Публикации

На 18 октомври: Честит имен ден, чудесни именници!

На 18 октомври: Честит Имен Ден, чудесни именници!

Денят 18 октомври е изключително важен. Отдаваме почит на млада българска светица, която покровителства всички българи в чужбина. Честит Имен Ден!
Света Злата Мъгленска е родена в годините на турско робство, когато турците заставяли много българи да се отрекат и сменят своята вяра.

Младата и красива Света Злата Мъгленска също била подложена на подобен натиск.

Богат и виден турчин се влюбил в нея в мига, в който я видял, затова я отвлякъл.

Поискал да се ожени за Света Злата Мъгленска, а тя – да се отрече от християнската вяра.

Младата и красива мома Злата, родена в село Слатина, Мъгленско по никакъв начин не искала да става жена на турчина, още по-малко да се отрече от Христа, затова отказала.

Никакви обещания за богатство и други уговорки не могли да склонят бедната, но изключително красива и честолюбива българска девойка да отстъпи.

Вбесен на категоричния отказ, турчинът заповядал да заловят Света Злата и да я изтезават.

Тя понесла с християнско търпение и достойнство всички жестоки мъчения и унижения.Накрая обесили младата Света Злата Мъгленска, а нейното мъртво тяло нарязали на парчета. Поробителите го изгорили.

Това се случило на 18 октомври в далечната 1795 г.

Света Злата Мъгленска е канонизирана от църквата като великомъченица, защото смело и съзнателно отстоявала своята Христова вяра и духовност.

*******

През 2009 г. историкът Пламен Павлов прави предложение Света великомъченица Злата Мъгленска да бъде определена за закрилница на всички българи, които живеят, работят и учат в чужбина.

По времето, докато г-жа Р. Манджукова е председател на ДАЧБ – Държавна агенция за българите в чужбина, е учредена награда на името на Света великомъченица Злата Мъгленска.

На 21 януари всяка година тази престижна награда се връчва на българка, която има изключителен принос за развитие на важна кауза или достойно поведение.

*******

На 18 октомври почитаме и Свети апостол и евангелист Лука. Свети Лука бил един от най-приближените ученици на Иисус Христос, затова е наречен апостол (един от 12-те апостоли).

Точно, защото бил приближен на Иисус, Свети Лука е написал Евангелие, известно като Евангелието на Лука, в което описва живота и подвизите на Христос, затова е наречен още евангелист.

Свети апостол Лука е първият човек, нарисувал Пресвета Богородица, докато тя позирала пред него.

На 18 октомври имен ден празнуват Злата, Златко, Златка, Златина, Златин, Злати, Златьо, Златан, Златана, Златица, Златомир, Златомира, Златоцвета, Лука, Луко, Лукан, Лукана, Луша.

Честит Имен Ден на всички именници!

Честит празник на всички българи, които пребивавате зад граница!

Източник: https://www.topactualno.com/26872/na-18-oktomvri-chestit-imen-den-chudesni-imennici/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *