Пътешествия 2020

10-12.07. 2020г. Платото на вечността-Ковил. На лов за ясписи и ахати край меандрите на Арда. Птичият рай Маджарово, Кован Кая, скални гробници и крепости – 169 лв.

madjarovo

 

ПЛАТОТО НА ВЕЧНОСТТА – КОВИЛ, НА ЛОВ ЗА ЯСПИСИ И АХАТИ КРАЙ МЕАНДРИТЕ НА АРДА, ПТИЧИЯТ РАЙ МАДЖАРОВО, КОВАН КАЯ, СКАЛНИ ГРОБНИЦИ И КРЕПОСТИ

Опция за собствен транспорт, намаление 30 лв тел. за въпроси 0897 660 662

ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ 

 

madjarovo

DSC06891copy

 P1060320

ПРОГРАМА

1 Ден

Тръгване в 7:00 от София, автогара Сердика в посока Кърджали.

Отправяме се към една от най-мащабните свещенни територии, не само в Източните Родопи, но и в цяла България. Платото в района на Ковил, археологията е в дълг към това необятно историческо наследство, разпростиращо се през хилядолетията и епохите /Халколит – Бронзова епоха – Желязна епоха – късна Античност/. На огромната територия са извършвани само частични проучвания. 
В отделни зони и комплекси са съсредоточени неизброими скални форми, изсичания, ниши, басейни, шарапани, впечатляващи пещери-утроби. Тайнствен храм като огромна триетажна пирамида крие множество ерозирали древни следи от ритуали и церемонии в слава на Сътворението.
Насочваме се към още една обширна скална плоскост, прорязана от барелефните форми на сложна плетеница от канали и басейнчета. Естествени или специално създадени за някакви цели?! Предположенията са разнообразни, вклучително за промиване на злато.
Пикник сред природата. Носете суха храна.
Насочваме се с транспорта към с. Бараци. Продължаваме пеша /около 2 км./ към друга зона на мистерии и скални форми, които отново ще поставят въпросите кой, кога и защо е създал тези необясними форми в скалите. Дали са гробници, щерни, басейни, огромни купели за ритуали и церемонии или дело на природата…
Общо за деня ще направим около 10 – 12 км. преходи без голяма денивелация по горски и скални пътеки, а понякога и без пътеки. По-стръмно и изискващо повишено внимание е спускането и изкачването през няколко скални участъка, криещи и най-интересните „съкровища“.
Отправяме се към Долно Черковище. Нощувка.

2 Ден

07:00ч – 08:00ч. Закуска 

08:00ч. Отправяме се към Маджарово– скромно градче с прекрасна природа и уникално местоположение. Това е най-малкият град в България след Мелник. Маджарово е разположен  в кратера на изгаснал вулкан, чието изригване се проявило преди около 35 милиона години. Това обяснява голямата концентрация на скъпоценни и полускъпоценни камъни и развитието на града като миньорско селище през социализма, както и стръмните скални зъбери, които обграждат района. Оттук минава и най-буйната родопска река – Арда, която лъкатушейки между хълмовете, образува чудни меандри. Те са най-изразителни при Кован кая – земното царство на орлите. Местността е защитена с цел опазване на орнитофауната.  Посещаваме Центъра за защита на птиците. Там могат да се наблюдават много от застрашените от изчезване хищни птици. Много ценен вид в световен мащаб е черният лешояд. Особено внимание заслужава и белоглавият лешояд. Колонията при гр. Маджарово е единствената по рода си в България и една от малкото такива в Европа.  Там ще се запознаем с навиците на хищните птици като ги наблюдаваме с бинокъл. После всички заедно ще отидем на „лов“ за полускъпоценни камъни, осеяли дъното на Арда и крайбрежието от векове. Вечеря. Нощувка.

3 ден

07:00ч – 08:00ч. Закуска 

Посещаваме Кован кая, близо до с. Долно Черковище, където се намира един от най – големите мегалитни тракийски култови комплекси в Източните Родопи. Тук‚ в отвесните скали на вулканичния масив‚ на шеметна височина‚ са изсечени повече от 100 трапецовидни ниши. Предполага се‚ че те са използвани за погребални цели‚ като в тях са поставяни урните с праха на кремираните мъртъвци. Освен нишите, в скалния масив е изсечена и пещеровидна гробница. Археолозите от Регионален исторически музе – Хасково смятат, че култово – погребалният комплекс се намира в пряка връзка с тракийските селища, крепости, некрополи и светилища‚ намиращи се в землищата на селата Долно Черковище, Пчелари и Орешари (последното се намира на десния бряг на река Арда). На около 500 м северозападно от Долно Черковище, в южната отвесна стена на доминиращата над околността скала‚ са изсечени още 6 култови ниши. На върха на масива е изсечена гробница, а в непосредствена близост са открити и следи от голямо тракийско селище.

Приблизителен час на прибиране в София 18:00 ч.

Възможни са промени.

За да участвате в този пътуващ семинар е нужно да се направят 3 неща:  

1. Да се обадите на тел. 0897-660-662 за да проверите за свободни места.

2. Да преведете цялата сумата – според посочената нагоре дата или 50% капаро по сметка на:

Туристическа компания „ТеДеВе“ ЕООД  – BG59FINV91501017100033 в лева. Първа инвестиционна банка. ( Fibank). Удостоверение за ТО – PKK-01-06022, изд. на 20.12.2007г.
 
Доплащане до дата 28.06.2020.

ОСНОВАНИЕ: „КОВИЛ“

ДОПЛАЩАНЕТО СЛЕД ПРЕВЕДЕНО КАПАРО ДО ПЪЛНАТА РАВНОСТОЙНОСТ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ НАПРАВИ ДО 20 ДНИ ПРЕДИ ДАТАТА НА ОТПЪТУВАНЕ. 

При неспазване на срока за доплащане си запазваме правото да откажем участие на изпратилия вече капаро, като сумата за капаро не се възстановява. При отмяна на пътуване по причини на организатора – всички суми се връщат на записалите се вкл. капарато.

3. Да изпратите е-мейл с необходимите данни: 3-те имена и актуален телефон за връзка на: bulgariavidelei@abv.bg

 Опция за собствен транспорт, намаление 30 лв тел. за въпроси: 0897 660 662 

ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *