Публикации

Огненото пречистване, Сирни Заговезни, сухия пост и прошката.

animated gif fire heart mobile 1306227

Огненото пречистване, Сирни Заговезни, сухия пост и прошката.

Днес е празник на чистотата. Най – добре чисти огъня. Като част от Стихиите, Елементите, които управляват този свят огъня е концентрирана светлина с различна честота, плътност и вибрация, фотонен поток, която нашите сетива възприемат като огън. Всъщност всичко в този свят може да се превърне в стихията огън – всяко вещество на Земята може да изгори и се превърне във фотони – светлина, но това зависи от вибрацията, която му е подадена – топлината, която всъщност пак е огън, светлина. Дори водата може да изгори. Водородът, който се превръща в хелий на слънцето и отделя светлина и топлина „изгаря” и отделя фотони, които ние ползваме като слънчева светлина. Кислорода всички знаем, че подържа горенето. Но да спрем с физиката и продължим към е същността на празника.

Да, днес е празник на чистотата. Пречистваме душата си с прошка осъзнавайки, че всичко си има причина. След това с най – силната стихия огъня символично горим грешките, които сме допуснали към близките си и хората около нас, а сухия пост чисти от шлаки, натрупвания, остатъци от физически и енергийни блокировки по каналите и маха всичко излишно в организма, подготвяйки го за по – фините енергии, за приемане през енергийните центрове на деликатните духовни влияния, връзка с невидимия свят, приближаване до Духа,

извисяване и еволюция на душата към по – висше стъпало.

animated gif fire heart mobile 1306227

Сутринта на Сирни Заговезни се запалват огньове на най – високото място в селото или на мегдана. Това е необходимо, защото осъзнавайки ритуала, човек кодира мисълта си за плодородие и берекет, чрез фотоните – огъня и светлината за да изчисти местата, откъдето ще идва после чиста храна за семейството, рода, ще се живее на чисто в къщите, дворовете и животните пречистени ще са здрави и дават чиста продукция. Там, докъдето стига светлината на огъня, дотам ще има плодородие. Празника има разновидности, някъде палат гуми ( което никак не добре ритуално и екологично). Истинската ритуална обредност е като се запалва слама и се прескача за здраве. Палят се и се въртят ойлалия (запалено каче с катран), оратници (дърво, разцепено, на което има слама, която се пали) и оруглици ( намазани с катран кош), децата и младежите извършват ритуално очистване на нивите, да донесат голям берекет.
Символа на любовта намира своето отражение тук и го виждаме, когато влюбените момци хвърлят в двора на любимата „чавги“ – запалени стрели от дрян, което представлява любовно обяснение. От този ден нататък се приема, че запалването на страстите отклонява духа от фините енергии и любовните обяснения и сватбите са забранени до Великден.

Идва ред на прошката. Това е дълбок духовен процес, който реално нагледно показва степента на духовно извисяване, разбиране на битието и промисъла на Твореца. Какво всъщност означава това. Пристигайки на Земята всяка душа влиза в капана на прераждането – раждане, смърт, прераждане. Разбира се за старите времена на хората няма как да се обясни това и дори е махнато от някой свещени книги, но това не е предмет на тази статия.

Когато прощаваме от сърце, осъзнато ние приемаме Волята на Твореца, че всичко си има причина и всяка причина си има следствие – 6 принцип на Хермес:

Принцип на причината и следствието.

Всяка Причина има свое Следствие; всяко Следствие има своя Причина; всяко нещо се случва в съответствие със Закона; Случайност не е нищо друго, освен името на Закона, който не е познат; съществуват много нива на причиняване, но нищо не се изплъзва от Закона.

Всяко нещо се Случва в съответствие със Закона и нищо никога не се случва „просто така“, не съществува такова нещо като „случайност“. Херметиците познават изкуството и методите за издигане над обикновеното ниво на Причина и Следствие до известна степен и с помощта на ментално издигане до по-високо ниво те се превръщат в Причинители, вместо в Следствия. Обикновените хора са носени, подчинени на обстоятелствата; волята и желанията на другите са по-силни от тях. Наследственост, внушение и други външни причини ги движат като пешки върху шахматната дъска на Живота. Майсторите обаче, издигайки се до горното ниво, владеят своите настроения, характери, качества и способности, както и заобикалящата ги среда. Те помагат да се ИГРАЕ ИГРАТА НА ЖИВОТА, вместо да бъдат играни и тласкани от чужда воля и от заобикалящата ги среда. ИЗПОЛЗВАТ Принципа, вместо да бъдат негови инструменти. Майсторите се подчиняват на Причиняването на по-висшите нива, но помагат да се УПРАВЛЯВА на собственото им ниво.

Веднъж даваме карма на хората около нас – случват им се неща чрез нас – веднъж на нас ни се случват неща от хората около нас. Даваме и приемаме карма осъзнавайки, че „каквото посееш това и ще пожънеш”. Така разбираме, че нашите действия си има резултат и той идва като карма. Било в този, било в друг живот. Приемайки и прощавайки на хората, които са ни наранили ние показваме разбиране на този процес, приемаме, че сме заслужили каквото ни се случва, защото сме причинили подобни неща някога (особено в минал живот) и разбираемо понасяме света около нас, като семейни отношения, обществени, професионални, лични и т.н.

Този акт – прошката – вече води до съвсем ново съзнание и разбиране на цялата парадигма на този свят и ние вече няма какво да се обиждаме и сърдим за нещата случвайки се на нас.

Още по дълбоко се засилва този процес на осъзнаване минавайки през сухия пост, който „гори” всичко ненужно в тялото ни на физическо и духовно ниво. Процесът е толкова силен и мощен, че ако не сме минали през нормални пости преди това, воден пост, то сухия (въздържане от храна и вода за 1, 2, 3, 5 или повече дни) води такова мощно изгаряне, чистене, че отходните енергийни и физически канали за изхвърляне на физическа и енергийна нежелана субстанция се запушват от големия материал, който трябва да изхвърлят. Получават се главоболия, световъртеж и други неща в хората решили от раз да минат на сух пост.

Асен Асенов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *