Събития архив

Потегляме към портала за звездите

ферибота 1

 ферибота 1

Христо Буковски

Призваните ще съизживеят Съединението

 

Тази неделя (6 септември) в Деня на Съединението призваните от изконното познание ще посетим с фондация „Виделей” палеообсерваторията на загадъчно древно светилище край брезнишкото село Гърло. Там ще опитаме да проникнем в тайнствата на древните звездобройци и и чрез тях да разплетем мистерията на съвършените богомили и катари в зората на 15 март 1244 г. зад стените на южнофренската крепост Монсегюр.

До потайното светилище с удивителното съоръжение ще отидем с лични автомобили, като свободните в тях места ще приютят пешите изследователи. Ще се съберем в неделя (6 септември) в 10 часа на паркинга до метростанция „Сливница”. Той се намира непосредствено до бул. „Европа” при ухото на началната автобусна спирка за Божурище и Банкя (кръстовището с бул. „Панчо Владигеров”). Сетне заедно ще потеглим по този булевард към Божурище, а от там – към Брезник. Попътно в Божурище и в Брезник към нас ще се присъединят групи от Пловдив и Перник.

Пътят след отклонението през Божурище е с нов асфалт и е много добър, а предлага и необичайни панорамни гледки към София. На около 4 км от Брезник има табели за с. Гърло и с. Видрица и в дясно на разклона е отбивката за с. Гърло. Асфалтовият път продължава до центъра на селото. На широкия триъгълен площад има чешма, където може да се запасим с вода, защото, макар по целия склон да е имало извори и ручейчета, в наше време те са прихванати в бетонни каптажи. След това ще продължим на север от десния изход на триъгълния площад и като отминем петнайсетина къщи, ще излезем от селото.

Асфалтовата настилка свършва до портал на предприятието, там има място да останат автомобилите на зажаднелите да повървят през хубавата местност. Нататък пътят е с чакълена настилка, но не би затруднил автомобилите. По него се стига до подреденото като за филмова продукция Старо Гърло. След махалата започва черен път, той редовно се ползва от отраната на микроязовира, който е на около 2 км. На две места воден поток пресича този път и когато има вода, може да създаде проблем на повечето коли, всъщност пътят е коритото на потока. Но местността е прекрасна, а наклонът нагоре – лек и от Старо Гърло ще е добре да продължим пешком. За около 45 минути през приятна гориста местност ще стигнем до неголям изкуствен водоем. По стената на язовира ще преминем на отсрещния склон и през гора с доста лешници до четвърт час ще възлезем на загадъчното подземно съоръжение. Там на групи ще проникнем в камерата, а после ще разговаряме, обсъждаме и – при подходяща духовна нагласа – ще опитаме да съизживеем заедно тайнството на проникновението. Вземете си подходяща постелка за сядане.

Заведение за хранене редом няма, но в уюютното градче Брезник има и кафенета, и много добър евтин ресторант, където попътно можем да приседнем и похапнем.

GPS координатите на звездният портал са : N 42° 47´ 13,51”; E 22° 50´ 53,92”.

Карта на сборното място можете да разгледате тук. Има обозначени паркинги, но те са вътрешни, нашият е до самия булевард „Панчо Владигеров“ между ухото на автобусната спирка и кръстовището с „Европа“ и не е обозначен.

Tелефоните ни : 0899552332- Люси, 0896809777 Христо Буковски, 0897660662 Асен Асенов.
Заповядайте и…Благодарим

!

slivnica 1

slivnica 2

slivnica 3

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *