Публикации

Премълчано за Йоан Рилски.Честит празник днес 18.08 . Бил ли е богомил нашия светец?

Днес е голям празник. Преминаване в Небесните светове около 940г. на нашия велик посветен Йоан Рилски, който е кръвен брат на Бениамин – Боян Мага – създателя на Богомилството и кръвен брат на цар Петър.

Това го потвърждават редица изследователи и Христо Буковски на когото лично бившия игумен на рилския манастир му го казва в прав текст. Разбира се, църквата както обикновено изменя историята за да съвпадне с църковната фабула. Добре би било да правим разлика между църковни и Божии дела. Това са две различни неща. Йоан рилски поема по пътя на посветените в съгласие с Боян Мага, който поема по другото крило на посветителската мисия. Светеца се отдава на магичната страна в богомилското учение. Последните две степени са избрани и съвършени. Непосветените в това църковни служители не разпознават истинската мисия на закрилника на България.

Той служи на Твореца, не на църквата, но изменената история, която срещаме в „официалните“ съобщения ни разказва една приказка. Разделянето на католицизъм и православие става години след смъртта на Йоан Рилски. Той не църковно служител, а божи служител и не строи манастири.Устройството на Църквата в двете части на Римската империя не протича еднакво още от самото начало, независимо че и на Изток, и на Запад изповядват едни и същи истини на вярата.

Различията започват твърде рано във връзка с развитието на някои обреди и обичаи и с някои съществени положения, например изискването на Запад свещениците да спазват целибата. Най-съществените причини за несъгласията между православни и католици са с църковно-политически характер. Още по времето на Сердикийския събор през 343 г. се чувства известна дисхармония във връзка подялбата на земите, които се намират под църковна юрисдикция на Рим и Константинопол. Рим успява да отнеме прикрепената към Константинопол Илирия и Сицилия.

Но да се върнем на нашия светец. Поради космичната му връзка с Творец добива качествата да управлява природата, да говори с животни, да лекува с поглед или с думи. Хората го търсят за всякакви въпроси за разрешаване относно битовите им дела. Не само за болести. Влиянието му е огромно и лично брат му Петър идва да се види с него с молба да си разменят местата за да поведе българската държава.

Разбира се Йоан отказва и връща златото с думи, че ще трябва за войската, защото вижда наближаваща война. Историите са много но целта на тази кратка информация е да разсее заблудата, че Йоан е църковен служител. Той е Божи служител, служи на народа, а не на църквата. Не е овчар както го описват, а е царски син.

Приема едно друго окултно служене успоредно с Боян Мага за да вкарват в този сят принципа на Христос. Повече за делото му и за житейската му съдба в книгите на Христо Буковски.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *