Публикации

Пчелният прашец ни посипва със здраве

Една лъжичка на ден от този чудодеен продукт ще подсили имунитета ни до неузнаваемост
Ето чемайката природаотново ни предлага поредната си благина, от която е добре да се възползваме, особено в момент, когато простудните и грипни заболявания напират да ни изкарат от строя.

Кой е той? Всъщност това е цветен прашец, който пчелите събират и преработват, докато се получат малки гранулки с преобладаващ жълтеникав цвят.Най-голямо количество прашец се събира през месеците април, май и юни– така че, ако го купувате директно от някой пчелар, по-добре го вземете тогава, за да е абсолютно пресен. Иначе продуктът ешироко разпространен и в аптечната мрежа.

Какво съдържа?

Определено пчеличките си знаят работата и са обогатили прашеца с какви ли не билки, в които най-общо казано се съдържат:калий,магнезий,цинк,калций,желязои фосфор. Освен тях в пчелния прашец влизат между20 и 40% белтъчни вещества, витаминитеА,CиB, а за капак на всичко ифолиева киселина. А, после ще ни питате защо бил върлпротивник на слабия имунитет.

Защо е полезен?

Пчелният прашец е пълен сензими, които са отговорни за доброто и пълноценно усвояване на храната. Те лесно биват разрушавани в процеса на обработка във високотехнологизираната хранителна промишленост.

Затова прибавянето на пчелен прашец в храната щеподобри храносмиланетои ще намалинеприятното подуване на стомаха. Също така съдържа солидно количество витамини и минерали, които ще повишават имунната устойчивост, ще стимулират образуването на кръвни клетки и функционирането на черния дроб и жлезите с вътрешна секреция. Не стига това, ами и слекота бори пролетните алергии предизвикани от цъфтежи.

Как е на вкус?

Вкусовите му качества и неговият цвят се определят в зависимостот това от какви цветя е събиран. Ето защо отделните географски региони могат да произведат съвсем различни вкусови характеристики. Но ако трябва да се определи най-общо, можем да кажем, че прашецът притежаватипичната за меда сладост.

Как се приема?

Пчелният прашец е наситен с хранителни вещества от всякакъв вид. Препоръчително е дане се нахвърляте върху него от самото начало, а бавно да увеличавате приема му.

Възрастни:Можете да започнете седна чаена лъжичка на ден, като постепенно добавяте по една, две гранулки всеки ден, докато не достигнете до две чаени лъжички. Максималната препоръчителна дневна доза е една супена лъжичка.

Деца: Започнете с три, четири гранулки и така прибавяйте по малко всеки ден, докато заковете наполовин чаена лъжичка за 24-часов период.

С какво се приема? Някои го разбъркват с мед, други му добавят вода, но изборът как да го консумирате си е ваш и на никой друг.

Предлагаме ви да смесите препоръчителната доза прашец скисело мляко и да престои така цяла нощ, а на сутринта го приемете на гладно.

Може да го приготвите и в компанията на прясно мляко и плодове, като разбиете всичко в блендера. Единственото условие е да не го подлагате на термична обработка, защото ще унищожите голяма част от витамините и ензимите, които прашецът съдържа.

Внимание!

Малък процент от българите имат остра алергия към пчелния прашец, като най-често това е съчетано с непоносимост към пчели или пчелен мед. Ако имате подозрения, че може да сте от тези хора или почувстватесимптоми, наподобяващи алергична реакция, се обърнете към личния си лекар.

Източник: edna.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *