Пътешествия 2020

21-23.08.2020г. Места на Сътворението Градище – Светилището Осеново – Сватбата и още 149 лв.

 
21 – 23.08.2020г.
МАГИЯТА НА СЪТВОРЕНИЕТО, СВЕТИЛИЩЕТО – ДОЛНО ДРЯНОВО, СВАТБАТА – ОСЕНОВО, РИМСКИЯ ГРАД – НИКОПОЛИС АД НЕСТУМ, ВЪЛШЕБНОТО МИРО – ОГНЯНОВО и др. Цена 149 лв.
 
Желаещите да участват със собствен транспорт могат да се възползват – цена за участници със собствен транспорт 119 лв.
 
 
1 ден – 21.08.2020
Тръгване в 7:00 ч. от София, До Централна Автогара – малката автогара Сердика. Пътува се в посока село Гърмен.
Три дни преди отпътуването ще има информация за автобуса, тел. на шофьор, водач.
– Посещаваме храма в Добърско. Църквата „Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е уникална по много причини. Тя е най-известна с двете икони, които наподобяват космически кораби. В сцената „Преображение Господне“ Исус Христос изглежда като астронавт в ракета. Специалисти в областта на космонавтиката оприличават фона, нарисуван зад Христос, като атмосферата и стратосферата. В другата икона – „Божието възкресение“ отново се вижда летателен апарат, този път това е космическа капсула. С такива капсули астронавтите се връщат на Земята. Приликите с реални машини от нашето съвремие са видими. Твърди се, че иконографията в църквата е изцяло богомилска. Беседа на място.
– Продължаваме към скалното образование Сватбата. В основата на Сватбата, до самото шосе стърчи самотна, висока 7-8 м, скална гъба. Нейната основа и стъбло са изградени от слабо споени скали – седименти, брекчи и брекчоконгломерати, които преливат в различни цветове. Едни са сиви, други бели, а трети, обагрени в ръждивочервени тонове. Стъблото крепи голяма наклонена шапка, главата на гъбата, изградена от вулканична скала. До нея се забелязва равнинен улей, по който човек може да се изкатери направо нагоре по склона и да достигне до основата на Сватбата, но това не е по силите на всеки.
Туристите използват какви ли не епитети, за да изразят възхищението си от красивите скулптури, изваяни от стихиите. Думи като феномен, чудо, шедьовър и др. не са рядкост в техните описания. От друга страна местните хора наричат тези природни форми с най-разнообразни имена, които съдържат в себе си ценна информация. Някои от названията отразяват характерни особености и белези на обекта, други са свързани с отдавна изминали събития или случки, трети са и в себе си духовната връзка през вековете между човека и Създателя.
– Продължаваме към родопското село Долно Дряново. По пътя – беседи и запознаване с местата към които сме се насочили.
– Настаняваме се за нощувка в сърцето на самия ландшафно – Исторически Комплекс Градище. Едно от най–силно енергийните места в Европа. Заобиколени сме от всевъзможни причудливи скални образувания. Вечеря, лично свободно време.
 
2 ден – 22.08.2020
08:00ч. – 09:00ч. Закуска.
– Отправяме се към култово светилище „Правият камък”. Тук е най-голямата провиралка, където се случват чудеса – изчиства болежки, безпокойства и грижи.
– Посещаваме праисторическото тракийско светилище разположено в местността „Градище”. Това е едно от най-древните мегалитни светилища на траките на територията на Югоизточна Европа. Площта на скално-култовия комплекс е огромна – 500 декара В култовият комплекс има каменни глави и долмени. Каменните лица могат да бъдат забелязани само под определен ъгъл, като за учените няма съмнение, че мегалитните късове и валуни са допълнително обработвани от човешка ръка, като изсичат в скалите различни кръгове, големи човешки стъпки, отвори и др. Местността е удивително красива, дълбоко прорязана от реката, която е създала дълбок каньон.
Такава форми се срещат и в другите древни тракийски светилища като Белинташ, светилището край с. Дъждовница и др. Археолозите работили по обекта са се натъкнали на големи количества фрагментирана керамика, датирана основно от края на Желязната епоха и късната Античност. Целият ден е отделен за опознаване на огромния комплекс. Беседи. Медитация.
 
3 ден – 23.08.2020
08:00ч. – 09:00ч. Закуска.
Отпътуване за древния римски град Никополис ад Нестум. Обектът е разположен на обширна площ. Там могат да се видят масивни крепостни стени, на места – реставрирани, останки от аристократична вила, късноантична баня, сгради. Изграден е посетителски център. Археологически проучвания на терена са правени през 80-те години на миналия век, които след това са били преустановени, за да се продължат отново през 2007 година и след това. Никополис ад Нестум е измежду малкото запазени антични градове в България и единствен в Родопите от римския период по нашите земи. Основан е от римския император Траян, който е титулуван като един от т.нар. „петима добри императори“, чието управление се отличавало със стабилност и най-голям разцвет на Римската империя. Император Траян основава града през 106 година в чест на победата му над даките, които спадат към групата на тракийските народи. В превод името на града означава „Град на победата, разположен при Нестос“, а Нестос е античното име на протичащата наблизо река Места. Градът е построен върху по-старо тракийско селище.
Отправяме се към известния СПА курорт Огняново. Имаме възможност да посетим известния минерален извор „Мирото“. Водата е подходяща за редица заболявания като костно-ставни заболявания, неврологични заболявания, гинекологични заболявания, стомашно-чревни и чернодробни заболявания, заболявания на отделителната система, обменно-ендокринни заболявания, детски, старчески и професионални заболявания. Според различни исторически и църковни сведения в миналото лично св. апостол Павел е бил по тези земи и е осветил минералните извори на Огняново, където и днес много хора идват тук, за да лекуват различни болежки. Лично свободно време за обяд, разходка и разглеждане на курортното селище.
Отпътуване към София. Пристигане към 18:00ч. вечерта.
Цена: 149 лв.
 
Възможни са промени в програмата.
 
Поради ограничения брой места за настаняване, но силно желание от наша страна да нощуваме точно в района на Светилището където ще имаме възможност да сме под въздействието на вибрациите на това свято място, групата ни за нощувка ще се разделя на две като ще се нощува в комплекси от къщи за гости в непосредствена близост до Светилището.
 
В цената е включено:
 
– Програмата по маршрута
– Транспорт с лицензиран туристически автобус
– Две нощувка
– Две закуски
– лектор – водач за района на Светилището
– Беседи
– Водач на групата
– Застраховка
 
В цената не е включено:
 
– обеди и вечери, разходи от личен характер
– вход за ландшафно исторически комплекс Градище
 
 
ЗАПИСВАНИЯ:
 
За да участвате в този пътуващ семинар е нужно да се направят 3 неща:
 
1-во. Да се обадите на тел. 0897-660-662 Асен Асенов, за да проверите за свободни места.,
2-ро. Да преведете цялата сумата или 50 % капаро на дадената по-надолу сметка. Доплащане до дата 18.08.2020г.
 
Сметка: Туристическа компания „ТеДеВе“ ЕООД:
BG59FINV91501017100033 в лева. Първа инвестиционна банка. (Fibank). Удостоверение за ТО – PKK-01-06022, изд. на 20.12.2007г.
 
3-то. Да изпратите е-майл на: bulgariavidelei@abv.bg
 
ОСНОВАНИЕ: Семинар – Долно Дряново
Цената е валидна при 40 плащащи участника.
 
При по-малък брой може да се наложи доплащане в рамките на 6 до 9 лв.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *