Публикации

250 годишна родопска носия от Доспат събра погледите на ревю-спектакъл в Смолян

 

Истински съкровища от раклите на пра бабите днес бяха показани на ревю-спектакъл „Магията на родопската носия“, организирано от Историческия музей в Смолян

В централната експозиционна зала на Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ бяха представени общо 19 автентични костюма от различни селища на Смолянска област.

Най-възрастният участник в ревюто на автентични костюми беше 85-годишният гайдар Стою Чонгаров, а най-младата участничка беше на 13 години. Общо 16 жени и трима мъже, пременени в истински старинни носии, някои от които на почти 250 години, бяха представени пред жури и публика, а пъстротата и многообразието им впечатлиха дори етнографите.

Родопските традиционни облекла, които бяха показани са от различни селища -от района на Златоградско, Смолянско, Девин, Доспат.

Една от най-впечатляващите дамски носии с ковани пафти, предавана от поколения на поколения, беше от Доспат. Облеклото е на 250 години, а наследничката й я дала специално за ревюто, на което беше показан може би единствения запазен до днес уникален екземпляр на старинно облекло от Доспатския край.

Сред уникатите на ревюто беше и невестинска носия от село Бориково, Смолянска област, която датира от 1870 година и беше представена на ревюто от Сълзица Рушанова от село Могилица. „Носията е принадлежала на рода на семейство Капитанови и е била собственост на моята прабабата Сребра Капитанова“, обясни Сълзица и добави, че във времето е предавана на жените от рода като символ на нещо чисто и добро, каквато е родопската невеста.

Спаска Георгакева от Смолян също представи невероятно карсива невестинска носия, която била на прабаба й Елена Хаджипетрова. Според последните запазени сведения в родовата история, носията е датирана към 1880 година, но наследниците й не са сигурни дали е била предавана от преди това от поколиние на поколение. Уникалното при нея е, че е изработена от копринена тафта, а гордата наследница на рода споделя, че до сега не е виждала друга такава.

Ревюто е кулминация на Европейските дни на наследството, провеждани от музея в партньорство с Европейския информационен център „Европа директно“, а организаторите от Историческия музей са предвидили награди за победителите в ревюто,което има и конкурсен характер.

Щиляна Чакърова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *