Пътешествия 2020

25 -26.07.2020г. Сакар. Богомилово, Воден. Алиани, светилища, манастири.

  ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ

 25-26.07.2020г. Сакар. Богомилово, Воден. Алиани, светилища, манастири.СПЕЦИАЛНО РАЗРАБОТЕНА ПРОГРАМА

ПО ЕНЕРГИЙНИТЕ МЕСТА В САКАР ПЛАНИНА

(това е пренасочената – новата дата от пролетното равноденствие 21-22.03)

Цена 139 лв.

 

ДЕН 1

07:30ч. Отпътуване от София, СРЕЩУ ЦЕНТРАЛНА ГАРА – НА 20 МЕТРА, СРЕЩУ КРАЯ НА СГРАДАТА НА ЦЕНТРАЛНА ГАРА В ПОСОКА  ИЗТОК – МАЛКА АВТОГАРА СЕРДИКА-БИВШ ТРАФИК МАРКЕТ. ТОВА НЕ Е ГОЛЯМАТА АВТОГАРА ПО – НАТАТЪК.

Отправяме се с настроение и беседи от нестинаря по нестинарските земи Горан Стефанов към Хасково – Харманли и мистичното Тюрбе на Хазър баба – Село Богомил. Селото е емблематично –  средище на богомилите. Повече информация на място.

Това е алианска гробница, в която според местните вярвания е погребан Хазър баба, почитан от алианите светец. Използвани са каквито строителни материали са останали от римско време или дори от античността, като например мраморните колони на вратата. Скрепени са с бял хоросан.Беседи.

Продължаваме към Менфир Чуджук камък – Село Овчарово

Коничният менхир „Чучул камък“ представлява грубо оформена конусовидна трахитна колона с надземна височина 2,10 m и диаметър 1 m. В миналото е носел името Чуджук камък, което в превод от османотурски означава момчешки или мъжки камък. Менхирът се свързва с ранно-тракийската култура, но предназначението му е неизяснено. Първоначално обектът се е намирал на около 4м от сегашното си местонахождение и е бил с 0,60 m по-висок, но е преместен при строежа на пътя. Върху менхира с червена боя са обозначени посоките на света.

До средата на 1860-те години около менхира е правен събор на Димитровден, като на мястото местните жители са играели хората през постите от Заговезни до Великден.

В м. „Орехчето“ на североизток от селото през 1970-те години при теренни проучвания, археолозите регистрират селище от ранната Желязната епоха, което без съмнение е било свързано със менхира „Чучул камък“ и прилежащите му обекти, които са били унищожени с времето

Следващия ни енергиен обект е долмена Нъчеви чеири” – село Хлябово  

Долменът в местността Нъчеви чаири (Голям рът) се намира на около 1,5 км западно от с.Хлябово. Мегалитният обект е бил докумнтиран първоначално от експедицията на проф.Александър Фол през 1973 г. и описанието му е публикувано в каталога „Тракийски паметници“ том III. При сондажите през 1974 г. е била разчистена вътрешността на двете камери и части от дромоса. През 1976 г. е разкопано пространството пред долмена; освен намирането на сравнително богат археологически материал са били и разкрити неизвестни дотогава детайли на долмена – фасадната стена и долепеният отстрани втори долмен, в който за първи път са били документирани запазени останки от погребение.

Очаква ни уникалното светилище Палеокастро (пешеходен преход 2-3км., пресечен терен)

Обектът, приеман от археолози като светилище, носи името на древната тракийска крепост Палеокастро. В самата крепост се издигат високи скали, които образуват на върховете си верига от зъбери, обърнати с едната си дълга страна към изток. Поради това цялата източна дължина на скалистата верига изложена сутрин на лъчите на изгряващото слънце. По всички повърхности на тази страна са изработени над 150 дискове моделирани в скалите по хребета (т.нар „слънчеви дискове“ са многократно публикувани в научни трудове, посветени на мегалитните паметници, често интерпретирани като тракийски. Техният брой се определя от 140 до над 200 при диаметър на кръговете от 25 до 100 cm. Някои от дисковете са изпъкнали и стърчат над повърхността на скалата с по 3 – 5 см., други са вдлъбнати на приблизително същият размер в дълбочина. Интересен е фактът, че навсякъде, където са издълбани каменните дискове (по целия гръб на върха) се наблюдават дискове, от които горната част стърчи над земната повърхност, докато долната им част остава в земята. Това е свидетелство за археолозите, че са дълбани още в много древни времена и са затрупани от естествено повдигане на почвата, тъй като насип или нанос на този връх трудно би се образувал на този връх.

Вечерна програма. Гайда, кавал и огън, песни и танци

Нощувка в хотел Сакар над Тополовград https://www.facebook.com/hotelsakar.bg/

 

ДЕН 2

Сутрешни практики по желание

Посещаваме построения на древно тракийско светилище манастир Света Троица  – село Устрем

Според османски документи Вакъвският манастир (на името на село Вакъв, днешно Устрем) води началото си от Втората българска държава. През XI-XII век на около 500 метра над манастира съществувала скална църква, наречена „Вехтата църква”. От свода на сълзи вода, която в миналото са смятали за лековита и по големите празници хиляди болни хора идвали тук, за да получат изцеление. Манастирът ”Света Троица” е неразривно свързан с юнашката смелост и гордост на хората от Сакарския край.  

Очаква ни исихастки манастир на „Св. Григорий Синаит” – (пешеходен преход 1,5 км)

В землището на боляровското село Воден се намират останките на исихасткия манастир „Св. Богородица“. Той е бил създаден през 1335г в тогавашната погранична област Парория, от където става известен като Парорийски манастир. Създателя на манастира е основоположника на исихазма в България, монаха-аскет Григорий Синаит. Макар да е съществувала съвсем кратко, само 15 години, Парорийската обител станала главно средище на исихазма. Парорийският манастир е един от най-ценните обекти на културно-историческото наследство на региона. От езотерична гледна точка се вярва, че мястото, на което е построен манастира има особена енергия, която се дължи на комбинацията на пещерата, където повечето исихасти са оставали сами с дни, за да се докоснат до Бога и реката, която преминавала под хълма.

Манастира има много голям принос за израстването на Българската култура. Може да се каже, че преди столицата Търново да се оформи окончателно като водещ център на духовния живот, тази обител е сложила основите на забележителното културно явление на средновековието – Втория златен век на българската култура. Литературната дейност на Синаитовия манастир се изразява преди всичко в превеждане на исихастки произведения, както и един от най – известните преписи на Бориловия синодик.

Отпътуване за София към 15:00ч.

Пристигане към 18:30ч.

 

Важна информация:

Цената е валидна при минимум 28 записани участнка и включва: 

– една нощувка със закуска в хотел сред гора:  https://www.facebook.com/hotelsakar.bg/

– лицензиран автобус

– командировки на шофьора

– всички пътни и магистрални такси

– паркинг

– лектор и водачи

– застраховка на участниците

– посещение на всички обекти по програмата

– вечерна програма и музикални изпълнеия

При по-малко от записани може да се наложи доплащане между 7- 20лв. По и-мейлите на записаните изпращаме информация за броя участници в групата.

Записване: 


1. Позваняване на тел. 0889 22 05 27 или  0897 660 662 за да сте сигурни, че има места.

2. Изпращане сумата или 50% капаро по сметка на Туристическа компания „ТеДеВе“ ЕООД : BG59FINV91501017100033 в лева. Първа инвестиционна банка. (Fibank). Удостоверение за ТО – PKK-01-06022, изд. на 20.12.2007г.

 
3.Изпращане на и-майл на: bulgariavidelei@abv.bg  с вашите имена и телефон за връзка
 
 

Възможни са промени 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *