Публикации

Нашествието на консервантите. Съдружието с целулита и лошата кожа.

 

Какво прави бозата и баничката при много хора всяка сутрин. И не само бозата и баничката, а и „киселото мляко” и айранът – в тях, вече почти без изключение, също има консерванти. Тoова прави и виното, в него също има консерванти (серниста киселина). Така прави и бирата – и в нея има консерванти, за да издържа тя дълго време

Ако смачкаме грозде или други плодове и ги поставим в съд, скоро кашата в съда започва да ферментира, т.е. започва биохимичен процес, при който захарите се превръщат в алкохол. И това става благодарение на ферментите в плодовете, наричани още ензими. Така можем да направим вино или ракия. Но ако в съда с ферментиращата каша налеем и няколко литра боза, скоро ще забележим, че ферментацията спира. Защо? Защото в бозата има консерванти, за да издържа тя дълго време без да се развали, т.е. без да ферментира. А основното свойство на консервантите е имено такова – да спират ферментацията. Или пък – да не й позволява тя изобщо да започва.

А всъщност целият човешки организъм е един ферментационен апарат, в който непрекъснато протичат безброй ферментации и превръщания на едни вещества в други. Ферментации и превръщания в храносмилателния тракт за целите на храносмилането, а после и ферментации и превръщания в кръвта и във всяка клетка на тялото, за да бъде тя нахранена (асимилация) и за да бъдат нейните отпадни продукти изведени и изхвърлени (десимилация). И във всички тези процеси ферментите (ензимите) са главни изпълнители. Какво става, обаче, когато сутрин човек си хапне баничка с боза? Консервантите в бозата най-напред спират ензимното превръщане в храносмилателния тракт, а после – и в кръвта и във всяка клетка. Така човек остава без нужната енергия от храната и в същото времи в неговия организъм се натрупват много токсични вещества вследствие силно затруднения метаболизъм. Когато тези токсични вещества се концентрират в подкожната тъкан, получава се целулит. Целулитът по същество е отровена подкожна мастна тъкан от метаболитни токсични продукти. А когато се концентрират те в някой орган, този орган заболява и животът драстично се променя.

Та това прави бозата и баничката при много хора всяка сутрин. И не само бозата и баничката. Така прави и киселото мляко и айранът – в тях, вече почти без изключение, също има консерванти. Така прави и виното, в него също има консерванти (серниста киселина). Така прави и бирата – и в нея има консерванти, за да издържа тя дълго време. Така прави и всяка друга храна или напитка, която е навряна в пакет, в метална или пластмасова кутия, в буркан или в бутилка и може да издържа дълго, без да се развали. А някога бозата беше резлива, защото беше без консерванти и в нея имаше много живи ферменти. Някога имаше и истинско кисело мляко, без консерванти, но то бързо вкисваше. Някога имаше обикновена бира, също без консерванти, чиято трайност беше само няколко дни. Днес всичко това го няма – търговкият интерес окончателно спечели в борбата си срещу човешкия живот и невежеството.

Все пак, тук там и днес може да се намери жива бира – също без консерванти и с много активни ензими в нея. И най-вече – може да се намери жива храна – плодове и зеленчуци. А от тях можем саморъчно да си направим и напитки. За да има ферментация, за да има вино, за да бушува кръвта, за да има живот.

„тайни.нет”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *