Публикации

Пълен списък на генномодифицираните храни в България. Да бъдем здрави !

ГМО

ГМО

 

„До юни, 2007 г. в България не е постъпвало заявление за пускане на пазара на генномодифицирани храни. Това обаче не означава, че на българския пазар няма такива храни. 28-те Районни здравни инспекции извършват контрол на пазара в България, като досега проверките са показали наличието на следните ГМ продукти на българския пазар: царевично брашно – българско производство и внос, пуканки – внос, соево брашно – внос, колбаси (със съставки от ГМ соеви зърна) – българско производство, соеви изолати и гранулати – внос”, се казва в документа. Тези продукти са разрешени за консумация в ЕС, въпреки че съдържат ГМО.

Кои са генномодифицираните храни на българския пазар, за които трябва да внимаваме?

Доматено пюре и кетчуп

Доматено пюре
Доматено пюре

Доматеното пюре може да бъде произведено от ГМО домати, които са модифицирани, за да не гният. Първоначалният им производител е E.g. FlavrSavr.

Пица

Пица
Пица

Пиците по правило се приготвят с доматено пюре, което може да е произведено от ГМО домати.

 

Лютеница

Лютеница
Лютеница

Българските производители често уплътняват лютеницата с царевично нишесте или картофено пюре. И в двата случая може да са използвани ГМО суровини.

Чипс и картофено пюре

Чипс1

Чипс

Може да бъдат произведени от ГМО картофи. Разработката е направена с цел увеличаване на добивите.

Витамини

Витамини1Витамини

Често на опаковките на някои хранителни продукти като плодови сокове, зърнени закуски и млека, особено на тези за деца, е посочено, че са обогатени с витамини.

Някои витамини обаче са произведени с помощта на генетично модифицирани бактерии.

През есента на 2010 г. стана ясно, че популярните витамини Центрум (Centrum) съдържатГМО. Бе издадена заповед те да бъдат изтеглени от пазара в 23 държави, включително и от България, и унищожени.

 

Шоколад с лецитин от ГМ соеви зърна

Шоколад
Шоколад

В шоколада се добавя соя, която нерядко е произведена от генномодифицирана. Тази соя е един от разрешените за употреба ГМО продукти в ЕС.

Соевият лецитин се добавя още в сладкарски изделия, сосове, тестени изделия, дресинги и колбаси, които вече са били открити на българския пазар, признават от Районните здравни инспекции.

Какао

Какао
Какао

Зърната на какаото също може да са отгледани след манипулации на наследствената информация.

 

Разтворими супи

Разтворими супи
Разтворими супи

Заради ГМО нишесте от царевица и картофено пюре

 

Глюкозен сироп

Глюкозен сироп1
Глюкозен сироп

Глюкозният сироп може да е произведен от нишесте от ГМ царевица

 

Сладкарски изделия

Захар
Захар

Ако са приготвени от захар от генетично модифицирано захарно цвекло или захарна тръстика. Разработката при тръстиката е направена с цел повишаване устойчивостта на пестициди.

 

Царевично брашно

Царевично брашно
Царевично брашно

Приготвя се от генномодифицирана царевица

 

Пуканки

Пуканки1
Пуканки

Приготвят се от генномодифицирана царевица

 

Жито

Жито1
Жито

Съществуват и генно модифицирани видове жито, с цел да стане устойчиво на пестициди в убийствени дози.

 

Олио

Рапично олио
Рапично олио

Царевичното и рапичното олио може да се извлекат от генетично модифицирана царевица или рапица.

 

Майонеза

Майонеза
Майонеза

ГМО съставките идват от влагането на голямо количество растително масло, което може да е произведено от модифицирана суровина.

 

Соеви продукти

Соя1
Соя

Това са растително масло, соеви сосове, тофу, гранулати, лецитин. При соевите зърна например вече почти не се срещат “свободни от ГМО”, предупреждават от РЗИ. Соята е генно модифицирана, за да стане устойчива на хербициди. Първоначалните производители са Roundup Ready и Monsanto.

 

Консервирани храни

Консервирани храни
Консервирани храни

Четете внимателно съдържанието за следните съставки: брашно, грис, масло, нишесте и глюкоза, които се произвеждат от ГМО царевица.

 

Сладка царевица

Сладка царевица
Сладка царевица

Произведена е чрез генно модифициране с цел да стане устойчива на хербициди. На второ място, сама започва да произвежда инсектицид, който се бори с вредителите. Първоначалният й производител е Bt corn.

 

Ориз

Ориз1
Ориз

Някои видове ориз са генно модифицирани, за да имат увеличено съдържание на витамин А. Първоначалният производител е Golden rice. Неотдавна китайски учени дори разработиха генномодифициран ориз, който е източник на човешкия протеин албумин.
Към списъка на Районните здравни инспекции се добавя и още един, разпространен от руския клон на Greenpeace. В него са включени водещи производители на храни, които използват ГМО суровини в направата на продуктите си. Те присъстват и на българския пазар:

Snickers – шоколадов десерт
Campbell – супи
Uncle Bens – ориз, кетчуп
Lipton – чай
Mars – шоколадов десерт
Twix – шоколадов десерт
Cadbury – шоколад, какао
Ferrero – десерти
Nestle – шоколад
Nestle – напитка Nesquik
Соса-Соla, Sprite, Fanta, Kinley – безалкохолни
Pepsi – безалкохолно
7-Up – безалкохолно
Heinz – кетчупи, майонези, сосове
Nestle – детски храни
McDonald’s – верига ресторанти бързо хранене
Kraft Foods – шоколад, чипс, кафе, детски храни
Unilever – детски храни

Какви са вредите от ГМО храни?
На 11 ноември 2008 г. австрийското правителство публикува резултатите от изследвания, доказващи безспорно неблагоприятното въздействие на генномодифицираните храни върху репродуктивната система. Д-р Юрген Зентек, професор по ветеринарна медицина към Виенския университет, е ръководил екипа, изследвал две групи мишки. Едната е била хранена с нормална храна, а другата група – с 33 % генномодифицирана царевица – хибрид на Monsanto MON 810 и друг сорт, и нормална хранителна смес.

Наблюдавано е намаляване на числеността на няколко последователни поколения и по-ниско тегло на новородените от родителите, хранени с ГМО. Отклоненията от нормата били значителни.

При други подобни изпитания през 2005 г., след 90-дневно хранене, било установено увеличение на черния дроб и резки промени в кръвната картина на животните.

Бум от изключително рядката алергия към бразилския орех бил наблюдаван след пренасяне на гени от ореха в соята. Целта била да се произведе по-голямо количество от есенциалната аминокиселина метионин.

Фирмата Monsanto манипулира говеждия соматотропен хормон (ГСХ), вкарвайки го в бактерия-преносител – E. Coli. В хормона била променена съставна аминокиселина. Като резултат, добивът на мляко от кравите нараснал с над 30%. Но като страничен ефект било установено, че в млякото двукратно се увеличава съдържанието на IGF-1 – инсулиноподобен растежен фактор, често свързван с рак на гърдата и гастроинтестинални тумори у човека. Той играе и ключова роля при всеки вид рак при човека.

Промените в гените могат да накарат организма да си промени нормалния метаболизъм, като по този начин натрупва и предава токсични субстанции.

ГМО технологиите нарушават и естествения природен баланс – например при ГМО картофите е доказано, че съкращават живота на полезните калинки, които унищожават вредители по растенията и затова са използвани в биологичното производство.

Генните технологии могат да доведат и до т. нар. инфилтрация – генетично манипулирано растение може да се размножи и кръстоса с други растения, като това доведе до мутации и унищожаване на насекоми. При ГМО рапицата било установено, че е прехвърлила гени на бурени, които започнали да растат неконтролирано бързо.

Заради генното инженерство, много вируси мутират и се появяват непознати за науката щамове. Дискусията за ГМО стана особено актуална при епидемията от луда крава, тъй като мнозина учени смятат, че тя се дължи на манипулации в наследствените гени.

От РЗИ съветват предварително опакованите ГМ продукти да носят етикет със следното обозначение: „Този продукт съдържа генетично модифицирани организми” или „Този продукт съдържа генетично модифициран … (име на организма)”. Ако храните не са предварително пакетирани, като например храните, предлагани в ресторанти, болници, заведения за хранене и др. – това обозначение трябва да се поставя в близост до мястото на излагането им. Тези изисквания към етикетирането се отнасят и до високо рафинирани продукти като олио, извлечено от генетично модифицирана царевица, или захар от генетично модифицирано захарно цвекло, в които наличието на следи от ГМО вече не може да бъде установено с лабораторно изследване, обясняват лекарите.

У нас обаче на опаковките липсва задължителната информация, а предвидената санкция до 500 000 лева не е наложена на нито един производител или търговец. От друга страна, законът за храните у нас е много либерален и за продукти с ГМО под 0,9% указването на етикета не е задължително.

Десетки видове тестени изделия, месни продукти, шоколад, кисело мляко, олио, синьо сирене, хляб и бира съдържат генномодифицирани организми и няма как да се разпознаят, защото на опаковките липсва задължителната информация, сочи анализ на на Националния център за опазване на общественото здраве и Министерство на здравеопазването. При 300 проверки през 2012 г., наличие на ГМО е било установено в 10% от случаите.

Източник: Агроновините

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *