Публикации

  Лук и кестен при запушен нос

През есенните и зимни месеци е много важно да знаете бабини рецепти за запушен нос, през хладните сезони това нарушение в здравословното ни състояние е много често срещано. Освен че предизвиква дискомфорт, то пречи и на дишането ни. 

 

Запушването на носа, понякога може да е следствие на алергична реакция, а не само като остатъчен или съпътстващ симптом на грип или настинка. Но това не е от значение толкова, колкото че от аптеките и дрогериите можете да закупите капки или различни спрейове за нос, но доста често те изсушават лигавицата на носа и това води до неприятни усещания. Понякога те могат да доведат и до резистентност (привикване) и след време да престанат да помагат. Именно затова е по-добре да използвате някоя от следните бабини рецепти за запушен нос, те са също толкова ефикасни, но без странични последици.

Рецепта със сок от лук
Сок от лук – звучи малко неприятно, но ефектът е сигурен и мигновен. Сигурно сте забелязали, че докато режете лук, освен очите, теква и носът ви. Именно това помага и за отпушването му. Всичко, което трябва да направите, е да изцедите сока от една глава лук и да поставите няколко капки във всяка ноздра. Няма да ви лъжем – люти!!! Но пък за сметка на това след няма и минутка носът ви ще е отпушен, като резултатът не е само смайващо бърз, но и невероятно дълготраен.

Рецепта на Ванга
Друга от старите бабини рецепти за запушен нос, която е препоръчвала и пророчицата и народна лечителка – Ванга, също се приготвя само от подръчни материали – една чаена лъжица черен пипер, но задължително прясно смлян, същото количество домашна ракия и една чаена лъжица брашно. След като смесите съставките добре, намажете областта, която се намира между очите, с малко крем или олио и нанесете от кашата. Престойте така не повече от тридесет минути, защото илачът пари и продължителния му досег с кожа може да я разрани.

Рецепта с кестен
Интересна рецепта, а и много подходяща точно в есенния сезон, е тази с плод от кестен. Трябва ви само едно кестенче, което да обелите и да оставите вътрешността му да поизсъхне, но не на слънце. Смелете го на много фин прах, или го счукайте в гаванче. Опитайте да смръкнете по веднъж с всяка една от ноздрите. Облекчението е мигновено, но бъдете подготвени – и тази рецепта люти доста, също както и рецептата със сок от лук.

Не изчаквайте състоянието ви да се влоши, пригответе си някоя от тези бързи и лековити бабини рецепти за запушен нос и си подарете спокойствие.

Източник: bilka.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *