Публикации

Осемте храни, които ще подхранят паметта ви!

зехтин


Постепенната загуба на паметта с течение на годините е явление, което може да се избегне. Дълго време живяхме с твърдото убеждение, че умствените способности на човека с възрастта намаляват. Доказано е обаче, че мозъкът на по-възрастните хора има невероятната способност да се подмладява, да се развиват нови връзки между мозъчните клетки – невроните, ако непрекъснато го упражняваме и стимулираме и ако му доставяме съответната храна.

От какво се нуждае паметта?
Що се отнася до паметта, ключови хранителни вещества за нея са: тирозинът (аминокиселина, участваща в образуването на катехоламини – адреналин, норадреналин, допамин – невромедиатори, регулиращи способността за концентрация), холинът (съдържащ се в в лецитина на соята, откъдето започва синтезата на ацетилхолин – невромедиатор, участващ в процеса на запомнянето), глутаминовата киселина (действа като прекурсор на важния невромедиатор от централната нервна система, наричан гааминомастна киселина), магнезият, калият, йодът, глюкозата, мастните киселини омега-3 и омега-6, както и витамините от групите Е и В.
Осемте хранителни продукта, които подпомагат паметта

зехтин

1. Зехтинът от маслини. Запазва младостта и еластичността на мембраните на нервните клетки, улеснявайки преноса на нервни импулси. Добър навик е ежедневно сутрин на гладно да се приема по 1 лъжица, качествен, студено пресован зехтин.

Мед honey by Dim Zhu

2. Медът.. Съдържа глюкоза и фруктоза – два монозахарида, които се усвояват, извънредно лесно от организма и представляват “любимата храна” на невроните.

соев лецитин

3. Лецитинът от соята. Има високо съдържание на холин фосфолипиди. Приемайте лъжица лецитин след всяко основно хранене.. За предпочитане е чист, биологичен.

Fancy Gourmet Chocolate Trufffles by Brent Hofacker

4. Какаото. Съдържа калций, фосфор и желязо. Можете да го консумирате под формата на шоколад или разтворим в любимите си напитки. Оказва се, че това е любимата храна на ума. Препоръчително е да избирате качествени продукти, с високо съдържание на какао, аз специално използвам суровона Гайо. Достатъчна е една лъжица какао дневно или един малък шоколадов бонбон.

dry fruits by Katerina Raed

5. Сушените плодове. Богати са на основните мастни киселини, калций, желязо и фосфор (последният като участва в метаболизма на мазнините и скорбялата, увеличава способността ни да учим). Препоръчителната доза е около 40 грама.

Wheat sprouts by Marcin Cymmer

6. Пшеничните кълнове. Съдържат витамин Е и селен, два много силно дейсващи антиоксиданта. Препоръчително е ежедневно да приемате по 3 лъжици пшенични кълнове, ако нямате пресни, може и на прах (в салати, супи, аз си слагам в сутрешното смути).

Banana by Lumigo Photography

7. Бананите. Те са богати на калий, магнезий и глюкоза – три вещества, които представляват същинско “гориво за мозъка”, тъй като влияят благоприятно за доброто функциониране на нервната система и имат леко успиващ ефект, нещо, което спомага за контролиране на безпокойството и нервността.

 spring by Julia Iva

8. Растителни кълнове. Кълнове от накои определени семена съдържат аспарагинова киселина, която предпазва клетките от действието на токсините и представлява един от основните стимулатори на мозъка, понеже подавана в малки дози стимулира нервните клетки. Можете да ги добавяте ежедневно към салатите си.
Източник: www.zdrave-bogatstvo.com

Автор: Севи Асенова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *