Публикации

Психичното влияние на храната

На един обяд приложихме плодоядство, беше поднесено грозде. Една сестра попита: „Какво психично влияние имат разните храни?” В яденето има нещо духовно и то не е само чисто физически процес. Храните са материализирани мисли на Същества, които стоят по-високо от нас, и тези мисли се трансформират у нас, когато ядем плодове и зеленчуци.

Хубаво е човек да яде с приятно чувство и да благодари на Бога. Започнете да правите опити в храненето не само за придобиване на здраве, но и за подобряване на чувствата и на мислите, на главната и симпатичната нервна система.

Една сестра сподели: „Учителю, опитът, който ни дадохте в Общия окултен клас – да ядем една седмица някой плод с хляб и да видим какво ще почувстваме и какви идеи ще ни дойдат наум, аз го направих с ябълки и към края на седмицата почувствах небивало спокойствие и мир, имах добро разположение към всички хора“.

Няма храна, с която да не съм правил опит как влияе върху характера. Вземете да прочетете плода, преди да го изядете.

Един брат също сподели: „Учителю, Вие бяхте ни дал в Младежкия окултен клас да направим опит с череши: когато сме неразположени, отпаднали духом, да купим от пазара половин килограм най-хубави череши, да ги измием, да седнем на тревата и като сложим черешите пред нас, да ги съзерцаваме и да размишляваме 15 минути, след което бавно да ги изядем. Аз опитах, така мина моето неразположение и изпитах радост“.

Когато ядем някое растение, трябва да се нагласим с неговата гама. Всяко духовно качество си има своите материални елементи. Искаме ли да бъдем меки, трябва да имаме съответна материя. Храните се делят на категории. И в разни епохи, и в разни възрасти човек употребява съответни храни. След векове, когато растенията дойдат в развитието си до човешка степен, признаците и характерът им ще се превърнат в съответни човешки качества. Това, което растенията събират днес, ще се прояви след милиони години. Сегашният човешки живот е събран материал от преди милиони години, който днес се проявява. Понякога можеш да преживееш някой красив живот, който е от времето, когато си бил круша и си расъл на някое дивно място. Всяка храна се приема за подобрение или на нервната система, или на костите, или на мускулите и пр.

Краставицата е добра за нервната система.

Доматите регулират кръвообращението.

Бобът действа лечебно, пречиства и е хранителен. Когато си мрачно настроен и изпитваш песимизъм, яж боб. Но ако се яде много, заболява се от болестта подагра. Да се яде всеки ден боб не е полезно, един път в седмицата е достатъчно. Човек, който е скържав, не бива да яде боб, защото ще стане още по-скържав.

Черният боб развива интуицията.

Бамята дава на човека мекота в характера.

Сините патладжани успокояват.

Грахът е добро козметично средство; трябва да се вари без масло и с малко сол.

Леската огражда, в нея има магическа сила.

Орехите карат човека да мисли.

Черешите са отлични за симпатичната нервна система и помагат на онзи, който има затягане, запичане на червата. На скържавия дай череши, плодове.

Крушата е интелектуален тип, тя спада към умствено-жизнения темперамент. Ако искаме интелигентност, трябва да ядем круши.

Динята чисти стомаха и червата. След като е стояла на слънце, откъсни я и я изяж, но не яж такава, откъсната отдавна. Динята действа ободрително и слабително. Ако искаш да знаеш как да работиш с хората, яж дини.

Пъпеш ще ядеш, за да бъдеш внимателен, да имаш маниер и обхода с хората.

Тиква се яде, когато човек трябва да се научи да не се безпокои.

Човек трябва да употребява известно време млечни житни зърна, преди да са напълно узрели; това укрепва нервната система. Но трябва да се дъвче добре.

Добро козметично средство е водата за онзи, който знае как да я употребява. С водата можеш да получиш какъвто цвят искаш на лицето си, само че трябва знание.

За някои храни не е добре да се казва на какво въздействат. Но запомнете: едни събуждат физическата енергия, други – чувствата, а трети – умствената енергия.

Изобщо всеки плод служи за проява на една или друга добродетел в човека. Разнообразието на добродетелите ще зависи от употребата на различни растения и плодове за храна. Има растения, които правят човека благоразумен.

И човек трябва да развие усет от какви плодове се нуждае, за да трансформира енергия от тях.

По книгата „Акордиране на човешката душа“ 2 том.

close

Абонамент

за новини и събития

Ние не изпращаме спам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *