Публикации

В село Баница гонят болежките с ракия и хрян

 

 

Ставните и дископатийни болки са голям проблем вече не само за старите, но и за по-младите. Причините за това са много, от неправилно и непълноценно хранене, през травми, до неправилна позиция на тялото при ходене в ежедневието. Дегенеративните нарушения вследствие на остаряване също са част от причината.

Интересно е как българската рецептурна традиция е извадила различни природосъобразни решения за този бич на съвременния хомосапиенс. Тук ви предлагаме две рецепти, дошли от извора на народния опит и мъдрост с използването на най-силната ракия, наричана първак.

Рецепта 1
Иван Борисов, родом от село Баница, Врачанско решава болежките по следния начин:

Когато се вари домашна ракия, се отделя първия литър и половина първак, който представлява етилов спирт. С него се правят 2 мазила:
Настъргва се на ренде корен от хрян, който се вади през есента. Поставя се в буркан и се залива с ракията. Стои 30 дни на слънце. Прецежда се и се налива в бутилка. По същия начин се прави и мехлем с див кестен.
Тинктурите помагат при ставни и мускулни болки.

Рецепта 2
Добринка Петрова от Варна споделя следната фамилна рецепта, която се предава в техния род от майка на дъщеря.

Това е една много стара семейна рецепта. Използва се при травми, ревматични болки, спукани капиляри. Особено е полезна за уморени, напрегнати и отекли крака с разширени вени.
Свежи цветове от див кестен, набрани от чисти места, се измиват и изчистват от дръжките. Нареждат се в буркани с капачки. Когато бурканът вече е добре натъпкан с цветове, се залива с ракия-първак (може и със силен спирт от аптеката). След това се затварят и се поставят на тъмно място, увити във фолио, за 40 дни. Като мине този срок, течността се прецежда през двойна марля и се затваря в шишета, които също се увиват с фолио. Съхраняват се на прохладно място.

Източник: Лечители.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *