Публикации

Луиз Хей: Таблица с утвърждения и лечение със силата на мисълта

ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
Абцес Преповтаряне на мисли, свързвани с болки, оскърбления и отмъщение. Давам свобода намислите си. С миналото вече е свършено. Аз съм спокоен
Аденоиди, трета сливица Търкания и кавги в семейството. Детето по някакъв начин чувства, че е нежелано и че пречи. Това дете е желано, добре посрещнато и много обичано.
Адисонова болест Тежка форма на емоционално недохранване. Гняв към себе си. С любов се грижа за своето тяло, за своя ум и за своите емоции.
Акне Отхвърляне на собствената личност. Антипатия към себе си. Аз съм божествено проявление на живота. Обичам и приемам себе си такъв, какъвто съм сега.
Алергии Към кого сте алергичен? Отказвате се от собствената си сила. Светът е безопасен и приятелски настроен. Намирам се в безопасност. Отношението ми към живота е спокойно и естествено.
Алкохолизъм „Какъв е смисълът?“ Чувство за безполезност, вина и неадекватност. Отхвърляне на собствената личност. Живея в настоящето. Всеки момент е нов. Избирам да оценя собствената си стойност. Обичам и одобрявам себе си.
Алцхаймерова болест Желания да се напусне планетата. Неспособност да се приема животът такъв, какъвто е. Всичко се случва в подходяща последователност във времето и пространството. През цялото време чувствам хармоничната божествена намеса.
Амнезия Страх. Бягство от живота. Неспособност да се застъпим за себе си. Разумът, смелостта и собственото достойнство са винаги налице. Безопасно е да си жив.
Ангина Силно убеждение, че не можете да се застъпвате за себе си и да искате това, от което имате нужда. Мое рождено право е всичките ми нужди да бъдат задоволявани. Сега с лекота и с любов искам това, което желая.
Анемия Нагласа от типа „Да, но…“ Липса на радост. Страх от живота. Чувство, че не сме достатъчно способни. За мен е безопасно да изживявам радост във всички области на моя живот. Обичам живота.
– сърповидно клетъчна Убеждението, че не сте достатъчно способен, унищожава същинската радост от живота. Това дете вдишва и изживява радостта на живота и е захранвано от любовта. Бог прави чудеса всеки ден.
Анорексия (липса на апетит) Лишаване от живот. Изключителен страх, отхвърляне, ненавист към себе си. Безопасно е да бъда такъв, какъвто съм. Аз съм прекрасен точно такъв. Избирам да живея. Избирам радостта и приемам себе си.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
Анус Освобождаващ център. Сметище. Свободно и без усилия се освобождавам от онова, от което вече не се нуждая в живота си.
– абсцес Гняв, свързан с онова, от което не желаете да се освободите. Безопасно е да се отпусна. Само онова, което вече не ми е необходимо, напуска тялото ми.
-болка Вина. Желание за наказание. Чувство, че не сме достатъчно способни. С миналото е свършено. Сега избирам да обичам и одобрявам себе си.
– кървене Виж. Кървене от ануса
– сърбеж Чувство за вина, свързано с миналото. Угризение на съвестта. С любов прощавам на себе си. Аз съм любов.
– фистула Непълно отделяне на отпадъците. Задържане на отпадъци от миналото. С любов се освобождавам от миналото. Свободен съм. Аз съм любов.
Апатия Противопоставяне на чувствата. Умъртвяване на личното Аз. Страх. Безопасно е да чувствам. Откривам себе си за живота. Искам да изживея живота си.
Апендицит Страх. Страх от живота. Блокиране на потока на доброто. В безопасност съм. Отпускам се и оставям живота да протича срадост.
Апетит – прекален Страх. Необходимост от закрила. Порицаване на емоциите. В безопасност съм. Безопасно е да чувствам. Емоциите ми са нормални и приемливи.
– липса Страх. Самозащита. Недоверие в живота. Обичам и одобрявам себе си. Животът е радостен и безопасен.
Артерии Пренасят радостта на живота. Аз съм изпълнен с радост. Тя протича през мен с всеки удар на моето сърце.
Артериосклероза Противопоставяне, напрежение. Закостеняло тесногръдие. Отказ да се види доброто. Напълно открит съм за живота и радостта. Избирам да гледам на нещата с любов.
Артрит Чувство, че не сте обичан. Критика, възмущение. Аз съм любов. Сега избирам да обичам и одобрявам себе си. Гледам на другите с любов.
– на пръстите Желание да наказвате. Упреци. Чувство, че сте жертва. Гледам с любов и разбиране. Поставям всичките си преживявания в светлината на любовта.
Астма Задушаваща, стаена любов. Неспособност да дишаме за себе си. Безсилие. Потиснат плач. Сега за мен е безопасно да взема живота си в свои ръце. Избирам да бъда свободен.
– у малки деца Страх от живота. Нежелание у детето да бъде тук. Това дете е в безопасност и е обичано. То е добре дошло и прието с любов.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
Асфиксия (пристъпи на задушаване) Страх. Недоверие в процеса на живота, „фиксиране“ в детството. Безопасно е да порасна. Светът е сигурно място. В безопасност съм.
Безплодие Страх и противопоставяне на жизнения процес ИЛИ липса на нужда да се премине през родителство. Имам вяра в жизнения процес. Винаги се намирам на подходящо място и върша подходящи неща в подходящ момент. Обичам и одобрявам себе си.
Безпокойство Липса на доверие в протичането на процеса на живота. Обичам и одобрявам себе си и се доверявам на жизнения процес. В безопасност съм.
Безсъние Страх. Недоверие в процеса на живота. Чувство за вина. С любов изпращам деня и навлизам в спокоен сън, знаейки, че утрешният ден ще се погрижи за себе си
Белодробен оток Какво или кого не желаете да пуснете? С готовност се освобождавам от от миналото. Безопасно е да се отпусна. Вече съм свободен.
Болест на Брайт Чувствате се като дете, което „нищо не прави както трябва“ и „за нищо не го бива“. Провал. Загуба. Обичам и одобрявам себе си. Грижа се за себе си. Винаги съм напълно адекватен.
Болест на Иценко-Кушинг Умствена дебалансираност. Свръхпроизводство на смазващи идеи. Чувство, че сте победен. С любов внасям равновесие в ума и тялото си. Вече избирам мисли, които ми помагат да се чувствам добре.
Болест на Ходжкин Порицание и огромен страх от това, че „не сте достатъчно способен“. Безумна надпревара да докажете себе си, докато в кръвта ви не остане нищо от съставките, които я поддържат. Радостта от живота е забравена заради стремежа да получите одобрение. Аз съм напълно щастлив да бъда това, което съм. Достатъчно способен съм точно такъв, какъвто съм. Обичам и одобрявам себе си. Радвам се и приемам радостта.
Болка (остра) Чувство за вина. То винаги се стреми към наказание. С любов се освобождавам от миналото. Те са свободни, аз също. Сега в моето сърце всичко е наред.
Болка (тъпа и продължителна) Копнеж за любов. Копнеж за прегръдка. Обичам и одобрявам себе си. Аз съм любящ и привлекателен.
Брадавици Малки проявления на омраза. Вяра в грозотата. Аз съм любовта и красотата на живота в пълната им изява.
Бронхит Разгорещена семейна среда. Кавги и крясъци. Понякога тишина. Провъзгласявам мир и хармония в себе си и около мен. Всичко е наред.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
Бурсит Потиснат гняв. Желание да ударите някого. Любовта отстранява и освобождава всичко, различно от нея.
Буца в гърлото Страх. Недоверие в жизнените процеси. В безопасност съм. Вярвам, че животът съществува и заради мен. Изразявам се свободно и с радост.
Бъбреци, -проблеми Критичност, разочарование, неуспех Срам. Реакции като на малко дете. В моя живот винаги се извършват правилни божествени действия. От всяко преживяване произлиза само добро. Безопасно е да порасна.
Бял дроб Способността да се приема живота. Приемам живота напълно уравновесен
-проблеми Депресия. Скръб. Страх да приемете живота. Чувство, че не заслужавате да живеете пълноценно. Притежавам способността да приемам живота в неговата пълнота. Изживявам с любов своя живот.
Бяло течение Убеждение, че жените са безсилни пред другия пол. Гняв към партньор. Аз създавам всички свои преживявания. Аз съм силата. Радвам се на своята женственост. Свободна съм.
Бяс Гняв. Убеденост, че споровете се решават чрез насилие. Аз съм заобиколен и проникнат от мир и спокойствие.
Вагинит Гняв към партньора Сексуална вина. Самонаказание. Другите отразяват любовта и одобрението, които изпитвам към себе си. Радвам се на своята сексуалност
Вдървеност (вцепеняване) Задържане на любовта и внимателното отношение. Умствена смърт. Споделям своите чувства и своята любов. Към всички се отнасям с любов.
Венерически болести Сексуална вина. Нужда от наказание. Убеждение, че половите органи са греховни или „мръсни“. Злоупотреба с друг човек. С любов и радост възприемам моята сексуалност и нейните прояви. Приемам само мисли, които ме подкрепят и ме карат да се чувствам добре.
Венци    – проблеми Неспособност да изпълните своите решения. Незаинтересованост от живота. Аз съм решителен. Изпълнявам замислите си докрай и ме подкрепя любовта.
– кървящи венци Липса на радост от решенията, които вземаме в живота си. Имам доверие, че в живота ми винаги става това, което трябва. Спокоен съм.
Виене на свят Неуравновесено, разпиляно мислене. Отказваш да гледаш. Аз съм много съсредоточен и спокоен в своя живот. За мен е безопасно да съм жив и да се радвам.
Витилиго Липса на чувство за принадлежност. Чувствате се извън играта. Не сте един от групата. Аз съм самият център на живота и съм изцяло свързан с любовта.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
Врат Представлява гъвкавостта. Умение да се види какво има зад нас. Аз съм в хармония с живота.
– проблеми Отказ да се огледат всички страни на въпроса. Непреклонност. Липса на гъвкавост. С лекота и гъвкавост оглеждам всички страни на въпроса. Има безброй начини, по които могат да се видят и направят нещата. В безопасност съм.
– схванат врат Непреклонен инат. Безопасно е да се открият и други гледни точки.
Вродени дефекти Кармични. Вие сте избрали да дойдете така. Ние избираме родителите си. Всяко преживяване е съвършено по отношение на процеса на израстването ми. Приемам състоянието, в което се намирам.
Вулва Представлява уязвимостта. Безопасно е да съм уязвима.
Възловидни образувания Възмущение, неудовлетвореност и наранено его във връзка с кариерата. Освобождавам се от нагласата, предизвикваща забавяне, и сега приемам успеха
Възпаление на сливиците Страх. Потиснати емоции. Потиснати творчески способности. Доброто за мен сега протича свободно. Чрез мен се проявяват божествени идеи. Спокоен съм.
Възпалителни процеси Страх. Гняв. Дразнещи мисли. Моите мисли са мирни, спокойни и съсредоточени.
Възрастови проблеми Убеждения, свързани с обществото. Остарял начин на мислене. Страх ви е да се държите естествено. Отхвърляне на настоящето. Обичам и приемам себе си на всяка възраст. Всеки момент в живота е съвършен.
Гадене Страх. Отхвърляне на някоя идея или преживяване. В безопасност съм. Вярвам, че процесът на живота ще ми донесе само добро.
Газове в червата, болки Вкопчаване. Страх. Несмлени идеи. Отпускам се и позволявам на живота да протича с лекота през мен.
Гангрена Мрачни мисли. „Отровни“ мисли потискат радостта. Сега избирам хармонични мисли и оставям радостта да протича свободно през мен.
Гастрит Продължителна несигурност. Чувство за обреченост. Обичам и одобрявам себе си. В безопасност съм.
Главоболия Отнемате си силата. Самокритика. Страх. Обичам и одобрявам себе си Виждам себе си и това, което върша, с очите на любовта. В безопасност съм.
Глезен Представлява подвижността и ориентацията. С лекота се придвижвам напред в живота.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
Глухота Отхвърляне, инат, изолация. Какво не желаете да чуете? „Не ме безпокойте“. Слушам божествените сигнали и се наслаждавам на всичко, което мога да чуя. Аз съм в единство с всичко около мен.
Грип Отклик на общоприети убеждения и отрицателна нагласа. Страх. Вяра в статистиката. Аз съм неподвластен на масово разпространените убеждения и ни предразсъдъците. Освободен съм от пречки и влияния.
Гръб Представлява опората на живота. Зная, че животът винаги ме подкрепя
Гръб, проблеми
– горна част Липса на емоционална подкрепа. Усещане, че не сте обичан. Възпиране на любовта. Обичам и одобрявам себе си. Животът ме обича и подкрепя.
– средна част Чувство за вина. Затъване в „отпадъците“ на миналото. Не искам да те нося на гърба си! Освобождавам се от миналото. Свободен съм да се движа напред с любов в сърцето.
– долна част Страх от парите. Липса на финансова подкрепа. Имам доверие в процеса на живота. Винаги съм осигурен с всичко, от което се нуждая. В безопасност съм
Гръбнак Гъвкава опора на живота. Животът ме подкрепя.
– изкривяване на гръбнака Неспособност да се приспособите към подкрепата, предо-ставена от живота. Страх и стремеж да се придържате към стари идеи. Недоверие към живота. Липса на цялостност. Нямате смелост да действате според убежденията си. Освобождавам се от всички страхове. Сега се доверявам на жизнения процес. Зная, че животът съществува за мен. С любов се изправям високо.
Гръбначно-мозъчен менингит Огромни разногласия в семейството. Живот в атмосфера на гняв и страх. Голямо вътрешно вълнение. Липса на подкрепа. Избирам да създам мир в ума си, тялото си и света, в който живея Всичко е наред. Аз съм обичан и се намирам в безопасност.
Гуша Омраза поради причинена болка. Чувство, че сте жертва и че срещате препятствия в живота. Неудовлетвореност. Аз съм силата и властта в своя живот. Свободен съм да бъда себе си.
Гъбички между пръстите на краката Неудовлетвореност от това, че не сте добре приети. Неспособност за придвижване напред без затруднения. Обичам и одобрявам себе си. Позволявам си да вървя напред. Движението е безопасно.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
Гърди Представляват майчинството и родителските грижи. В съвършено равновесие приемам и полагам грижи.
– кисти, бучки и болезненост Прекалени майчински грижи. Прекалена закрила. Заповедническо отношение. Прекъсване на грижите. Свободен съм да бъда такъв, какъвто съм, и позволявам и на другите свободата да бъдат това, което са. За всички нас е безопасно да пораснем.
Гърло Магистрала за себеизразяване. Канал на съзидателността. Разтварям сърцето си и възпявам радостта на любовта.
– проблеми Неспособност да се застъпите за себе си. Преглътнат гняв. Подтиснати творчески способности. Отказ от промяна. Може да се вдига шум. Изразявам се свободно и с радост. С лекота се застъпвам за себе си. Проявявам творческите си способности. Склонен съм да се променя.
Далак Натрапчиви идеи. Обземат ви фикс-идеи. Обичам и одобрявам себе си. Имам вяра, че жизненият процес винаги ще ми помага. Аз съм в безопасност. Всичко е наред.
Детски болести Вяра в предразсъдъци, общоприети представи и лъжливи закони. Детинско поведение на заобикалящите ги възрастни. Божествена закрила и любов заобикалят това дете. Утвърждаваме умствен имунитет.
Детски паралич Парализираща ревност. Желание да спрете някого. Има достатъчно за всички. Моите пълни с любов мисли създават моята свобода и това, което е добро за мен.
Диабет Копнеж за онова, което е могло да стане. Голяма нужда от упражняване на контрол. Дълбока тъга. Не е останала наслада. Този момент е изпълнен с радост. Сега избирам да изживея сладостта на днешния ден.
Диария Страх. Отхвърляне. Бягство. Приемам, усвоявам и изхвърлям в съвършена последователност. Аз съм в хармония с живота.
Дискова херния Не чувствате никаква подкрепа от живота. Нерешителност. Животът подкрепя всичките ми мисли. Аз обичам и одобрявам себе си и всичко е наред.
Дишане Представлява способността да поемаме живота Обичам живота.
– дихателни проблеми Опасение или отказ да се приеме живота изцяло. Чувство, че нямате право да заемате място, а понякога дори и да съществувате. Мое рождено право е да изживея своя живот пълноценно и свободно. Аз заслужавам любов. Сега избирам да живея пълноценно.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
– учестено дишане Страх. Противопоставяне на промяната. Недоверие в процесите на живота. Навсякъде във Вселената се намирам в безопасност. Обичам себе си и се доверявам на процесите в живота.
Душевни болести Бягство от семейството. Бягство от действителността, затваряне в себе си. Насилствено отделяне от живота. Този ум познава своята истинска самоличност и е изходна точка за съзидателността на божествената самоизява.
Екзема Необуздана враждебност. Умствени изблици. Хармония и мир, любов и радост ме заобикалят и живеят в мен. Намирам се в безопасност.
Емфизем Страх да приемете живота и усещане, че не го заслужавате. Мое рождено право е да живея пълноценно. Обичам живота. Обичам себе си.
Епилепсия Усещане, че сте преследван. Отхвърляне на живота. Усещане за голяма борба. Насилие над самия себе си. Избирам да виждам живота като вечен и изпълнен с радост. Аз съм вечен, радостен и спокоен.
Женски неразположения Отричане от себе си. Отхвърляне на женствеността. Отхвърляне на женското начало. Радвам се на своята женственост. Харесва ми, че съм жена. Обичам тялото си.
Жлези Представляват складови бази. Самостоятелни действия. Аз съм съзидателната сила в моя живот.
– проблеми Лошо разпределяне на идеите, изискващи незабавно осъществяване. Притежавам всички божествени идеи и енергичност, от които се нуждая. Тръгвам напред веднага.
– надбъбречни жлези, проблеми Пораженство. Пренебрегване на грижите за себе си. Безпокойство. Обичам и одобрявам себе си. Безопасно е да се грижа за себе си.
– тимусна жлеза Жлеза, която управлява имунната система. Чувствате се нападнат от живота, „Те“ ви преследват. Моите пълни с любов мисли поддържат силна имунната ми система. И вътрешно, и външно съм в безопасност. Лекувам се с любов.
– хипофизна жлеза Представлява контролиращия център. Умът и тялото ми са в съвършено равновесие. Аз контролирам своите мисли.
– щитовидна жлеза, проблеми Унижение. Никога не остава време да направя това, което ми се иска. Кога ли ще дойде моят ред? Придвижвам се отвъд старите ограничения и сега си позволявам да се изразявам свободно и съзидателно.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
– увеличена щитовидна жлеза Прекалено разочарование, защото не можете да осъществите онова, което искате. Винаги се съобразявате с другите, а не със себе си. Възвръщам своята сила на истинското й място. Сам вземам своите решения. Аз съм удовлетворен.
Жълтеница Вътрешни и външни предразсъдъци. Неуравновесен разум. Притежавам търпимост, състрадателност и любов, насочени към всички хора, включително и към самия мен.
Загуба на равновесие Разпиляно мислене. Липса на съсредоточеност. Съсредоточавам се и съм в безопасност, приемам съвършенството на моя живот. Всичко е наред.
Задържане на течности Какво ви е страх да загубите? Освобождавам се с готовност и с радост.
Заекване Несигурност. Липса на самоизява. Забранено ви е да плачете. Свободен съм да се застъпя за себе си. Сега съм сигурен, че се изразявам добре. Общувам единствено с любовта.
Запек Отказ да се освободите от старите идеи. Затъване в миналото. Понякога скъперничество. Освобождавайки се от миналото, давам възможност на новото, свежото и жизненото да навлязат в мен. Позволявам на живота да протича през мен.
Затлъстяване Представлява защита. Свръхчувствителност. Закрилян съм от божествената любов. Винаги се намирам в безопасност.
Злополуки Неспособност да се застъпим за себе си. Бунт срещу властта. Вяра в насилието. Освобождавам онази нагласа в мен; която е предизвикала това. Аз съм спокоен. Аз заслужавам.
Зъби Представляват решенията.
– проблеми Продължителна нерешителност. Неспособност да „разглобите“ идеите, да ги анализирате и да вземете решение. Аз вземам своите решения въз основа на принципите на истината и спокойно се отпускам, знаейки, че в живота ми се извършват единствено правилни действия.
Изгаряния Гняв. Избухпивост. Раздразнителност. Създавам само мир и хармония в себе си и около себе си. Заслужавам да се чувствам добре.
Изприщване Противопоставяне. Липса на емоционална закрила. С лекота плувам по течението на живота и на всяко ново преживяване. Всичко е наред.
Илеит Страх. Тревоги. „Не съм достатъчно способен“. Обичам и одобрявам себе си .Правя най-доброто, на което съм способен. Аз съм прекрасен. Спокоен съм.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
Импотентност Сексуална принуда, напрежение, чувство за вина. Общоприети убеждения. Злоба към предишен партньор. Страх от майката. Сега позволявам на цялата си сексуална сила да действа с лекота и с радост.
Инконтиненция Отпускане. Чувство, че губите контрол над емоциите си. Отсъствие на грижи за себе си. Грижите за самия мен имат благоприятно въздействие и върху околните. Аз съм внимателен и грижовен към себе си. Всичко с наред.
Инфекции Нервност, гняв, раздразнителност. Избирам да бъда спокоен и хармоничен.
Инфекции на пикочните пътища Ядосан сте на някого от другия пол или на любовник. Укорявате другите. Освобождавам се от онази нагласа в съзнанието ми, която е предизвикала това състояние. Склонен съм да се променя. Обичам и одобрявам себе си,
Ишиас Двуличие. Страх от парите и от бъдещето. Вървя към това, което е по-добро за мен. То е навсякъде и аз съм в безопасност.
Камъни в жлъчния мехур Язвителност. Тежки мисли. Укори. Гордост. С радост се освобождавам отминалото. Животът е приветлив, а и аз съм такъв.
Кандидоза Силно усещане за разпиляност. Много неудовлетвореност и гняв. Прекалени изисквания и недоверчивост в интимните връзки. Ненаситност. Разрешавам си да бъда всичко, на което съм способен, и заслужавам най-доброто в живота. Обичам и ценя високо и себе си, и другите.
Кинетоза Страх. Страх, че вие не контролирате събитията. Винаги контролирам своите мисли. В безопасност съм. Обичам и одобрявам себе си.
Кисти Отново гледате стария мъчителен филм. Обръщате особено внимание на оскърбления. Мним растеж. Филмите в моя ум са прекрасни, защото аз предпочитам те да са такива. Обичам себе си.
– фиброзна киста Силно убеждение, че не ви върви в живота. „Горкият аз“. Животът ме обича и аз го обичам. Сега решавам да го приемам пълноценно и свободно.
Китка Представлява движение и лекота. С всички свои преживявания се справям с мъдрост, любов и лекота.
Кожа Защитава личността ни. Сетивен орган. Чувствам, че е безопасно да бъда такъв, какъвто съм.
– проблеми Неспокойствие, страх. Стари, заровени опасения. „Застрашен съм“. С любов и с мисли за радост и мир защитавам себе си. Прощавам си миналото и го забравям. Свободен съм още в този момент.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
Кожна туберколоза Предавате се. „По-добре да умра, отколкото да отстоявам правата си“. Гняв и наказание. Изказвам се в своя полза свободно и лекота. Използвам правата над собствената ми сила. Обичам и одобрявам себе си. Аз съм свободен и се намирам в безопасност.
Кокоши трън В основата на вашите разбирания е гневът. Увеличаваща се неудовлетвореност, насочена към бъдещото. Придвижвам се напред с увереност и лекота. Имам вяра в хода на живота и се приспособявам към него.
Колики Умствен дразнител, нетърпение. Заобикалящата среда предизвиква раздразнение. Това дете реагира само на любовта и на изпълнените с любов мисли. Всичко е спокойно.
Колит Свръхвзискателни родители. Усещане, че сте потиснат и победен. Голяма нужда от привързаност и обич. Обичам и одобрявам себе си. Аз създавам собствената си радост Избирам да бъда победител в живота.
Коляно Представлява гордостта и егото. Аз съм гъвкав и се приспособявам лесно.
– проблеми Непреклонно его и гордост. Неспособност да се подчинявате. Страх. Липса на гъвкавост. Нежелание да отстъпите. Прошка. Разбиране. Състрадание. Аз се подчинявам и се адаптиран с лекота и всичко е наред.
Кома Страх. Бягство от някого или нещо. Ние те заобикаляме със сигурност и любов. Осигуряваме ти пространство, в което да оздравееш. Ти си любов.
Копривна треска Скрити малки страхове. Правите от мухата слон. Нося спокойствие във всяко ъгълче на своя живот.
Коронарна тромбоза Самота и страх. „Не ставам за нищо“. „Не правя достатъчно“. „Никога няма да успея“. Аз съм в единство с всички аспекти на живота. Вселената напълно ме подкрепя. Всичко е наред.
Кости Изразяват структурата на Вселената Аз съм добре сложен и уравновесен.
– счупвания Бунт срещу властта. В моя свят управлявам аз, тъй като аз съм единственият, който мисли с моя ум.
– деформации Умствена подтиснатост и напрежение. Неспособност на мускулите да се опънат. Липса на умствена гъвкавост. Вдишвам живота цялостно. Отпускам се и се доверявам на процесите на живота.
Крака Водят ни напред в живота. Животът е за мен.
Крака, проблеми
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
– над коляното Задържане на стари травми от детството. Те са направили най-доброто, на което са били способни, според разбиранията, усещанията и знанията си. Освобождавам ги.
– под коляното Страх от бъдещето. Нежелание да се движите. Вървя напред с увереност и радост, сигурен съм, че всичко в моето бъдеще е наред.
– пръсти на краката Представляват малките подробности в бъдещето. Всички детайли сами ще се погрижат за себе си.
Краста Порочно мислене. Позволявате на другите да „влязат под кожата ви“. Аз съм жива, любяща и радостна проява на живота. Изразявам собствената си личност.
Круп Виж Бронхит.
Кръв Представлява радостта в тялото, протичаща свободно. Аз съм радостта на живота, която се проявява и възприема.
– проблеми Липса на радост. Отсъствие на движение на идеи. В мен се движат свободно радостни нови идеи.
– анемичност виж Анемия.
– склонност към тромбообразуване Възпиране на потока от радост. Събуждам нов живот в себе си. Аз съм част от потока.
Кръвно налягане
– високо Неразрешен отдавнашен емоционален проблем. С радост се освобождавам от миналото. Спокоен съм.
– ниско Недостиг на любов в детска възраст. Пораженство. „Няма смисъл и без това няма да стане“. Избирам да живея в НАСТОЯЩЕТО, което винаги е изпълнено с радост. Моят живот е радостен.
Кървене Радостта изтича. Гняв. Но къде? Излъчвам и приемам радостта на живота в съвършен ритъм.
– от ануса Чувство на разочарование и гняв. Доверявам се на процеса на живота. В моя живот се извършват само подходящи и добри действия.
Лакът Представлява промяна на посоките и приемане на нови преживявания. С лекота се адаптирам към новите преживявания, новите посоки и новите промени.
Ларингит Толкова сте ядосан, че не можете да говорите. Страх ви е да вземете думата. Възмущение от властта. Свободен съм да си поискам това, което желая. Безопасно е да се изказвам. Спокоен съм.
Левкемия Жестоко заглушавате вдъхновението. Има ли смисъл да го правите? Придвижвам се отвъд ограниченията на миналото към свободата на настоящето. Безопасно е да бъда такъв, какъвто съм.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
Лимфни заболявания Предупреждение, че умът трябва да бъде пренасочен към съществените неща в живота Любов и радост. Сега насочвам вниманието си изцяло към любовта и радостта, които получавам от живота. Свободно възприемам живота. Умът ми е спокоен
Лице Представлява това, което показваме на света. Безопасно е да бъда такъв, какъвто съм. Аз изразявам себе си.
Лош дъх Гняв и мисли за отмъщение. Сходни с това преживявания. С любов се освобождавам от миналото. Избирам да изразявам гласно само любов.
Лоша миризма от устата Лоши намерения, подло клюкарстване, нечисти мисли. Аз говоря нежно и с любов. Издишвам само добро.
Лошо храносмилане Дълбоко вкоренен страх, опасения и тревоги. Мърморене и оплакване. Възприемам и усвоявам всички преживявания спокойно и радостно.
Мазоли Закоравели представи и идеи. Материализиран страх. Безопасно е да видя и да експериментирам нови идеи и нови начини на действие. Открит съм и възприемам доброто.
Мастоидит Гняв и неудовлетвореност. Нежелание да чувате това, което става. Обикновено се среща у деца. Страхът влияе върху разбиранията. Божествен мир и хармония ме за обикалят и живеят у мен. Аз съм оазис на мир, любов и радост. Всичко в моя свят е наред.
Матка Представлява база на съзидателност. Моето тяло е мой дом.
Менопауза, проблеми Страх от това, че вече няма да сте желана. Страх от остаряване. Отхвърляне на себе си. „Не ме бива достатъчно“. Аз съм уравновесена и спокойна при всички промени, предизвикани от жизнените процеси, и с любов благославям тялото си.
Менструация, проблеми Отхвърляш своята женственост. Чувство за вина, страх. Убеждение, че половите органи са греховни или „мръсни“. Приемам изцяло силите си на жена и възприемам всички процеси в тялото като нормални и естествени. Обичам и одобрявам себе си.
Мигрена Неприязън към принудите. Отхвърляне на потока на живота. Сексуални страхове. (Обикновено онанирането ги премахва). Отпускам се в потока на живота и оставям на него да ми осигури лесно и спокойно всичко, от което имам нужда. Животът е за мен.
Множествена склероза Закостеняло мислене. Коравосърдечие, желязна воля, липса на гъвкавост. Страх. Избирам пълни с любов и радост мисли, създавам любящ и радостен свят. Свободен съм и се намирам в безопасност.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
Мозък Представлява компютърът, разпределителното табло. С любов управлявам своя ум.
-тумор Неправилни „компютризирани“ убеждения. Инат. Отказ да се променят старите модели. За мен е лесно да програмирам отново компютъра на своя ум. Всичко в живота се променя и умът ми е вечно нов.
Мозъчен удар Отказ. Съпротива. „По-скоро бих умрял, отколкото да се променя“. Отхвърляне на живота. Животът е промяна и аз се адаптирам лесно към новото. Приемам живота  миналото, настоящето бъдещето.
Мокрещи рани Премълчани обидни думи. Обвинения. Аз създавам само радостни изживявания в моя свят, изпълнен с любов.
Мононуклеоза Нагласа за омаловажаване на живота. Изкарвате другите виновни. Много скрити упреци. Навик да повтаряте: „Ужасно“. Целият живот и аз сме едно. Виждам себе си в другите и обичам това, което виждам. Радвам се, че съм жив.
Морска болест Страх. Страх от смъртта. Липса на контрол. Аз съм в пълна безопасност във Вселената, Навсякъде съм спокоен. Имам вяра в живота.
Мускулна дисторфия Прекален страх. Безумно желание да контролирате всичко и всеки. Дълбока нужда да се чувствате в безопасност. Загуба на вяра и доверие. За мен е безопасно да съм жив. Безопасно е да бъда аз. Достатъчно способен съм такъв, какъвто съм сега. Имам доверие в себе си.
Навяхвания Гняв и противопоставяне. Нежелание да се придвижите в определена посока в живота си. Вярвам, че жизненият процес ще ме отведе единствено към най-доброто за мен. Спокоен съм.
Наднормено тегло Страх, нужда от защита. Бягство от чувствата. Несигурност. Отхвърляне на себе си. Стремеж към реализация. Аз съм в хармония със своите чувства. Където и да се намирам, съм в безопасност. Обичам и одобрявам себе си.
Наранявания Малките пречки в живота. Наказване на себе си. Обичам се и се грижа за себе си. Отнасям се към себе си внимателно и с любов. Всичко е наред.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
Нарколепсия Не можете да се справяте. Прекомерен страх. Желание да се махнете от всичко. Не желаете да сте на това място. За закрила винаги се осланям на божествената мъдрост и напътствия. В безопасност съм.
Настинки Много неща наведнъж. Умствено объркване и безпорядък. Дребни наранявания. Убеждения от типа: „Настивам по три пъти всяка зима“. Позволявам на своя ум да се отпусне и да съм спокоен. В мен и около мен царуват яснота и хармония
Натрупване на слуз в дебелото черво Натрупвания от стари, объркани мисли, задръстващи пътя към изхода. Затъване в лепкавото блато на миналото. Освобождавам и разсейвам сянката на миналото. Моето мислене е ясно. Спокойно и радостно живея в настоящето.
Невралгия Наказание за вина. Терзание, предизвикано от общуването. Прощавам си. Обичам и одобрявам себе си. Общувам с любов.
Неизлечими болести На този етап лечението не може да се осъществи чрез външни средства. Трябва да „навлезем навътре“, за да постигнем успех. Болестта идва незнайно откъде и ще се върне отново там. Всеки ден стават чудеса. Навлизам в себе си, за да се освободя от нагласата, която причинява това състояние и възприемам Божественото лечение. Тъй да бъде!
Нерви Това са съобщителните ни средства. Възприемчиви осведомители. Общувам с лекота и радост.
Нервно разстройство Егоцентричност. Задръстване на съобщителните връзки. Откривам сърцето си и общувам само чрез любовта. В безопасност съм. Добре съм.
Нервност Страх, тревога, напрежение, бързане. Недоверие в жизнения процес. Аз съм на едно безкрайно пътешествие през вечността и разполагам с достатъчно време. Общувам със сърцето си. Всичко е наред.
Нефрит Свръхреакция при разочарование и неуспех. В моя живот се извършват само правилни действия. Освобождавам се от старото и приветствам новото. Всичко е наред.
Новообразувания Таите в себе си стари оскърбления. Натрупвате възмущение. Лесно прощавам. Обичам се и ще се възнаградя с похвали.
Нокти Представляват защита. Протягам ръка, без да се страхувам.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
– гризане на нокти Неудовлетвореност. Самоизяждане. Злоба към родител. Безопасно е да порасна. Сега сам се справям със собствения си живот с лекота и радост.
Нос Представлява собствената оценка за себе си. Признавам собствените си интуитивни способности.
– кръвотечение от носа Необходимост от признание. Чувство, че не ви забелязват. Плачете за любов. Обичам и одобрявам себе си. Оценявам своята истинска стойност. Аз съм прекрасен.
Нощно напикаване Страх от родител, обикновено от бащата. Това дете се отглежда с любов, състрадание и разбиране. Всичко е наред.
Обрив Раздразнителност, свързана със закъснения. Бебешки начин да се привлече вниманието. Обичам и одобрявам себе си. В хармония съм с жизнения процес.
Окосмяване в областта на половите органи Служи едновременно и за привличане, и за прикриване. Нито децата, нито възрастните го имат.
Оригване Страх. Прекалено бързо поглъщане на живота. Има време и място за всичко, което трябва да извърша. Спокоен съм
Остеомиелит Гняв и неудовлетвореност, насочени към самата структура на живота. Не чувствате подкрепа. Аз съм спокоен и се доверявам на жизнените процеси. В безопасност съм.
Отоци Закостеняло мислене. Обременяващи, болезнени идеи. Моите мисли протичат свободно и лесно. С лекота възприемам идеите.
Отпуснати черти на лицето Отпуснатите черти на лицето произлизат от отпуснати мисли в ума. Възмущение от живота. Аз изразявам радостта от живота и си позволявам да се наслаждавам напълно на всеки миг и ден. Подмладявам се.
Очи Представляват способността да се вижда ясно  миналото, настоящето и бъдещето. Аз виждам с любов и радост.
Очи, проблеми Не харесвате това, което виждате в собствения си живот. Сега си създавам живот, на който гледам с любов.
– астигматизъм Неприятности с „Аз“-а. Страх от истински поглед към себе си. Сега желая да видя собствената си красота и величие.
– далекогледство Страх от настоящето. На мястото, където се намирам сега, съм в безопасност. Убеден съм в това.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
– катаракт Неспособност да се гледа с радост към бъдещето. Мрачно бъдеще. Животът е вечен и изпълнен с радост. Очаквам с нетърпение всеки следващ момент.
– при децата Нежелание да се вижда какво става в семейството. Сега това дете е заобиколено от хармония, радост, красота и сигурност.
– кератит Необикновен гняв. Желание да удряте хората или нещата, които виждате. Позволявам на любовта, изпълваща собственото ми сърце, да излекува всичко, което виждам Избирам мира и спокойствието. Всичко е моя свят е наред.
– конюнктивит Гняв и неудовлетвореност от това, което виждате в живота. Гледам с очите на любовта. Съществува хармонично разрешение и аз го приемам сега.
– инфекциозен Гняв и неудовлетвореност. Нежелание да виждате. Освобождавам се от потребността винаги да бъда прав. Обичам и одобрявам себе си.
– кривогледство Нежелание да се види какво има навън. Противоречащи си цели. За мен е безопасно да виждам. Спокоен съм
– глаукома Коравосърдечна неспособност за прошка. Напрегнатост поради отдавнашни обиди. Обърканост в резултат от всичко това. Виждам с любов и нежност.
– късогледство Страх от бъдещето. Недоверие в това, което предстои. Приемам Божествените напътствия и винаги съм в безопасност. Доверявам се на хода на живота.
– око с бял гледец Страх да видиш настоящето. Обичам и одобрявам себе си в този момент.
Панкреас Представлява сладостта на живота. Моят живот е сладък
Панкреатит Отхвърляне. Гняв и неудовлетвореност, тъй като животът изглежда е загубил своята сладост. Обичам и одобрявам себе си и само аз създавам сладостта и радостта в моя живот.
Парализа Страх, ужас. Бягство от някого или от дадена ситуация. Противопоставяне. Целият живот и аз сме едно. Аз съм в безопасност и съм напълно адекватен при всички ситуации.
Паркинсонова болест Страх и огромно желание да контролирате всеки и всичко. Знам, че съм в безопасност и се отпускам. Животът е за мен и аз имам вяра в неговия ход.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
Пикочен мехур, проблеми Мъчително безпокойство. Придържане към стари идеи. Страх да се почувстваш свободен. Раздразнителност. Спокойно и с лекота се освобождавам от старото и приветствам новото в живота си. В безопасност съм.
Пиорея Гняв, предизвикан от неспособността да вземате решения. Безразлични хора Одобрявам себе си. Моите решения са винаги съвършени за мен.
Плач Сълзите са реката на живота. Плачем от радост, от страх или когато сме тъжни. Аз съм приятелски настроен към всички свои емоции. Обичам и одобрявам себе си.
Плешивост Страх. Напрежение. Старание да се контролира всичко. Недоверие в процеса на живота В безопасност съм. Обичам и одобрявам себе си. Отнасям се с доверие към живота.
Пневмония Отчаяние. Умора от живота. Емоционални рани, на които не се дава възможност да зараснат. Свободно възприемам божествените идеи, изпълнени с дъха и разума на живота. Всеки момент е нов.
Подагра Нужда да доминирате. Нетърпение. Гняв. Намирам се в безопасност. В хармония съм със себе си и с другите.
Полови органи Представляват мъжкото и женското начало. Безопасно е да бъда това, което съм.
– проблеми Опасения, че не ви бива достатъчно. Радвам се на живота, който намира проявление чрез мен. Аз съм съвършен такъв, какъвто съм. Обичам и одобрявам себе си.
Помятане Страх. Страх от бъдещето. „Не сега, по-късно“. Неправилна преценка на времето. В живота ми винаги се осъществяват правилни божествени действия Обичам и одобрявам себе си. Всичко е наред.
Посивяване на косата Стрес. Вяра в напрежението и големите усилия. Във всяка област от живота се чувствам удобно и спокойно. Аз съм силен и способен.
Право черво Виж Анус.
Прегърбеност Носите теглото на живота. Безпомощност и безнадеждност. Изправям се висок и свободен, обичам и одобрявам себе си. С всеки изминат ден животът ми става по-хубав.
Предменструален синдром Допускате объркването да ви завладее. Давате власт на външни влияния. Отхвърляне на женските процеси. Поемам отговорността за своя ум и за своя живот. Аз съм силна, динамична жена, всяка част от тялото ми функционира съвършено. Обичам себе си.
Прилошаване в автомобил Страх. Чувство за принуда. Чувството, че си в капан. Придвижвам се е лекота през времето и пространството. Заобикаля ме само любов.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
Припадъци Страх. „Не мога да се справя“. Причерняване. Притежавам способностите, силата и познанията, необходими за да се справя с всичко в моя живот.
Пристрастеност (към цигари, алкохол, наркотици) Бягство от себе си. Страх. Незнание как да обичаме себе си. Сега разбирам какъв прекрасен човек съм. Избирам да обичам и да се радвам на себе си.
Проказа Пълна неспособност за справяне с живота. Отдавнашно убеждение, че не сте достатъчно способен или чист. Издигам се над всички ограничения. Аз съм божествено вдъхновен и напътствал. Любовта лекува всичко в живота
Простата Представлява мъжкото начало. Приемам и се радвам на своята мъжественост.
– проблеми Страховете, натрупани в ума, отслабват мъжествеността. Отказ. Сексуално напрежение и чувство за вина. Вяра в процесите на стареене. Обичам и одобрявам себе си. Приемам собствената си сила. Аз имам вечно млад дух.
Псориазис Страх от нараняване. Умъртвяване на сетивата и вътрешната същност. Отказ да се поеме отговорност за собствените чувства Осъзнавам радостта на живота, заслужавам и приемам най-доброто от живота. Обичам и одобрявам себе си.
Разширени вени Задържали сте се в ситуация, която ви е крайно неприятна. Обезсърчаване. Чувствате се преуморен и претоварен. Държа на истината и живея, и се движа с радост. Обичам живота и вървя свободно.
Рак Дълбока обида Дълготрайно негодувание. Дълбока скрита тайна или скръб, разяждаща отвътре. Съхраняване на омраза Има ли смисъл? Прощавам с любов и се освобождавам от всичко в миналото. Избирам да изпълня своя свят с радост. Обичам и одобрявам себе си.
Рахит Емоционално недохранване. Липса на любов и сигурност. Аз съм спокоен. Любовта на Вселената ме храни и поддържа.
Ревматизъм Чувство, че сте жертва. Липса на любов. Постоянна горчивина Възмущение Аз създавам собствените си преживявания. Като обичам и одобрявам себе си и другите, преживяванията ми стават все по-хубави.
Ревматоиден артрит Силни упреци към властите. Чувствате, че сте използван. Аз съм собствената си власт. Обичам и одобрявам себе си. Животът е хубав.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
Ретениран мъдрец Не предоставяте достатъчно умствено пространство, необходимо за създаване на здрава основа. Откривам съзнанието си за развитието на живота. За мен има достатъчно пространство, в което да израствам и да се променям.
– рамене Предназначени са да носят радост, а не тегло. Свободен съм да се радвам.
Ръце (от китките надолу) Държат и работят. Сграбчват и стискат. Улавят и пускат. Галят. Щипят. Всички начини за справяне с изживяванията. Избирам да посрещам моите преживявания с любов, радост и лекота.
– пръсти на ръцете Представляват дребните неща в живота. Отнасям се спокойно към подробностите в живота.
– палец Представлява разума и тревогите. Умът ми е спокоен.
– показалец Представлява егото и страха. В безопасност съм.
– среден пръст Представлява гнева и сексуалността. С моята сексуалност всичко е наред.
– безименен пръст Представлява съюза и тъгата Обичам и съм спокоен.
– кутре Представлява семейството и преструвките. Аз съм самият себе си в отношенията ми с хората, с които ме среща животът.
Седалище Представлява силата. Отпуснато седалище  загуба на сила. Мъдро използвам силата си. Аз съм силен. Чувствам се в безопасност. Всичко е наред.
Сенна хрема Емоционална претовареност. Страх от календара. Вяра в преследването и тормоза. Чувство за вина. Аз съм в единство с ВСИЧКИ ПРОЯВИ НАЖИВОТА Винаги съм е безопасност.
Синуси, проблеми Раздразнителност, насочена към някой близък. Обявявам, че мирът и хармонията живеят в мен и ме заобикалят непрекъснато. Всичко е наред.
Синя пъпка (карбункул, антракс) Злостен гняв, свързан с несправедливост, насочена лично към вас. Освобождавам се от миналото и позволявам на времето да излекува всичко в живота ми.
Сифилис Виж Венерически болести. Решавам да бъда себе си.
Склеродермия Чувствате се незащитен и несигурен. Раздразнен сте и смятате, че другите ви застрашават. Създавате си защита. По всяко време съм божествено закрилян и се намирам в безопасност. Всичко, което върша, е правилно и ми носи любов, която приемам с радост и благодарност.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
Скованост Непреклонно, сковано мислене. Притежавам достатъчна сигурност и мога да си позволя гъвкаво мислене.
Сколиоза Виж Прегърбеност.
Спазми Напрежение. Страх. Стискане, задържане. Отпускам се и позволявам на моя ум да бъде спокоен.
Спазми на коремните органи Страх. Спиране на някакъв процес. Доверявам се на жизнените процеси. Чувствам се в безопасност.
СПИН Отричане от себе си. Чувство за вина, свързано със сексуалността. Силна убеденост, че не съм достатъчно способен. Аз съм великолепно, божествено проявление на живота. Радвам се на своята сексуалност. Наслаждавам се на всичко, което съм. Обичам себе си.
Срамна кост Представлява защитата на половите органи. Моята сексуалност е в безопасност.
Сраснал нокът Безпокойство и чувство за вина, свъзани с правото ви да вървите напред. Мое божествено право е да поема своята посока в живота. В безопасност съм. Свободен съм.
Стави Предствляват промените в направлението на живота и лекотата, с която се извършват те. Лесно се адаптирам към промяната Животът ми е божествено направляван и винаги вървя в правилната посока
Стичане на секрет по задната част на носоглътката Вътрешен плач. Детински сълзи. Жертва. Разбирам и приемам, че аз съм съзидателната сила в моя свят. Сега избирам да се радвам на своя живот
Стомах Поддържа прехраната. Асимилира идеите. С лекота усвоявам живота.
– проблеми Ужас. Страх от новото. Неспособност да се асимилира новото. Аз съм в синхрон с живота. Във всеки момент от деня асимилирам новото. Всичко е наред.
– киселини в стомаха Страх. Страх. Страх. Вкопчване в страха. Дишам свободно и пълноценно, в безопасност съм. Имам вяра в процесите на живота.
Стомашна язва Страх. Убеденост, че не сте достатъчно способен. Силно желание околните да бъдат доволни от вас. Обичам и одобрявам себе си. Аз съм в хармония със себе си. Прекрасен съм.
Студени тръпки Умствена контракция, отдръпване и стягане. Желание да се оттеглим. „Остави ме на мира“. Аз съм в безопасност и съм защитен по всяко време. Любовта ме заобикаля и закриля. Всичко е наред.
Сърбеж Несъвместими желания. Неудовлетвореност. Разкаяние. Голямо желание да се махнете от това място. Спокоен съм там, където се намирам сега. Приемам това, което е добро за мен, знаейки, че моите нужди и желания ще бъдат удовлетворени.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
Сърце Представлява център на любовта и сигурността. (Виж Кръв). Сърцето ми тупти с ритъма на любовта.
– проблеми Отдавнашни емоционални проблеми. Липса на радост. Закоравяло сърце. Вяра в напрежението и стреса. Радост. Радост. С любов позволявам на радостта да изпълва моя ум, моето тяло и моите преживявания.
– сърдечен пристъп Цялата радост е изтискана от сърцето в полза на парите, служебното положение и т.н. Възвръщам радостта към центъра на сърцето си. Проявявам любов към всички и към всичко.
Състаряване Завръщане към тъй наречената сигурност от детството. Изисквате грижи и внимание, форма за контрол над заобикалящите. Бягство от действителността Божествена закрила. Сигурност, Мир. Разумът на Вселената действа на всяко ниво на живота.
Телесна миризма Страх. Неприязън към себе си. Страх от другите. Обичам и одобрявам себе си. В безопасност съм.
Тения Силно убеждение, че сте жертва и че не сте чист. Безпомощност спрямо престореното отношение на другите. Другите само отразяват добрите чувства, които имам към себе си. Обичам и одобрявам всичко, което съм.
Тестиси Мъжкото начало, мъжествеността. Безопасно е да си мъж.
Тетанус Потребност да се освободите от гневни, тежки мисли. Позволявам на любовта от собственото ми сърце да ме измие и пречисти и да излекува всички части на моето тяло и моите емоции.
Треска Гняв. Раздразнение. Аз съм спокоен и невъзмутим, проявление на мира и любовта.
Тризмус Гняв. Желание за контрол. Отказ да се изразят чувства Доверявам се на жизнения процес. Лесно ми е да поискам онова, което желая. Животът ме подкрепя.
Трихофития Позволявате на другите да влязат под кожата ви. Чувствате, че не сте чист и не ви бива достатъчно. Обичам и одобрявам себе си. Никой човек, място или предмет няма власт над мен. Аз съм свободен.
Туберколоза Губите жизненост поради себичност. Силно чувство за собственост. Жестоки мисли. Отмъстителност. Като обичам и одобрявам себе си, аз създавам един радостен и мирен свят, в който живея.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
Тумори „Отглеждате“ стари рани и сътресения. Трупате угризения. С любов се освобождавам от миналото и насочвам вниманието си към днешния нов ден. Всичко е наред.
Умора Противопоставяне, скука. Липса на любов към онова, което вършите. Животът ме ентусиазира и съм изпълнен с възторг и енергия.
Уста Изразява възприемането на нови идеи и прехраната. Подхранвам се с любов.
– проблеми Консервативни схващания.. Затворен ум. Неспособност да се възприемат нови идеи. Приветствам новите идеи и новите концепции и се подготвям да ги възприема и у своя.
Уши Представляват способността ни да чуваме. Чувам с любов.
– болки в ушите Гняв. Нежелание да чуваме. Прекалено вълнение. Спорещи родители. Заобиколен съм от хармония. С любов слушам доброто и прекрасното. Аз съм притегателен център за любовта.
– шум в ушите Отказ да слушате. Не чувате вътрешния си глас. Инат. Вярвам в моето Висше Аз. С любов се вслушвам във вътрешния си глас. Освобождавам се от всичко, което противодейства на любовта.
фиброзни тумори и кисти В душата си таите обида, нанесена от ваш партньор. Удар по женското ви его. Освобождавам се от онази нагласа в мен, която е предизвикала това преживяване. В своя живот създавам само добро.
фистула Страх. Възпрепятстване на процеса на отпускане. В безопасност съм. Имам пълно доверие на жизнения процес. Животът е за мен.
Флебит Гняв и неудовлетворение. Обвинявате другите за ограниченията и липсата на радост в живота. Сега радостта протича свободно през мен и аз съм в хармония с живота.
Фригидност Страх. Отричане от удоволствията. Убеждение, че сексът е вреден. Нечувствителни партньори. За мен е безопасно да се наслажда вам на собственото си тяло. Радвам се на своята женственост.
Хемороиди Страх от неспазване на срокове. Гняв от миналото. Страх да се отпуснете. Чувство за претовареност. Освобождавам се от всичко, коепи противиречи на любовта. Има достатъчно време и място за всичко, което желая да извърша.
Хепатит Противопоставяне на промяната. Страх, гняв, омраза. Черният дроб е седалище на гнева и отмъстителността. Умът ми е пречистен и свободен. Оставям миналото и вървя към новото. Всичко е наред.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
Херния Разрив във взаимоотношенията. Пресилване, натоварване. Неправилно насочване на творческите способности. Умът ми е внимателен и хармоничен. Обичам и одобрявам себе си. Свободен съм да бъда аз.
Херпес Широко разпространеното убеждение в сексуалната вина и нужда от наказание. Публично опозоряване. Вяра в наказващия Бог. Отхвърляне на половите органи. Моята представа за Бога ме подкрепя. Аз съм нормален и естествен. Радвам се на своята сексуалност и на собственото си тяло. Аз съм прекрасен.
Херпес зостер Очаквате тухла да падне върху главата ви. Страх и напрежение. Прекалена чувствителност. Аз съм спокоен, понеже се доверявам на жизнения процес. Всичко в моя свят е наред.
Хипергликемия Виж Диабет.
Хипогликемия Смазан от житейското тегло. „Има ли смисъл“? Сега избирам да направя живота си лек, спокоен и радостен.
Ходила Представляват способността ни да разбираме себе си, живота и другите. Разбиранията ми са ясни, склонен съм да се променям в крак с времето. В безопасност съм
– проблеми Страх от бъдещето и от липсата на напредък в живота. Вървя напред в живота с радост и лекота.
Холестерол Задръстване в каналите на радостта. Страх от приемане на радостта. Избирам да обичам живота. Моите канали на радостта са отворени широко. Безопасно е да получаваш.
Хронични болести Отхвърляне на промяната. Страх от бъдещето. Липса на сигурност. Желая да се променя и да израсна. Сега си създавам ново, безопасно бъдеще.
Хълбок Поддържа тялото в абсолютно равновесие. Важна роля при движението напред. Ура , всеки ден носи радост.
– проблеми Страх да се направи крачка напред при вземането на важни решения. Липса на цел, към която да се стремите. Намирам се в абсолютно равновесие. Вървя напред в живота с лекота и радост на всяка възраст.
Хъркане Непреклонен отказ да се освободите от старите нагласи. Освобождавам ума си от всичко, което не носи любов и радост. Придвижвам се от миналото към новото, свежото, жизненото.
ПРОБЛЕМ ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА НОВ МИСЛОВЕН МОДЕЛ:
Целулит Прекалено вторачване в болката от ранното детство. Придържане към оскърбленията и препятствията от миналото. Трудности в стремежа да вървиш напред. Страх от избор на собствена посока. Прощавам на всички. Прощавам на себе си. Изоставям всички преживявания от миналото. Аз съм свободен.
Циреи Гняв. Гневни изблици. Нервна възбуда Излъчвам любов и радост. Спокоен съм.
Челюсти, проблеми Гняв. Възмущение. Желание за отмъщение. Желая да променя нагласата в себе си, която предизвиква това състояние. Обичам и одобрявам себе си. В безопасност съм.
Черва Представляват освобождаване от отпадъците. Лесно е да се отпусна.
– проблеми Страх от освобождаване от старото и вече непотребното. Свободно и с лекота се освобождастарото и с радост приветствам новото.
Черен дроб Център на гнева и примитивните емоции. Любов, мир и радост в това вярвам.
– проблеми Постоянно се оплаквате. Самозалъгвате се, като оправдавате търсенето на кусури. Угризения. Избирам да живея с широко сърце. Търся любов и я намирам навсякъде.
Черни точки Усещане, че сте мръсен и необичан. Обичам и одобрявам себе си. Аз съм любящ и ме обичат.
Язви Страх. Силно убеждение, че не сте достатъчно способен. Какво ви разяжда? Обичам и одобрявам себе си. В хармония съм. Спокоен съм. Всичко е наред.
Яйчници Представляват центрове на съзиданието. Творчество. Потокът на моята съзидателна дейност е уравновесен.

Списъкът:

„Аз съм здрав, цялостен и завършен.“

Като преглеждате списъка, взет от книгата ми „Излекувай тялото си“, вижте дали можете да намерите връзка между заболяванията, от които страдате сега или сте страдали преди време, и вероятните причини, които съм изброила.

Ето един добър начин, по който можете да използвате този списък когато имате някакъв проблем с тялото:

1.Намерете умствената причина. Вижте дали това може да е вярно във вашия случай. А ако не е, седнете безмълвно и се запитайте: „Кои мисли биха могли да създадат това?“

2.Повторете си: „Желая да се освободя от нагласата, съществуваща в съзнанието ми, която е причинила това състояние“

3.Повторете си неколкократно новия умствен модел.

4.Приемете, че процесът на лечение вече е започнал.

Когато отново се сетите за заболяването, повторете последователно тези четири стъпки.

В безкрайността на живота, която ме обгръща,

Всичко е съвършено, цялостно и завършено.

Аз приемам съвършеното здраве като естествено състояние на моето същество.

Сега съзнателно се освобождавам от всякакви умствени нагласи в мен,

които биха могли по някакъв начин да се проявят като болест.

Обичам и одобрявам себе си.

Обичам и одобрявам тялото си.

Храня го с питателни храни и напитки.

Тренирам го по приятни начини.

Осъзнавам, че то е една чудесна и възхитителна машина

и аз се чувствам облагодетелстван да живея в него.

Обичам изобилието от енергия.

Всичко в моя свят е наред.

Нови мисловни модели:

Лице: акне: обичам и одобрявам себе си такъв, какъвто съм сега. Аз съм прекрасен.

Синуси: целият живот и аз сме едно. Никой не е способен да ме ядоса, освен когато аз допусна това. Мир, хармония. Отричам всякаква вяра в предразсъдъци.

Очи: свободен съм. Свободно гледам напред, защото животът е вечен и е изпълнен с радост. Гледам с очи, изпълнени с любов. Никой никога не може да ме нарани.

Гърло: аз мога да се застъпвам за себе си. Изразявам се свободно. Аз притежавам творчески способности. Говоря с любов.

Бели дробове: дъхът на живота протича с лекота през мен.

Бронхит: мир. Никой не може да ме ядоса.

Астма: свободен съм, за да поема отговорността за своя живот.

Сърце: радост, любов, мир. С радост приемам живота.

Черен дроб: освобождавам се от всички, от което вече не се нуждая. Сега съзнанието ми е пречистено и представите ми са свежи, нови и жизнени.

Мозък: всичко в живота е промяна. Моите нагласи и модели за израстване са вечно нови.

Глава: мир, любов, радост, почивка. Отпускам се в жизнения поток и го оставям да протича с лекота през мен.

Уши: аз слушам Бога. Чувам радостите на живота. Аз съм част от живота. Слушам с любов.

Уста: аз съм решителен човек. Довеждам нещата докрай. Приветствам новите идеи и новите понятия.

Врат: аз съм гъвкав. Приветствам различните гледни точки.

Рамене: бурсит: освобождавам се от гнева по безвредни начини. Любовта освобождава и отпуска. Любовта е радостна и свободна. Всичко, което приемам е добро.

Ръце: с любов и лекота прилагам новите идеи.

Пръсти на ръцете: отпускам се, знаейки, че мъдростта на живота ще се погрижи за подробностите.

Стомах: с лекота усвоявам новите идеи. Аз съм в хармония с живота и нищо не може да ме ядоса. Спокоен съм.

Дебело черво: аз съм свободен. Освобождавам се от миналото си. Животът протича с лекота през мен.

Хемороиди: освобождавам цялото напрежение и всички товари. Живея в радостното настояще.

Полови органи: импотентност: сила. Позволявам на пълния потенциал на моята сексуалност да действа с лекота и радост. С любов и радост приемам своята сексуалност. Не съществува вина и наказание.

Коляно: опрощение, толерантност, състрадание. Придвижвам се напред без колебание.

Кожа: привличам вниманието по положителни начини. Необезпокояван съм. Никой не заплашва моята личност. Спокоен съм. Светът е безопасен и приятелски настроен. Освобождавам се от целия гняв и възмущение. Ще имам винаги това, от което се нуждая. Приемам това, което е добро за мен без чувство за вина. В хармония съм с всички мънички неща в живота.

Гръб: самият живот ме подкрепя. Имам вяра във Вселената. Свободно дарявам любовта и доверието си. Долната част: имам вяра във Вселената. Аз съм смел и независим.

Бъбреци: навсякъде търся единствено доброто. Винаги се извършват подходящи действия. Удовлетворен съм.

Пикочен мехур: освобождавам старото и приветствам новото.

Таз: вагинит: формите и начините могат да се променят, но любовта никога не свършва.

Менструация: уравновесена съм при всички циклични промени. С любов благославям тялото си. Всички части на моето тяло са красиви.

Хълбок: радостно вървя напред, подкрепян и подпомаган от силата на живота. Вървя към това, което е по-добро за мен. Необезпокояван съм.

Артрит: любов. Опрощение. Оставям другите да бъдат това, което са, и съм свободен.

Жлези: намирам се в пълно равновесие. Организмът ми е в изправност. Обичам.

Ходила: държа на истината. С радост вървя напред. Притежавам духовна нагласа и светоглед.

 Тялото:

„С любов се вслушвам в съобщенията, идващи от моето тяло.“

Вярвам, че ние сами създаваме всички тъй наречени „болести“ в тялото си. И то, както и всичко останало в нашия живот, е огледало на вътрешните ни мисли и убеждения. Тялото винаги ни говори, необходимо е само да отделим време и да се вслушаме. Всяка клетка реагира на всяка наша мисъл, както и на всяка дума, която изричаме.

Онова, което постоянно мислим и говорим, оформя поведението и позата на тялото, а също и начина, по който го усещаме. Човек, чието лице е непрестанно намръщено, не е станал такъв от радостни и изпълнени с любов мисли. Лицата на възрастните хора показват съвсем ясно схемите на тяхното мислене. А вие как ще изглеждате след години?

В този раздел включвам списък с възможни умствени нагласи, причиняващи болести в тялото, както и нови мисловни модели или утвърждения, които да се използват, за да се създаде нагласа за здраве. Те са включени и в книгата ми „Излекувай тялото си“. Заедно с това ще разгледам и някои от по-често срещаните заболявания, за да ви дам представа точно как си създаваме подобни проблеми.

Не всяко умствено съответствие е абсолютно вярно за всеки човек. То ни дава обаче отправна точка, от която да започнем търсенето на причините за състоянието си. Много хора, занимаващи се с алтернативни терапии, използват “Излекувай тялото си“ постоянно при работа с клиентите си и откриват, че умствените причини са валидни при 90 до 95 процента от случаите.

ГЛАВАТА – това сме ние самите. Нея погазваме на света. Чрез нея обикновено ни познават. Когато нещо не е наред в тази област, това обикновено е свързано с нашето усещане, че и нещо вътре в „нас“ е много объркано.

КОСАТА представлява нашата сила. Когато сме напрегнати и ни е страх, често създаваме онези стягащи стоманени ленти, които започват от раменните мускули и достигат до върха на главата, а понякога дори се спускат и надолу до областта на очите. Косъмът преминава през фоликула. Когато скалпът е напрегнат, косъмът може да е притиснат толкова силно, че да не е в състояние да диша, а тогава той умира и пада. Ако това напрежение е постоянно и скалпът не се отпуска, тогава фоликулите остават стегнати и нов косъм не може да премине през тях. Резултатът е плешивост.

Плешивостта сред жените също се увеличава, откакто те започнаха да навлизат в „света на бизнеса“, съпътстван от напрежения и разочарования. Не я осъзнаваме докрай, понеже женските перуки са много естествени и привлекателни. За съжаление мъжките все още се разпознават, и то от разстояние.

Да си напрегнат не означава, че си силен. Напрегнатостта е слабост. Човек е силен и уверен, когато е спокоен и уравновесен. ви било добре да отпуснем повече телата си, а много от нас трябва да отпуснат и скалпа си

Опитайте това сега. Кажете на скалпа си да си почине и преценете дали има разлика.. Ако тя е забележима, препоръчвам ви често да правите това лесно упражнение.

УШИТЕ представляват способността ни да чуваме. Когато имате проблеми с тях, това обикновено означава, че става нещо, което не желаете да чуете. Болката в ушите показва чувство на гняв, породено от чутото.

Болките в ушите се срещат нерядко и при децата. В дома си те често трябва да слушат неща, които никак не желаят да чуят. Домашните правила често им забраняват да изразят гнева си и неспособността им да променят нещата създават болката в ушите.

Глухотата представлява продължителен отказ да слушаме някого. Забележете, че Богато един от партньорите има увреден слух, другият непрестанно говори.

ОЧИТЕ представляват способността ни да виждаме. Когато имаме проблем с тях, това обикновено означава, че има нещо, което не желаем да видим, отнасящо се или до нас самите, или до живота по принцип – в миналото, в настоящето или в бъдещето.

Когато видя малки деца с очила, знам, че нещо става в дома им, нещо, което те не желаят да видят. Ако не могат да го променят, те влошават зрението си, за да не го виждат толкова ясно.

При много хора излекуването става по драматичен начин, когато те действително пожелаят да се върнат към миналото си и да осъзнаят и изчистят онова, което не са искали да виждат една-две години преди да сложат очилата.

Отричате ли онова, което става сега. Какво не желаете да приемете? Срах ли ви е да погледнете настоящето или бъдещето? Ако можехте да виждате ясно, какво бихте видели, което не виждате сега. Не виждате ли какво сами си причинявате? Интересно е да помислите върху тези въпроси.

ГЛАВОБОЛИЕ изпитваме, когато отричаме себе си. Следващия път, когато ви заболи глава, спрете и се запитайте в какво и по какъв начин сте сбъркали по отношение на себе си. Простете си, отпуснете се и главоболието ще се разтопи обратно в небитието, откъдето е дошло.

Мигрената съпътства хора, които желаят да бъдат съвършени и по такъв начин си причиняват голямо напрежение. В образуването й участва и голяма доза потиснат гняв. Интересно е, че мигренното главоболие може почти винаги да се облекчи чрез онаниране, ако го направите веднага, щом почувствате пристъпа. Сексуалното освобождаване разсейва напрежението и болката. Може да не сте в такова настроение в този момент, но си струва да опитате. Няма да загубите.

Проблеми със СИНУСИТЕ, усещани в средата на лицето и в близост до носа, показват, че някой ви дразни, някой, който е близо до вас. Можете дори да усещате, че този човек упражнява натиск върху вас.

Ние забравяме, че сами създаваме ситуациите, а след това се отказваме от силата си, като обвиняваме някой друг за разочарованието си. Никой човек, никое място и никоя вещ нямат никаква власт над нас, тъй като „ние“ сме единствените мислещи вътре в нашия ум. Ние създаваме преживяванията си, действителността около нас и хората в нея. Когато постигнем мир, хармония и равновесие в ума си, ще ги открием и в живота си.

ВРАТЪТ и ГЪРЛОТО са от особена важност, тъй като там стават много неща. Вратът представлява способността да бъдем гъвкави в мисленето си, да виждаме и другата страна на нещата и да вземем предвид гледната точка на другия човек. Когато имаме проблеми с врата си, това обикновено означава, че сме непреклонни в своята представа за дадена ситуация.

Когато видя някой с една от онези „яки“, зная, че той е от хората, които са уверени в собствените си принципи и не желаят да видят и другата страна на въпроса.

Вирджиния Сатир, великолепната терапевтка, занимаваща се с проблемите на семейството, казва, че е провела някакво „глупаво проучване“ и е открила, че има над 250 различни начина да се мият чинии, в зависимост от това кой ги мие и какво използва. Ако сме се запънали в увереността си, че съществува само „един начин“ или „една гледна точка“, ние се изолираме от голяма част от живота.

ГЪРЛОТО представлява способността ни да се „застъпваме“ за себе си, да си „поискаме, каквото желаем“, да кажем „аз съм“ и т.н. Когато са налице проблемите с гърлото, това обикновено означава, че смятате, че нямаме право да правим тези неща. Чувстваме се неспособни да се застъпим за себе си.

Възпаленото гърло винаги означава гняв. А ако е придружено от настинка, това значи, че и умът е объркан. ЛАРИНГИТЪТ обикновено означава, че сте толкова ядосан, че не можете да говорите.

Гърлото представлява също така и творческия поток в тялото. Там изразяваме съзидателността си и когато тя е потисната и осуетена, често се появяват проблеми в тази област. Всички познаваме много хора, които живеят целия си живот за другите. Никога не успяват да правят това, което им се иска. Те все угаждат на майки / бащи / брачни партньори / любовници / шефове. ВЪЗПАЛЕНИТЕ СЛИВИЦИ и проблемите с ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА са просто осуетена градивност, която не е успяла да се прояви.

Енергийният център в гърлото, петата чакра, е мястото в тялото, в което се осъществяват промените. Когато им се противопоставяме, или пък в случаите, когато сме в процес на промяна или се опитваме да я осъществим, често гърлото ни оживено функционира. Забележете, когато кашляте или когато някой друг кашля. Какво е било казано току-що? На какво реагираме? Дали това е съпротива или непреклонност, или процес на протичаща промяна? По време на семинар използвам кашлицата като средство за опознаване на себе си. Всеки път, когато някой се изкашля, казвам на този човек да докосне гърлото си и да каже на глас: „Желая да се променя“ или „Аз се променям“.

РЪЦЕТЕ, в частта им от китките до раменете, представляват способността и умението ни да прегърнем и да оползотворим събитията в живота. Ръката над лакътя е свързана с възможностите ни, а долната й част – с уменията. В ставите си съхраняваме стари емоции, а лактите представляват гъвкавостта ни в различни посоки. Гъвкав ли сте, когато някоя насока в живота ви се променя или старите ви емоции ви задържат на едно място?

РЪЦЕТЕ надолу от китките хващат, държат, стискат. Оставяме някой неща да се изплъзнат от пръстите ни. Понякога задържаме прекалено дълго. Може да сме сръчни или несръчни, стиснати, щедри или скъперници. Даваме подаяния. Някой се държат здраво в ръце, други с нищо не могат да се заловят.

Слагаме тук-там дръжки за удобство. Понякога побеждаваме леко, „без ръце“. Казват ни „не пипай“. В трудни моменти „подаваме ръка“, вървим „ръка за ръка“, вземаме „в ръка“, изплъзва ни се от ръцете, подаваме „от ръка на ръка“, попадаме в „ръцете на някого“, държим се за нечия ръка. Някой пипат с „желязна ръка“, други „вдигат ръка“,

Трети „ядат от нечия ръка“, а има и такива, на които им „иде отръки“

Ръцете могат да бъдат нежни, могат да бъдат и твърди, с възлести стави на пръстите – от прекалено много мислене, или пък обезформени от склонност към критиката, причиняваща артрит. Ръцете, които вместо да вземат, сякаш сграбчват, са такива поради страх – страх от загуба, страх, че никога няма да имат достатъчно, страх, че притежанието ще им се изплъзне, ако не го стискат здраво. Връзките, при които един от партньорите „държи здраво“, могат само да доведат до отчаяното бягство на другия. Силно стиснатите ръце не могат да възприемат нищо ново. Свободното ръкостискане с движение от китката придава усещането за лекота и откритост.

Това, което ви принадлежи, не може да ви бъде отнето, така че отпуснете се.

ПРЪСТИТЕ имат различно значение. Проблемите в тях показват къде трябва да се отпуснем. Ако порежете палеца си, вероятно съществува гняв или страх, свързан с вашето его в дадена ситуация. Палецът олицетворява менталното и означава безпокойство. Показалецът – егото и страха. Средният пръст е свързан със секса и с гнева. Когато сте ядосан, хванете средния си пръст и наблюдавайте как гневът изчезва. Ако сте ядосан на мъж, хванете средния пръст на дясната ръка, а ако ви е ядосала жена -на лявата. Безименният пръст е и съюз, и тъга. Малкият пръст е свързан със семейството и преструвките.

ГЪРБЪТ представлява опорната ни система. Проблемите в тази област обикновено означават, че чувстваме отсъствие на подкрепа. Прекалено често си мислим, че ни поддържа единствено работата ,семейството или брачният партньор. В действителност истинската ни опора е Вселената, самият живот.

Горната част от гърба е свързана с чувството, че ни липсва емоционална подкрепа. Моят съпруг / съпруга / любовник / приятел / шеф не ме разбира или не ме подкрепя.

Средната част на гърба е свързана с чувството за вина, с всичко, което е зад нас. Страх ли ви е да погледнете назад или криете онова, което се намира там? Чувствате ли се като намушкан в гърба? Чувствате ли се наистина „Сринат до основи“? Объркани ли са финансите ви или може ви се тревожите прекалено много за тях? Тогава долната част на гърба може да ви безпокои. Липсата на пари или страхът от тях правят това. Колко притежавате в случая не е от значение.

Толкова много от нас смятат, че парите са най-важното нещо в живота ни и че не можем да живеем без тях. Това не е вярно. Има нещо много по-важно и ценно за нас, без което не можем. Какво е то? Това е нашият дъх.

Дъхът ни е най-ценното нещо в живота ни, но ние приемаме като даденост, че щом издишаме, ще следва ново вдишване. Ако не поемахме дъх отново, не бихме издържали повече от три минути. Вижте, ако силата, която ни е сътворила, ни е дала достатъчно дъх, с който да разполагаме през целия си живот, не можем ли да й се доверим, че и всичко останало, от което се нуждаем, също няма да ни липсва.

БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ представляват способността ни да поемаме и да излъчваме живота. Проблемите с дробовете обикновено означават, че ни е страх да приемем живота или може ви смятаме, че нямаме право да го изживеем пълноценно.

Поначало жените дишат доста плитко и често смятат себе си за хора втора категория. Които нямат правото да заемат пространство, а понякога – дори и да живеят. Днес всичко това се променя. Жените заемат мястото си като пълноценни членове на обществото и дишат дълбоко и пълно.

За мен е удоволствие да наблюдавам жените спортистки. Жените открай време са работили по полето, но сега за първи път в историята, доколкото ми е известно, те навлизат пълноценно в спорта. Прекрасно е да гледаш великолепните им тела.

Емфиземът и усиленото тютюнопушене са начин да се отрече животът. Те прикриват дълбокото усещане, че не сме заслужили съществуването си. Упреците няма да променят навика за пушене. Първо трябва да се промени основното убеждение.

ГЪРДИТЕ представляват майчинското начало. Когато имаме проблеми с тях, обикновено това означава, че прекаляваме с грижите си към някой човек, място, вещ или преживяване.

Важна част от майчинството е да се позволи на детето да „порасне“. Трябва да знаем кога да се отдръпнем, кога да го освободим и да го оставим да се оправя само. Когато покровителстваме някого прекалено много, не му даваме възможност да се научи сам да се справя със собствените си преживявания. Понякога „командаджийското“ отношение буквално „прегаря бушоните“ в дадени ситуации.

Ако става дума за рак, значи има дълбоко негодувание. Освободете се от страха и знайте, че вселенският разум живее във всеки от нас.

СЪРЦЕТО, разбира се, представлява любовта, а кръвта ни – радостта. Сърцата ни любящо захранват телата ни с радост. Когато лишаваме себе си от радостта и любовта, сърцето се свива и става студено. В резултат на това кръвоснабдяването е затруднява и постепенно се приближаваме до анемия, гръдна жаба и сърдечни кризи.

Сърцето не ни „атакува“. Ние така се оплитаме в сапунените опери и драмите, които сами създаваме, че често забравяме да забележим малките радости, които ни заобикалят. Години наред изстискваме цялата радост от сърцето си и то буквално се сгромолясва от болка. Хората, получили сърдечни кризи, никога не са весели хора. Ако те не отделят време да оценят радостите на живота, след време ще си навлекат нова сърдечна криза.

Златно сърце, студено сърце, чисто сърце, кораво сърце, любящо сърце, отзивчиво сърце – вашето какво е?

СТОМАХЪТ смила всички нови идеи и преживявания, през които преминаваме. Кого или какво не можете „да преглътнете“? Какво приемате като „удар в корема“?

Когато имате проблеми със стомаха, това обикновено означава, че не можете да възприемете новото преживяване. Страх ли ви е?

Много от нас помнят времето, когато започнахме да летим със самолети. Идеята да влезем в голямата метална тръба и да се понесем из въздуха бе „трудносмилаема“ за повечето от нас.

Мястото на всеки пътник бе снабдено с торбичка за повръщане и повечето от нас ги използваха. Повръщахме в тези пликове, колкото е възможно по-тайно, загъвахме ги и ги подавахме на стюардесата, която отделяше доста време да тича напред-назад по пътеката, за да ги събира.

Много години изминаха оттогава и въпреки че торбичките все още могат да се намерят до всяка седалка, те рядко се използват. Вече свикнахме с идеята за летенето.

ЯЗВИТЕ не са нищо друго освен страх, огромен страх, че „не ни бива достатъчно“. Страхуваме се, че не сме достатъчно добри родители, опасяваме се, че не сме достатъчно способни като ръководители. Не можем да приемем това, което сме. Разкъсваме се, за да угодим на другите. Няма значение колко важна е работата, която вършим, мнението, което имаме за себе си, е лошо. Опасяваме се, че „Те“ ще разберат какво всъщност представляваме.

Любовта е разрешението в този случай. Хората, които обичат себе си и одобряват постъпките си, никога не страдат от язва. Бъдете нежен и любящ към детето във вас и го подкрепяйте и насърчавайте по начина, по който сте искали да се отнасят към вас, когато сте били малки.

ПОЛОВИТЕ ОРГАНИ представляват най-женската част у жената, нейната женственост, и най-мъжката част у мъжа, неговата мъжественост, мъжкото или женското начало у нас.

Когато не се чувстваме добре заради това, че сме мъж или жена, когато отхвърляме сексуалността си, когато отхвърляме телата си, защото ги считаме за мръсни или греховни, тогава имаме проблеми с половите органи.

Много рядко срещам човек, който е бил отгледан в семейство, в което половите органи и техните функции са били наричане с истинските им имена. Всички сме били възпитани да заменяме „неподходящите“ думи и изрази с едни или други благоприятни съответствия. Помните ли кои се използваха във вашето семейство? Може да е било нещо от рода на „онова там долу“, или пък думи, които са ви карали да смятате, че половите органи са мръсни и отвратителни. Да, всички сме израснали с убеждението, че нещо между краката ни не е съвсем наред.

Смятам, че сексуалната революция, която нашумя преди години, от една страна бе хубаво нещо. Отдръпнахме се от викторианското лицемерие. Изведнъж се оказа, че е нещо нормално да имаш много партньори. И жените, както и мъжете, вече си позволяваха афери за по една нощ. Размяната на брачни партньори ставаше по-открито. Много от нас започнаха да се радват на насладата и на свободата на своите тела по един нов и открит начин.

Малцина обаче се сетиха, че трябва да обърнат внимание на онова, което Роза Ламонт, основателна на института за общуване със себе си, нарича „маминия Бог“. Това, което вашата майка ви е говорила за Бога, когато сте били на тригодишна възраст, все още съществува в подсъзнанието би, ОСВЕН ако сте положили съзнателно грижи да се освободите от него. Този Бог гневен и отмъстителен ли беше? Какво бе неговото отношение към секса? Ако все още носим в себе си тези ранни чувства на вина за своята сексуалност и своето тяло, тогава несъмнено сами ще си създадем наказанията.

Проблемите с ПИКОЧНИЯ МЕХУР, АНУСА, ВЛАГАЛИЩЕТО, ПРОСТАТАТА и ПЕНИСА са все в една област. Те произлизат от изкривените убеждения за телата ни и за функциите, които те трябва да изпълняват.

Всеки орган в тялото е едно великолепно проявление на живота и има свои собствени специални функции. Не смятаме, че черният ни дроб или очите са мръсни и греховни. Тогава защо сме предпочели да смятаме, че гениталиите ни са?

АНУСЪТ е толкова прекрасен, колкото и ухото. Без него нямаше да можем да се освободим от онова, от което тялото ни не се нуждае вече, и скоро бихме умрели. Всяка част от тялото ни и всяка негова функция е съвършена, нормална, естествена и красива.

Подканвам клиентите си, които имат сексуални проблеми, да започнат да се отнасят към правото си черво, ПЕНИСА или ВЛАГАЛИЩЕТО си с чувство на любов и признателност за тяхната дейност и тяхната красота. Ако тези редове ви ядосват или ви карат да се свивате от неудобство, попитайте се защо? Кой ви каза да се отречете от която и да е част от тялото си? Определено Бог не е направил това. Половите ни органи са създадени, за да ни дават наслада. Да отречем това означава да си причиним болка и наказание. Сексът не само че не е нещо лошо, той е великолепен и прекрасен. Съвсем нормално е да водим полов живот, както е нормално да дишаме и да се храним.

За момент се опитайте да си представите огромните размери на Вселената. Тя излиза извън нашите представи. Дори и най-големите ни учени, с най-модерните си съоръжения, не могат да обхванат размерите й. В тази Вселена съществуват много галактики.

В една от по-малките галактики, далеч от центъра й, има едно малко слънце. Около него обикалят няколко точици, една от които е наречена планета Земя.

Трудно ми е да повярвам, че необятният и невероятен разум, създал цялата тази Вселена, е просто един старец, седнал на облак над земята и… наблюдаващ моите гениталии!

Все пак точно така са били възпитани много от нас.

Жизненоважно е да се освободим от глуповатите, остарели идеи, които не ни помагат. Решително смятам, че дори представата ни за Бога трябва да е полезна за нас, а не против нас. Съществуват толкова много религии, от които можем да избираме. Ако сегашната ви казва, че сте грешник и смирен червей, сменете я.

Не призовавам всички да се втурнат да водят свободен полов живот по всяко време. Искам да кажа, че някои от правилата ни са безсмислени и по тази причина много хора ги нарушават и се държат двулично.

Когато човек се освободи от чувството за вина, свързано със сексуалните му убеждения, той автоматично ще се отнася и към себе си, и към другите по начин, водещ към най-висшето добро и най-голямата радост. Причината да имаме толкова проблеми със своята сексуалност е в това, че много от нас хранят омраза и отвращение към себе си и поради това отношението ни към себе си и към другите е лошо.

Не е достатъчно да преподаваме на децата в училище само как се извършва половият акт. Необходимо е на едно много дълбоко ниво да им позволим да запомнят, че телата им, половите им органи и сексуалността им са нещо, на което те трябва да се радват. Искрено вярвам, че хора, които обичат себе си и телата си, не биха злоупотребили и със себе си, и с другите.

Намирам, че повечето проблеми, свързани с ПИКОЧНИЯ МЕХУР, произлизат от чувството на раздразнение, обикновено предизвикано от партньора. Нещо, свързано с женствеността ни или мъжествеността ни, ни нервира. Жените са по-предразположени към заболяванията на пикочния мехур, понеже те са по-склонни да крият мъката си. Възпалението на ВЛАГАЛИЩЕТО също обикновено е свързано с усещането, че любовните чувства са засегнати от партньора. Проблемите с ПРОСТАТАТА при мъжете се обуславя от чувството за собствено достойнство и от убеждението, че колкото повече се трупат години, толкова повече намалява мъжествеността. При ИМПОТЕНТНОСТТА се прибавя и страхът, а понякога и злоба от предишен партньор. ФРИГИДНОСТТА произлиза от страх или от убеждението, че е грешно тялото да носи наслада. Друга причина е отвращение от себе си и тя може да се усили от нечувствителен партньор.

П.М.С., или ПРЕДМЕНСТРУАЛНИЯТ СИНДРОМ, който се разпространява едва ли не като епидемия, по своята популярност вече напълно съответства на рекламите в средствата за масова информация. Те непрестанно ни набиват в главите представата, че женското тяло трябва да се пръсва, парфюмира, къпе и промива по безброй начини, за да бъде донякъде приемливо, в същото време, в което жените осъзнават себе си като равноправни създания, те са атакувани от отрицателната идея, че женските процеси не са съвсем приемливи. Когато към това се прибавят и огромните количества захар, които се консумират в днешно време, става ясно как е създадена благоприятна почва за П.М.С.

Всички процеси в женското тяло, включително и менструацията, и менопаузата, са нормални, естествени процеси. И трябва да ги приемем като такива. Телата ни са прекрасни, изящни и изумителни. Според мен венерическите болести почти винаги са причинени от чувството за вина в сексуалната област. То произлиза от усещането, често пъти подсъзнателно, че не е редно да даваме израз на сексуалните си желания. Някой носител на венерическо заболяване може да има много партньори, но ще се заразят само онези, на които умствената и физическата имунна система са слаби. В добавка към старите болести, напоследък сред хетеросексуалното население се наблюдава увеличаване на случаите на ХЕРПЕС. Това е болест, която се повтаря отново и отново, „за да ни накаже“ за убеждението, че „сме лоши“. Тя обикновено се появява, когато сме емоционално разстроени. Това само по себе си е много показателно.

Нека приложим същата теория към хората с хомосексуални наклонности, които освен другите си проблеми, еднакви с тези на останалите хора, имат и един допълнителен – по-голямата част от нас ги сочат с пръст и казват: „Лош!“ в повечето случаи собствените им родители също им казват: „Ти си лош“. Това е тежко бреме и е трудно да обичаш себе си при такива условия. Не е изненадващо, че мъжете от тази група бяха сред първите засегнати от ужасния СПИН.

Сред хетеросексуалните има много жени, които се ужасяват от остаряването, защото силно им влияят системите от убеждения, изградени около великолепието на младостта. За мъжете е по-лесно, защото видът им започва да става по-изискан с прошарена коса. Възрастният мъж излъчва респект и хората дори гледат с подчертано уважение на него.

Не е такъв случаят при мъжете хомосексуалисти обаче. Те са си създали една културна среда, която държи извънредно много на младостта и красотата. В началото всички са млади, но само малцина се вместват в критериите за красота. Такова значение се придава на външния вид на тялото, че чувствата са напълно пренебрегнати, ако не сте млад и красив, тогава вие почти не съществувате. Човекът няма значение, важно е само тялото.

Този начин на мислене е позор за цялата култура. Това е равносилно на твърдението: „Хомосексуалистите не ги бива достатъчно.“

Поради начина, по който хората с хомосексуални наклонности се отнасят помежду си, за много от тях остаряването е нещо, от което те се ужасяват. Смъртта е едва ли не за предпочитане пред старостта. А СПИН е заболяване, което често убива.

Много от тези хора смятат, че когато остареят, ще бъдат негодни за нищо и нежелани. По-добре е едва ли не да се самоунищожат, преди това да се случи, и много от тях си създават разрушителен начин на живот. Някои от представите и отношенията, които са част от този начин на живот – култът към тялото, непрестанната конкуренция, отказът да се сближиш с другия и т.н., – са чудовища. А СПИН е чудовищна болест.

Тези нагласи и начини на поведение могат да създадат единствено чувство за вина на едно много дълбоко ниво, независимо от това колко добре живеем. Защото този живот, колкото и наслада да носи, може да е изключително разрушителен и за даващите, и за вземащите. Това е просто начин да се избегне близостта.

В никакъв случай не се опитвам да създам чувство за вина у никого. Трябва обаче да погледнем отблизо нещата, които е необходимо да се променят, за да може животът ни да бъде изпълнен с любов, радост и достойнство. Преди петдесет години почти всички мъже хомосексуалисти живееха много затворено. Сега са успели поне да си създадат микрообщества, в които могат да бъдат относително по-открити. Жалко наистина, че много от онова, което са направили, е причина за страданията на техните събратя. Често отношението на обикновените хора към хомосексуалистите е възмутително, но начинът, по който много от самите хомосексуалисти се отнасят към другите като тях, е направо трагичен.

Обичайно е мъжете да имат повече сексуални партньори, отколкото жените, а когато много мъже се съберат, естествено е да има и повече секс. Дотук добре. Обществените бани задоволяват една подобна потребност, освен в случаите, в които сексуалността се използва поради погрешни причини. На някои мъже им харесва да имат много партньори, като по този начин се опитват да задоволят дълбоката си потребност от уважение към самите себе си, а не заради самата радост, която изпитват от секса. Не смятам за нередно да имаш няколко партньори, а и употребата на алкохол и някои безобидни стимуланти „от време на време“ е нормално. Ако обаче се натряскваме до козирката всяка вечер или ако се „нуждаем“ от няколко партньори на ден само за да си докажем, че сме голяма работа, тогава това съвсем няма да ни помогне. Необходимо е да направим някои промени в начина си на мислене.

Сега е време за лечение, за възвръщане на целостта, а не за осъждане и порицаване. Трябва да се издигнем над ограниченията на миналото. Всички сме божествени, великолепни проявления на живота. Нека сега да го докажем!

ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО представлява способността ни да се отпускаме, да освобождаваме онова, от което не се нуждаем вече. Нашето тяло, което се намира в синхрон със съвършения ритъм и с потока на живота, се нуждае от равновесие при протичането на храносмилателните процеси – поглъщане, усвояване и изхвърляне на храната. Само страховете ни пречат да се освободим от старото.

Дори и когато хората, страдащи от констипация, не са стиснати, в повечето случаи те не вярват, че ще има достатъчно. Те се придържат към старите познанства, които им носят болка. Страх ги е да изхвърлят дрехите, намиращи се в килера им от години, защото смятат, че някога може да им потрябват. Остават с години на работно място, което ги потиска и не ги удовлетворява, защото трябва да пестят за черни дни. Не се ровим в боклука от снощи, за да намерим храна за днес, нали? Научете се да имате доверие, че животът винаги ще ви даде онова, от което имате нужда.

КРАКАТА ни водят напред в живота. Проблемите в тази област често са показателни за наличието на страх от движението напред или неохота да вървим в дадена посока. С краката си тичаме, влачим ги, вървим накриво и имаме големи, дебели, разгневени бедра, натъпкани с възмущенията и обидите, които сме натрупали през детството. Когато не желаем да направим нещо, това може да допринесе за смущения в тази област. РАЗШИРЕНИТЕ ВЕНИ означават, че сме се застояли на работа или на някое място, което мразим. Вените губят способността си да пренасят радостта.

Вие вървите ли в посоката, в която бихте желали?

КОЛЕНАТА, както и вратът, са свързани с гъвкавостта но те са по-скоро проявление на смирението и гордостта, егото и упоритостта. Често, докато вървим напред, изпитваме страх да сменим посоката и по този начин губим своята гъвкавост. Това сковава ставите. Искаме да напредваме, но нямаме желание да се променяме. Ето защо за лечението на колената се изисква повече време – защото тук е замесено и егото ни. Глезенът също е става, но в случай на нараняване се оправя доста бързо. За колената е необходимо повече време, защото тук се намесват гордостта и самоувереността ни.

Следващият път, когато имате проблеми с колената, запитайте се в какво отношение сте прекалено уверен в своите убеждения, къде отказвате да направите завой. Откажете се от ината си и се отпуснете. Животът е течение, животът е движение и за да се чувстваме удобно, трябва да сме гъвкави и да се движим заедно с него. Върбата се накланя, олюлява и поклаща заедно с вятъра и винаги е грациозна и животът не я тревожи.

ХОДИЛАТА ни са свързани с нашите разбирания, разбиранията ни за самите себе си и за живота – за миналото, настоящето и бъдещето.

Много възрастни хора имат затруднения при ходене. Техните разбирания са деформирани и често те чувстват, че няма къде да отидат. Малките деца се движат радостно и направо танцуват. Възрастните често си влачат краката, като че ли вървят без желание.

КОЖАТА ни представлява нашата личност. Проблемите тук обикновено означават, че усещаме заплаха за индивидуалността си. Смятаме, че другите ни управляват. Някои са дебелокожи, а други „с нежна кожа“ понякога другите ни „влизат под кожата“, друг път се чувстваме като „одрани живи“, нервите ни се намират точно под кожата.

Един от най-бързите начини за лечение на кожните проблеми е да се погрижите за себе си, казвайки си наум „одобрявам себе си“ по неколкостотин пъти на ден. Вземете обратно силата си.

НЕЩАСТНИТЕ СЛУЧАИ не са случайност. Както и всичко останало в живота ни, ние сами си ги създаваме. Не непременно, като казваме „Искам злополука“, но има такива психически нагласи, които могат да привлекат нещастния случай към нас. Някои хора са „предразположени“ към премеждия и все им се случва нещо, а на други целият живот минава без драскотина.

Злополуките са проявление на гняв. Те означават натрупана неудовлетвореност от това, че не се чувстваме свободни да се застъпим за себе си. Те също погазват бунт срещу властта. До такава степен се разгневяваме, че ни идва да удряме хората, а вместо това ние сме ударените.

Когато сме ядосани на себе си, когато се чувстваме виновни, когато усещаме нужда от наказание, нещастният случай идва като по поръчва.

Привидно като че ли вината за злополуката не е наша и ние сме безпомощна жертва на едно хрумване на съдбата. Нещастието ни дава възможност да се обърнем към другите за съчувствие и внимание. Те се грижат за раните ни. Често получаваме правото да си починем, пазейки леглото, като в някои случаи това трае дълго. И ни боли.

Мястото, където се появява болката, сочи в коя област на живота чувстваме вина. Степента на физическите увреждания ни показва колко строго сме смятали, че трябва да бъдем наказани и колко дълго трябва да трае присъдата ни.

ЛИПСАТА НА АПЕТИТ и НЕНАСИТНИЯТ ГЛАД са отричане от живота, трайна форма на омраза към себе си.

Храната поддържа съществуването ни. Защо се отказвате от нея? Защо искате да умрете? Кое в живота ви е толкова ужасно, че искате да го напуснете завинаги?

Омразата към себе си е просто омраза към някоя мисъл която имате за себе си. Мислите могат да бъдат променени.

Какво толкова ужасно има у вас? Да не ви да сте отгледан в семейство, в което хората постоянно са се упреквали един друг? Учителите ви ли бяха критични? Да не ви ранното ви религиозно обучение да ви е внушавало, че „не сте достатъчно добър“ такъв, какъвто сте? Толкова често се опитваме да открием „истинските“ причини, поради които не ни обичат и не ни приемат такива, каквито сме.

Поради манията на модните списания за стройна фигура много жени, чието мислене е съсредоточено върху идеята: „Не ме бива достатъчно. Няма смисъл.“, използват телата си като обект, върху който да съсредоточават омразата към себе си. На едно ниво те си казват: „Само да бях малко по-слаба, тогава щяха да ме обичат“. Но нещата не стават по този начин.

Нищо не се задейства отвън. Одобрението към себе си и приемането на себе си са ключът.

АРТРИТЪТ е болест, която възниква поради неизменната нагласа да критикуваме. Първо себе си, а след това и другите хора. Страдащите от артрит често привличат доста критики, понеже те самите имат склонност да критикуват. Те са наказани с „перфекционизъм“, нуждата да бъдат съвършени по всяко време и във всяка ситуация. Познавате ли някой на тази планета, който е „съвършен“? Аз не познавам такъв. Защо да въвеждаме критерии, според които трябва да сме „свръхчовеци“, за да ни приемат околните? Изразът „Не ме бива достатъчно“ е прекалено силен, а товарът, който той ни носи – непоносимо тежък.

АСТМАТА наричаме „задушаваща любов“. Обзема ви чувство, че нямате право да дишате за себе си. Децата, боледуващи от тази болест, често са „прекалено съвестни“. Те се чувстват виновни за всичко, което не е наред около тях. Смятат, че „не заслужават“, защото са виновни, и следователно трябва да се самонакажат.

Понякога смяната на климата помага, особено в случаите, когато останалите членове на семейството не придружават болното дете.

Обикновено тези деца „надрастват“ болестта си. В действителност това означава, че те отиват някъде да учат, женят се или по някакъв друг начин напускат дома си и болестта им изчезва. Често по-нататък в живота им може да се появи някое преживяване, което да задейства някой стар механизъм в тях, и отново да получат пристъп. Когато това се случи, то не е реакция спрямо обстоятелствата в момента, а по-скоро към онова, което е ставало в детството им.

ЦИРЕИТЕ и ИЗГАРЯНИЯТА, ПОРЯЗВАНИЯТА, ВИСОКАТА ТЕМПЕРАТУРА, РАНИТЕ и ВЪЗПАЛЕНИЯТА са показателни за гняв, проявяващ се чрез тялото. Той намира начин да се изрази, без значение колко се стараем да го потиснем. Натрупаната „пара“ трябва да намери своя отдушник. Страхуваме се от гнева си, за да не развалим всичко около себе си, но той може да се освободи по един съвсем прост начин, като кажем: „ядосан съм на еди-какво си.“ наистина не можем винаги да казваме така на шефовете си. Можем обаче да удряме по леглото, да крещим в колата или да играем тенис. Това са безобидни начини да се освободим физически от гнева.

Хората с духовна нагласа често смятат, че „Не трябва“ да се ядосват. Вярно е, че всички стремим да приближим времето, когато вече няма да обвиняваме другите за чувствата си, но докато стигнем дотам, по-здравословно е да приемем онова, което усещаме в момента.

РАКЪТ е болест, причинена от дълбоко възмущение, което изпитваме продължително време, докато то буквално разяде тялото ни. Нещо, случило се в детството ни, унищожава чувството ни за доверие. Това преживяване никога не се забравя, човек живее, съжалявайки себе си, и му е трудно да установи и поддържа дълготрайни, съдържателни взаимоотношения. Поради тази система от убеждения животът изглежда като една поредица от разочарования. Усещането за безнадеждност, безпомощност и загуба прониква в мисленето и става много лесно да обвиняваме другите за всичките си проблеми. Заболелите от рак също са и много самокритични. Според мен тайната на лечението на рака се крие в това да се научим да обичаме и да приемаме себе си.

НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО представлява нужда от защита. Търсим закрива от наранявания, пренебрежение, критика, обиди, от нечии сексуални желания и сексуални подмятания, необходима ни е закрила поради страх от живота – изобщо или в конкретни случаи. Направете своя избор.

Теглото ми не е над нормата, но с течение на времето разбрах, че когато се чувствам несигурна и се тревожа, наддавам няколко килограма. Когато опасността премине, излишното тегло се стопява от само себе си.

Борбата с пълнотата е загуба на време и енергия. Диетите не са ефикасни. Щом ги прекратите, теглото ви отново се увеличава. Любовта и одобрението към себе си, доверието в процесите на живота и чувството за сигурност, породено от познаването на собствения ви ум, са най-добрата диета, която зная. Преминете на диета, ограничаваща отрицателните мисли, и теглото ви само ще се погрижи за себе си.

Прекалено много родители тъпчат храна в устата на бебето без значение какъв е проблемът. След това, като пораснат, при появата на някакъв проблем, тези бебета застават пред отворения хладилник и си казват: „Не зная какво искам.“

БОЛКАТА от всякакъв вид е показател за чувство за вина. То винаги търси наказание, а това води до болка. Хроничните болки произлизат от хронично чувство за вина, която често пъти е така добре скрита, че вече въобще не я помним.

Чувството за вина е една абсолютно безполезна емоция. Тя никога не помага на никого, нито променя ситуацията.

„Присъдата“ ви вече е излежана, така че излезте от затвора. За прошката е необходимо само да отстъпите и да се отпуснете.

МОЗЪЧНИЯТ УДАР е кръвен съсирек, който прекъсва снабдяването с кръв на някоя част от мозъка, тъй като спира потока кръв и му пречи да стигне до тази област.

Мозъкът е компютърът на тялото. Кръвта е радост. Вените и артериите са каналите на тази радост. Всичко се извършва според закона и въздействието на любовта. Тя съществува във всяка частица разум във Вселената. Невъзможно е да се работи и действа добре, без да се изпита любов и радост.

Отрицателното мислене задръства мозъка и не оставя място за свободното и открито протичане на любовта и радостта.

Не можем да се смеем истински, ако не си позволим свобода и малко безумие. Същото е и с любовта и радостта. Животът не е мрачен, освен когато ние го направим такъв, ако самите ние не предпочетем да гледаме на него по този начин. Можем да видим абсолютен провал и в най-малкия неуспех, но можем да открием някаква искрица радост и в най-голямата трагедия. От нас зависи.

Понякога се стараем да насилим живота си да протече по определен начин, който не е в съответствие с най-висшето ни добро. Понякога си нанасяме удари и по този начин принуждаваме себе си да поемем, в нова посока и да преоценим начина си на живот.

СКОВАНОСТТА в тялото показва скованост в ума. Страхът ни кара да се придържаме към старото и да чувстваме, че ни е трудно да бъдем гъвкави. Ако сме убедени, че има „само един начин“ да се прави нещо, ще открием, че често се сковаваме. Винаги е възможно да се намери и друг начин да се свърши нещо. Спомнете си за Вирджиния Сатир и 250-те начина да се измият чиниите.

Забележете коя част на тялото е скована, направете справка с приложения списък на мисловните модели и нагласи и ще видите коя част на ума ви също е скована и инертна.

ХИРУРГИЧЕСКАТА НАМЕСА има своето място. Тя е от полза при счупени кости, при злополуки и при такива обстоятелства, за премахването на които способностите на начинаещия са недостатъчни. При тези условия може ви е по-лесно да се извърши операцията и после да съсредоточим усилията си за умствено лечение, така че състоянието да се повтори.

С всеки изминат ден нараства броят на онези прекрасни хора, практикуващи лекарската професия, които искрено се посвещават на призванието да помогнат на човечеството. Все повече доктори се обръщат към холистичния подход при лечението, който се занимава с човека като цяло. Но все още повечето лекари не се насочват към причината за заболяването, те се съсредоточават само върху симптомите, върху следствията.

Те избират едно от двете – или отравят, или предизвикват мутации. Хирурзите режат и ако отидете при тях, те обикновено точно това и ще ви препоръчат -рязане. Ако обаче сте решили да се оперирате, подгответе се за това преживяване по такъв начин, че то да протече възможно най-леко и след това да се възстановите колкото се може по-бързо.

Помолете хирурга и персонала да ви съдействат за това. Хората, работещи в операционната, често не съзнават, че дори когато пациентът е в безсъзнание, на подсъзнателно ниво той все още чува и възприема всичко казано.

Чух как една от ръководителките на движението Нова Епоха (New Age) разказваше, че й се наложила някаква спешна операция и преди провеждането й тя разговаряла с хирурга и с анестезиолога. Помолила ги по време на операцията да пуснат лека музика и непрекъснато да говорят и на нея, и помежду си с положителни твърдения. Обърнала се със същата молба и към сестрата в реанимацията. Операцията протекла гладко и тя бързо и спокойно се възстановила.

Винаги предлагам на своите клиенти да повтарят твърдението, че „Всяка ръка, която ме докосва в болницата, въздейства лечебно и изразява само любов“ и „Операцията преминава бързо, леко и съвършено“. А може и „Чувствам се добре по всяко време.“

След операцията колкото е възможно по-дълго слушайте лека и приятна музика и си повтаряйте: „Здравето ми се възвръща по бърз, приятен и съвършен начин.“ казвайте си: „С всеки изминат ден се чувствам все по-добре.“

Ако имате тази възможност, направете си запис с поредица от положителни твърдения. Вземете си касетофона в болницата и си го пускайте, докато си почивате и оздравявате. Забелязвайте усещанията, а не болката. Представете си как любовта протича от сърцето ви през ръцете към дланите. Поставете ги върху онази част от тялото, която се възстановява, и й кажете: „Обичам те и ти помагам да оздравееш.“

ОТОЦИТЕ по тялото представляват задръстване и застой в емоционалното мислене. Създаваме ситуации, в които получаваме „рани“, и след това не изоставяме тези спомени. Подуванията често означават потиснати сълзи, чувството, че сме попаднали в капан, или обвинения към другите за собствените ни ограничения.

Освободете се от миналото, оставете го да ви напусне. Вземете обратно собствените си сили. Не мислете непрекъснато за това, което не желаете да се случи. Използвайте ума си, за да създадете онова, което действително искате. Оставете се на „прилива“ на живота.

ТУМОРИТЕ са неестествени образувания. Стридата поема една малка песъчинка и за да се предпази, изгражда твърда и лъскава обвивка около нея. Наричаме я перла и смятаме, че е красива.

Ние пък вземаме някоя стара рана, постоянно я дразним, като винаги махаме образувалата се коричка, и така след време се оказва, че имаме тумор.

Аз наричам това „гледане на стар филм“ смятам, че причината, поради която жените имат толкова често тумори в областта на матката, е, че те вземат някоя емоционална рана, някой удар по тяхната женственост и започват да се грижат за него и да го отглеждат. Това съм нарекла синдрома „Той ми причини болка“

Когато приключваме някаква връзка, това не означава, че нещо с нас не е наред, нито пък трябва да седнем да се упрекваме.

По-важното е не онова, което се случва, а нашата реакция спрямо него. Всеки от нас носи 100-процентова отговорност за всички свои преживявания. Кои ваши убеждения за себе си трябва да промените, за да привлечете към себе си наситено с повече любов поведение?

В безкрайността на живота, която ме обгръща,

всичко е съвършено, цялостно и завършено.

Приемам своето тяло като добър приятел.

Всяка клетка в него притежава Божествен разум.

Вслушвам се в това, което то ми казва, и зная, че съветите му са основателни.

Винаги съм в безопасност и съм Божествено закрилян и напътстван.

Избирам да бъда здрав и свободен.

Всичко в моя свят е наред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *