатор, който стимулира регенерирането.

Комбуча представлява жива симбиозна колония от дрожди и полезни бактерии. Културата се развива в чаена инфузия и чрез естествения процес на ферментация превръща захарта в органични киселини и въглероден диоксид. В същото време тя произвежда голямо разнообразие от други съединения, които са детоксикиращи и питателни за човешкото тяло, включително глюконова, млечна, и фолиева киселина. Получената смес е с високо съдържание на B-витамини, както и богат асортимент от пробиотици (полезни бактерии лактобацилус ацидофилус и s.Boulardii).

История
Тази подсилваща и тонизираща напитка е почитана и използвана от дълги години. През първата половина на 20 век в Русия и Германия са направени обширни научни изследвания за здравните ползи на комбуча, най-вече заради натиска да се намери лек за повишаващите се нива на заболеляваемост от рак. Руските учени откриват, че цели региони на тяхната голяма страна са „имунизирани“ срещу рак и тяхната хипотеза е, че точно косумацията на комбуча е причината за това. Така че, те започват серия от експерименти, които не само проверяват хипотезата, но и целят да установят какво точно в комбучата е толкова полезно.

Германските учени продължават изследването в собствената посока. След това, с настъпването на Студената война, изследователската дейност се пренасочва в други области. Едва през 1990 г. Комбуча за пръв път достига и до границите на САЩ, като Западът също прави няколко проучвания.

Благодарение на нарастващата търговска популярност през последното десетилетие, по-старите руски и немски изследвания са достъпни вече и на английски език, и няколко широко разпространени анекдотични изследвания са спонсорирани от производители на комбуча. Макар че има ограничени количества от изследвания, направени върху действията на самата напитката, то са направени и научно обосновани много изследвания върху повечето от хранителните вещества и киселини, които се съдържат в големи количества в комбучата (като B-витамини, антиоксиданти и глюконова киселина).

Независимо от „липсата“ на научни доказателства, това не променя факта, че тази напитка има 2000 и отгоре-годишна традиция и безброй пламенни и пристрастени последователи.

Полезни характеристики
Комбуча е ферментирал чай, древен еликсир използван в продължение на хиляди години. Най-често приписваните ползи на Комбуча включват по-добро храносмилане, повишена енергия и ясен ум. И още…

Детоксикация
Една от най-големите ползи за здравето от комбучата е нейната способност да детоксикира организма. Напитката е богата на много от ензимите и бактериални киселини, които тялото произвежда и / или използва за детоксикация, като по този начин намалява натоварването на панкреаса и облекчава дейността на черния дроб. Напитката е с много високо съдъражание на глюконова киселина.

Грижа за ставите
Комбуча съдържа глюкозамини, със силен превантивен и лечебен ефект при всички форми на артрит. Глюкозамините увеличават производството на синовиалната течност при хиалуроновата киселина. Функциите на хиалуроновата киселина са – физиологично подпомагане на запазването на структурата на хрущяла и предотвратяване на артритни болки, поддържане на структурата на тъканите, смазване и гъвкавост, намалява вредата от свободните радикали, намаляване на бръчките.

Подпомагане на храносмилането и здрав стомах
Комбучата е естествено ферментирала с жива колония от бактерии и дрожди, пробиотична напитка с голям брой ползи, като например подобряване на храносмилането, борбата с Кандида (вредни дрожди).

Ясен ум и добро настроение
За консумацията на комбуча се смята, че спомага за ясен ум, добра концентрация и стабилност на настроението. Служи за намаляване или елиминиране на симптомите на фибромиалгия, депресия, безпокойство, и т.н.

Стимулиране на имунната система
Комбучата е изключително богата на антиоксиданти, добре познати като стимулатор на имунната система и енергийните нива.

Други от полезните и характеристики включват подобряване на съня, загуба на тегло, спиране на косопада.

Ферментиралата напитка се характеризира с високо съдържание на киселина и съдържа захар, оцет, витамини от група В, антиоксиданти (от чая), следи от алкохол (естествено следствие от ферментация), и други химични съединения. Половин литрова бутилка съдържа около 60 калории, което е по-малко от една безалкохолна напитка.

Комбуча е нещо повече от обикновена напитка. Уникалният й аромат носи наслада, а естествената й газировка гъделичка гърлото, напомняйки, че нещо магическо се случва.

Важно е да употребявате само непастьоризирани напитки от комбуча, защото по време на пастьоризация всички хранителни вещества се унищожават или се променят. Препоръки за използване: Пийте една чаша Комбуча 2 пъти дневно по време на хранене за 3×30 дни спирайки за 15 дни между всеки курс.

Комбучата е уникална напитка, която дава на тялото точно това, от което се нужда – подпомагане на черния дроб в отстраняването на вредните вещества, насърчаване на баланса в храносмилателната система и снабдяване с подпомагащи здравето витамини, ензими и киселини. Следете нашия сайт за рецепти за домашно направена комбуча.

Използвана литература:
Food renegade
Web MD

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *