Пътешествия 2020

20-21.11.2020г. Одрин и Текирдаг. Разходка, пазар, крепост в някога българските територии. Цена – няма.

tekirdag 1

Съчетание на полезното с приятното.

Разходка, разглеждане на крепостта в Одрин с удивителната история, пазар за ядки, риба (кой – каквото му е на сърце).

Нощувка с вечеря в курортното градче Текирдаг. Вечерна разхода, сутрешна и посещение на още нещо при време и желание..:))

ТОВА НЕ Е ОРГАНИЗИРАНО ТУРИСТИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ.

ЦЕНА – НЯМА.

Програмата е по желание. Пътува се със собствени автомобили.
Разглеждат се български следи. Пазаруване по желание. Вечеря по желание. Нощувка по желание.

21.11.2020г.

– отпътуване в 08:00ч. от паркинга на магазин „Метро“ на цариградско шосе, София. (ако някой желае да се присъедини от други градове може да пише на имейла по-надолу)

– движим се към Свиленград и Одрин.

На 13 март през 1913 г. Одринската крепост е превзета от български и сръбски войски по време на Балканската война.

В края на септември 1912 г. – броени дни преди избухването на войната с Балканския съюз – Шукри паша е назначен за комендант на Одрин и разположения в града 60-хиляден корпус. Месец по-късно, в резултат от пораженията на Източната армия в сраженията при Лозенград и Бунархисар, крепостта е обкръжена от българите, подпомогнати впоследствие от сръбските си съюзници. Под командването на Шукри паша гарнизонът извършва неколкократни излази и продължава съпротивата въпреки провала на опита за деблокиране на Одрин в края на януари 1913-а и двойното намаление на хлебните дажби за обсадените войници.

Крепостта капитулира на 13 март, след решителния пробив от българските войски в източния сектор на укрепленията. Комендантът Шукри паша се предава в плен заедно с цялата си армия.

Едновременно с щурма на Одрин, 1-ва и 3-та българска армия настъпват срещу Чаталджа и отблъскват турците от териториите, завзети през януари, обратно на укрепената им позиция. На 31 март воюващите страни сключват примирие, което влиза в сила от следващия ден – 1 април.

Падането на Одрин е краят на военната кариера на Шукри паша. След кратък престой като военнопленник в София той се завръща в Истанбул и се оттегля от активна служба.

През 1998 г. в Одрин е открит мемориал, а две години по-късно – и музей в памет на Балканската война със статуя на Шукри паша.

Подробности на изпратилите имейл на:

videlei.travel@gmail.com

тел. 0897 660 662

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *