Публикации

Откриха нов източник на енергия, който смущава корпорациите

 

Лазерните захранващи системи на Connecticut (LPS) разработват нова задвижваща система, използваща един от най-плътните материали в природата: торий.

Тъй като има изключителна плътност, торият е способен да произвежда невероятни количества топлина. В момента компанията експериментира с малки парчета материал, способни да създадат лазерен лъч, който загрява вода, генерира пара и върти мини турбина.

Настоящият модел на ториев двигател тежи 200 килограма и се вписва лесно под капака на традиционна кола. А според специалистите само един грам торий съдържа повече енергия от 28 хиляди литра бензин, а 8 грама от това вещество ще зареждат обикновена кола за един век.

Според експерта Робърт Хаграувс, „енергийните източници с ниски или нулеви емисии на CO2 трябва да бъдат по-евтини от въглищата, или те ще се провалят в опита си да заменят изкопаеми горива“.

Например САЩ консумират 20 процента от световната енергия и според Hargraves, дори ако емисиите на CO2 са намалени до нула, 80 процента, произведени от други страни, ще продължат да бъдат проблем. И тъй като емисиите на въглероден диоксид вече са преминали всички възможни граници, спешно се нуждаем от нетривиални идеи.

А торият в този случай може да бъде и отговор на въпроса за световната ядрена енергия. Обърнете внимание на сухите факти:

Торийът произвежда от 10 до 10 хиляди пъти по-малко радиоактивни отпадъци;

Добивът на торий дава само един чист изотоп, докато смес от естествени изотопи на уран изисква обогатяване, за да работи в повечето конвенционални ядрени реактори;

Торият не може да поддържа ядрена верижна реакция без специални условия, така че ако е необходимо, разпадането му в реактора спира автоматично. Веднага може да бъде прекъснат и дори при катастрофа се спира моментално реакцията.

Hargraves също така прогнозира прехода към торийни фабрики и други индустриални проблеми. И в съвсем близко бъдеще можем да го видим със собствените си очи.

източник: interesno.cc

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *