Публикации

Благодатния огън от Йерусалим – Необяснимото чудо и до днес отново слезе на Земята. Има надежда!

noximagesnir81a7

 

Отново се случи чудото от векове насам – слезе Благодатния огън на Земята!

Прието е да се смята, че слизането на Благодатния огън е чудо, което става всяка година на Велика събота – денят преди най-големия празник на православните Възкресение Христово.

Интересно е, че благодатния огън се дава само на православния свещеник! ( Тук може да видитв видео: https://youtu.be/OMm9ZnhKk7g )

През XVII век, при управлението на султан Мурад Справедливи, арменците подкупили турците, които владеели тогава град Йерусалим, и ги склонили да не допуснат при Гроба православния патриарх. Там влязъл арменски владика, а православните останали пред храма. Всички дълго очаквали чудото, но Божественият огън не слизал.Внезапно се чул силен гръм и мраморната колона в двора на храма, до която стояли православните, се пропукала. През цепнатината излязъл огън. Така Благодатният огън отново бил даден най-напред на православните християни. 

noximagesnir81a7

„Възкресение Христово“ е и храмът, построен точно върху светия Гроб Господен в Йерусалим, където в този ден се случва това. През вековете, от както е утвърдена тази традиция тя се прави все по един и същи начин.

В книгата „Аз видях Благодатния огън“ на схиархимандрит Сава Ахилеос, издадена в Атина през 2002 г.  за това разказва о. Митрофан Папаиоанну, изпълнявал послушание на пазител на Гроба Господен в продължение на 57 години.  

В 9 часа сутринта той вземал 5 кг чист восък, над който в продължение на 40 дни се извършвала света Литургия. С този восък по време на последованието на Благодатния огън се запечатва входът на Кувуклията, както на гръцки се нарича параклисът над Гроба Господен. В 10 часа в храма влиза гръцкият Патриарх, съпровождан от епископи и други духовници. Патриархът влиза в олтара и сяда на патриаршеския трон, а след това представителите на други църкви заемат определените за тях места, след като са поискали благословение от гръцкия Патриарх. Тук са пратениците от цял свят, градските власти, дипломати, поклонници.  
Между 10 и 11 часа упълномощени лица влизат в Кувуклията, над която във вид на златна завеса

горят 43 златни кандила

–  по 13 са на православните, католиците и арменците и 4 – на коптите.  Те влизат вътре, за да угасят в последната минута всички кандила и да се уверят, че вътре не е останало запалено нито едно кандило и не се е скрил някой човек. Проверките са три. И точно в 11 часа входът се запечатва с восъка, като се слага официалния печат на Патриаршията, а вратите се покриват в две огромни бели ленти, поставени  на кръст. В 11 часа започва литийно шествие, което три пъти обикаля около храма.  В 12 часа лентите се разрязват, махат се печатите и се свалят одеждите на Патриарха, така че той влиза вътре само с епитрахил и архиерейски омофор.
Предварително на мраморната плоча на Гроба Господен е поставено кандило върху златна поставка, свещената книга, от която Патриархът чете специална дълга молитва преди запалването на Благодатния огън, а страницата, на която се намира тази молитва е отбелязана с дебела свещ. Това се приготвя от монаха, който е пазител на Гроба Господен, разказва о. Митрофан. Според други свидетелства в Кувуклията има две кандила.
Подобно молитвено последование за измолване на святата Светлина чете и представител на Арменската Апостолическа Църква. Това е епископ или архимандрит, специално определен да участва в церемонията от арменския Патриарх. Той се присъединява към гръцкия патриарх след третата обиколка на литийното шествие и носи молитвите със себе си. 

Най-ранните сведения за Благодатния огън са от втория век след Христа. Оттогава досега всякога, в навечерието на Велика събота, загасят всички кандила и свещи в храма. Светските власти правят строг оглед дали няма оставено нещо запалено. После запечатват входа на параклиса, в който е Божият гроб. Православният патриарх на Йерусалимската Църква сваля богослужебните си одежди. В бял стихар, пристегнат с кожен колан, той застава пред входа на параклиса. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво. После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб. Там цари мрак. Започва напрегнато чакане – 15, 20 или повече минути, понякога и часове. Притихнал, народът очаква отвън и се моли. Изведнъж във въздуха се появяват светлини, подобни на мълнии. Хората започват да ликуват. От северния отвор на параклиса се показва снопче запалени свещи.

19375.p

А какво се е случило в пещерата с Господния гроб, разказва самият йерусалимски патриарх:

„Когато вратите зад мен се затвориха, вътре цареше непрогледен мрак. Светлина се процеждаше само през два малки странични отвора. Изведнъж върху мраморната плоча на Божия Гроб забелязах по-светло петно. Отворих молитвеника си и видях, че спокойно мога да чета. Плочата върху Гроба ставаше все по-светла. После върху нея започнаха да просветват като че разпилени разноцветни бисерчета. Те се съединяваха едно с друго. От цялата плоча струеше светлина. Допрях памук до нейната повърхност и той се затопли. Докоснах с него края на свещта, а тя изпращя и се запали, сякаш беше барут“.

Вчера в секцията „Християнство и наука“ на Седемнадесетите рождественски образователни четения, открили се в неделя в Москва, бяха за пръв път обнародвани резултатите на научния експеримент, проведен от руски учени на Велика събота 2008 г. в храма на Гроба Господен в Иерусалим, съобщава Интерфакс.

Сътрудникът на Института по атомна енергия „Курчатов“, кандидатът на физико-математическите науки Андрей Волков разказа за направените от него измервания на нискочестотните дълговълнови радиосигнали в Йерусалимския храм по време на годишното слизане на Благодатния огън.

С помощта на специално разработената апаратура ученият в течение на 6,5 часа преди слизането на огъня правел измервания в храма, а след това няколко месеца ги разшифровал.

Волков смята за „абсолютно чудо“ разликата в показателите, получени в деня на слизането на огъня и в предишния ден. Освен това, според него, „анализът на пукнатините на колоната на входа в храма действително навежда на мисълта, че те биха могли да се появяват в резултат от електрически разряд“ (според преданието пукнатината се появила след като веднъж на православните бил забранен достъпът до храма; тогава Благодатният огън изригнал от колоната – прев.).

По думите на Волков, за същото говори и колегата му – световноизвестният специалист по механика на разрушенията Евгений Миронов.

Изказвайки мнението си, че „от строго научна гледна точка едно единствено измерване не е достатъчно“, А. Волков в същото време заявява, че носи пълна отговорност за получените резултати и е готов да ги представи.

От своя страна заместник-председателят на Комисията за изучаване на чудесните явления към Московската патриаршия, преподавателят на Руския православен университет „Св. Йоан Богослов“ Александър Московски заяви, че Волков е „извършил научен подвиг, правейки за пръв път в историята сериозно, достоверно и отговорно научно измерване на Благодатния огън“.

Благодатният огън вече много столетия слиза на Гроба Господен в Йерусалим в навечерието на православния Великден. Източните християни са убедени, че чудото на Благодатния огън убедително свидетелства за истинността на православната вяра, още повече, че през цялата история на Църквата не е имало нито един Великден, когато на Гроба Господен да не се е появявал свещеният огън. Самото слизане на огъня опровергава всички атеистични възгледи, смятат вярващите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *