Публикации

Токсични вещества с които общуваме всеки ден без да подозираме, а и нашите деца

detski igrachki

 

 

 Много продукти в нашия бит са токсични. Лошото обаче е, че трудно могат да бъдат изключени от живота ни. Но употребата им може поне да бъде ограничена с оглед запазване здравето на семейството и близките.

Повечето от тези химикали се отразяват зле най-вече на бебета, малки деца и възрастни хора. Лошото е, че отравянето с токсините в тези продукти е бавно и постоянно.

Химикалите са направили живота ни много по-лесен, но заслужава ли си да се ползваме с облагите им, ако това ни разболява?

Нафталин

В днешно време все по-малко хора използват нафталин в домовете си за запазване на дрехи и различни текстилни тъкани от вредата, която различни насекоми причиняват, най-вече молците.

В много репеленти срещу различни насекоми, включително и комари (такива репеленти се ползват и за директно нанасяне върху кожата) съдържат съставката парадихлоробензен, която доказано причинява рак при животните.

След продължително излагане на този канцероген червените кръвни клетки биват унищожени. Химикалът предизвиква гадене, повръщане, диария.

Продукти от пресована дървесина

detski igrachki

В жилищното строителство след 70-те години навлиза изключително много този метод на дървообработване и направа на мебели. Всички дървени плоскости, направени от талашит, гипсофазер, ПДЧ съдържат обработени дървени частици, слепени чрез специални лепила и оформени в плоскости.

Лепкавите субстанции, с които се оформят тези плоскости често съдържат смоли, съдържащи карбамидформалдехид. Смята се, че формалдехидът в закрити помещения може да има изключително вредни въздействия върху човешкия организъм.

Симптоми, които могат да се появят са сълзене в очите, парене в гърлото и очите, затруднено дишане, астматични пристъпи. Доказано е, че този химикал предизвиква рак при животни.

Химикали в килимите

Надали много хора знаят, но в интериорните текстилни подови настилки като килимите, например, има много вредни химикали.

Лепилото и боите в килимите съдържат високо концентрирани химически вещества, чиито вредни емисии във въздуха в затвореното пространство могат да бъдат истински тихи отрови.

Химикалите в лазерните принтери

Вече в почти всеки дом има модерна техника. Лазерните принтери са удобство, без което не можем. За предпочитане е обаче да ползваме услугите на фирма за разпечатка вместо да държим такъв потенциално опасен уред.

Лазерните принтери отделят ултрафини частици, които причиняват здравословни проблеми. Не само лазерните принтери, но и мастиленоструйните отделят летливи органични съединения, озон и прахови частици, които се свързват със сърдечносъдови и белодробни заболявания.

Освежители за въздух и аерозоли

Ароматизаторите са страхотно изобретение, което присъства в много домове. То е необходимост, която спомага за по-лесното елиминиране на неприятните миризми.

Много от тези продукти съдържат етилен-етери, някои от които могат да реагират с озона във въздуха. Така се образуват отровни комбинации като азотния диоксид. Той е летливо съединение, което е между 2 и 5 пъти по-концентрирано, когато се намира в затворено помещение.

днесбг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *