Публикации

Microsoft включи цивилизацията на българите в най-новата си игра

 

Microsoft върна към живот една от най-култовите компютърни игри, излизали някога. Стратегията в реално време Age of Empires II получи нов облик и огромно количество ново съдържание. В настоящето си издание, наречено Age of Empires II: Definitive Edition, намират място много държави и цивилизации, сред които и българската.

Номадските български конници се приближиха до Дунав през VII век и се натъкнаха на местните славянски племена. Жребците, които те доведоха със себе си, промениха завинаги конната война в Европа. Укрепете близките планински проходи със страховити крепости и накажете надменните нашественици с мощна кавалерия, пехота и отбранителни съоръжения! Вашите доблестни „Конници“, гордостта на армия ви, ще продължат да се бият безстрашно, дори след като конете им бъдат убити„, гласи описанието на цивилизацията на българите в играта.

Именно „Конниците“ са уникалната българска единица в Age of Empires II: Definitive Edition. На практика те имат двоен живот, защото след убийството на коня им те продължават да се бият храбро като пехотинци. Като допълнение идват и специфичните само за нас технологии: багаини и стремена. Първата подобрява пехотата, а втората кавалерията.

Българската цивилизация в играта има специална сграда за защита, наречена „Крепост“. Градовете пък се строят с 50% по малко камъни. Това се обяснява с историческия факт, че българите са добри каменоделци и са известни през средновековието с каменните си градове.

Сградата-чудо на България в играта е Кръглата църква, известна също като Златната църква или Църква „Свети Йоан“, в Преслав.

В кампанията с българите са показани бележити моменти от историята ни. Мисиите разказват за цар Ивайло, който от обикновен селянин се превръща в цар.

По време на монголските нашествия обикновен свинар води малка армия, защитаваща българските села. Но когато победите му събуждат недоволство у царя и болярите му, той е принуден да поведе масово въстание. Може ли човек с толкова обикновен произход да се противопостави на установения ред и да даде свобода на своя народ?„, гласи началото на кампанията с България.

 

В кампанията са показани бунтът на Ивайло срещу корумпираните боляри, както и успешните му защитни действия спрямо враговете на България – монголските нашественици и Византия. Основният враг на Ивайло е богатият болярин Константин Тих от Скопие.

В реалността Константин Тих е български цар, родом от Скопие, станал известен с дългите си и кръвопролитни войни. Именно срещу него въстава Ивайло, превърнал се в изразител на народното несъгласие с политиките на Константин Тих.

По всичко личи, че от Microsoft са вложили много усилия в превръщането на България в една от най-интересните за игра сили в играта. Краят на кампанията с Ивайло е доста емоционален и въздействащ. От Microsoft обясняват, че значението на историята на цар Ивайло надхвърля България и е жива и до днес.

По материали на: https://it.dir.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *