Публикации

Пролетна умора – да или не?

Какво представлява пролетната умора?
Пролетната умора е физиологично състояние, а не болест.
Тя променя настройката на психиката ни при мрачното време и преминаването към лятното.
Удължаването на деня, повишаването на дневните температури, скъсяване на тъмната част от денонощието изискват нова настройка както на биологичния часовник, така и на цялата ни психика. Това се отразява на биохимичните промени в самата клетка.
През зимата има по-малко светлина и почти никакво слънцегреене. Затова, когато след това имаме няколко поредни слънчеви дни, започва и пролетната умора. Това покачва нивото на серотонина, което е веществото на настроението. През зимата времето е по-депресивно и нивата на серотонина падат. Факторът светлина е единственият, който после покачва нивата на това вещество и това се маркира като пролетна умора.

Кога започваме да чувстваме първите признаци на пролетната умора?
По принцип около втората седмица на март. Условието е да има поне 4-5 последователни слънчеви дни, като не са важни толкова температурите. Същественото е времето да е ясно и да грее в очите на човек.

За кои хора е по-характерно?
Почти всички хора преминават през това състояние. По-осезаемо е обаче при тези, които са имали повече депресивни състояния или са провеждали терапия на депресия през зимата, както и тези, при които са изпаднали в състояние на стрес и умора. Тъй като при тях нивата на серотонин са ниски, пролетната умора се усеща доста по-силно.

Как се проявява пролетната умора?
Обикновено човек се чувства по-отпаднал и нещата, които върши в ежедневието си, му костват повече усилие. Общо взето не иска да върши нищо и трудно взема решения и най-характерното е, че през целия ден му се спи. Много е важно да отбележим, че освен хормон на тонуса и настроението, серотонинът е и хормон на съня. От него се произвежда мелатонин, който е основен регулатор на съня. Винаги когато имаме покачване на нивата на серотонин, се повишават леко и нивата на мелатонина. Тогава човек спи повече и се чувства по-отпуснат.

Как може да преминем по-леко през това състояние и може ли да се предпазим?
Няма нужда да се предпазваме от пролетната умора, тъй като това е физиологично състояние. Защото ако не преминем през него, означава, че не сме се настроили към новия ритъм. От друга страна, ако това продължи продължително време (повече от две седмици), тогава говорим за друго състояние. Тогава може да се касае за хронична преумора, за нервно напрежение, бърнаут. Факторите са много, които могат да удължат състоянието.

Трябва ли да спортуваме повече, да приемаме повече витамини, както съветват някои специалисти?
Това състоянието си изисква време, за да отмине. Храната и спортът нямат пряка връзка с него. Каквото и да прави човек, трябва да минат няколко дни (4-5), за да се почувстваме по-добре. Пролетната умора не бива да ни притеснява, тя означава, че психиката ни е настроена правилно – към повече светлина и слънце, към по-добра активност.
Ако обаче състояние продължи повече от седмица, е добре да подпомогнем организма си. Най-щадящият метод за това е като добавим в храната си някои билки или хранителни добавки, направени от билки. В съвремието живеем далеч от естествените природни условия, но полезните за това състояние растения и билки са на разположение.

Някои от най-сполучливите и качествени билкови комбинации са на разположение под формата на хранителни добавки. За да бъдат произведени точно в тези комбинации, рецептите за билколечение са проучени задълбочено от специалисти.
Приемането на билки под такава форма има редица предимства – произходът на суровината е гарантиран, тъй като производителят си осигурява необходимото голямо количество от производители или събирачи на диви билки, а не разчита на случайни партиди, набрани незнайно къде и от кого, от замърсени райони, край пътища или сметища.
Качеството се следи на професионално ниво, прави се необходимия анализ на съдържание на активните вещества, преди суровината да бъде вложена. Билките се сушат, дробят и обработват в чисти помещения, при контролирана влажност и среда, което предотвратява замърсяването им от насекоми, плесени и др.

Можете да научите повече за висококачествените билкови комбинации, които са доказали своята ефективност при хронични или временни състояния на пролетна умора, безпричинно безпокойство, тревожност, раздразнителност, хроничен стрес като разгледате линковете:

Трите М – при безпокойство, напрежение, изтощение

Ефективна билкова комбинация при стрес

Комбинация от три тинктури за засилване устойчивостта при силен стрес

Чудесна комбинация от ароматични етерични масла за хронична умора и стрес

Ароматична комбинация за ЕНЕРГИЧНОСТ и ТОНУС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *