Публикации

„Виделей” твори история! Очаква ни достолепният французин, писател, изследовател и просветен – Мишел Муние!

Христо Буковски

Мнозина бяха позвани, но

САМО ПРИЗВАНИТЕ ЩЕ СЕ СРЕЩНАТ С МЪДРЕЦА МИШЕЛ МУНИЕ

Мишел Муние (1944 г.) е автор със солидна университетска подготовка по богословие и история. Още на младини е бил въодушевен от Българските религиозни легенди, преведени на френски от Лидия Шишманова и отпечатани в Париж през 1896 г. от издателство Ernest Leroux. Те го вдъхновили да опознае по-добре Българската вяра, достигнала във Франция чрез богомилите.

През 2009 г., след като дълги години е преподавал философия, той издал 616-страничния си труд „Катарското богомилско християнство”. Отпечатал го със собствени средства, защото междувременно катарството е станало подтик за мощен туристически интерес към местата, където е било отстоявано, и френските изследователи от последните години все повече се стараят да „забравят” българския произход на учението.

Осъзнавайки вътрешния смисъл на събитията през Средновековието – чрез интуицията и въображението, които подпомагат научното знание с естетично-поетични откровения, – той разкрива красотата и силата на богомилското живо християнско Слово, което е пробудило през Х и ХІ век цяла Европа. Той убедително отстоява тезата, че богомилските идеи реално са причина за появата на средновековните приказки, а същевременно и надеждна градивна основа за пробудатата на народите за съзнателен творчески труд и неудържим стремеж към политическа свобода. Като оборва широко разпространените неверни възгледи за „българската ерес”и наложените изкуствени заблуди от Инквизицията около нея, той заявява открито за Българското учение:

„То е средновековната изява на Христос чрез Апостолите-богомили, която доведе до мощната историческа пробуда на нашите западноевропейски култури”.

Боговдъхновената наша известна преводачка Невяна Керемедчиева е успяла се добере до екземпляр от неговия труд през 2010 г. Понеже работи сама над превода и не получава подкрепа за издаването на книгата на български език, със собствени средства тя отпечата първата част от нея преди две години, а през 2014 г. отпечата и втори том. Сега работи над третата, последната, част.

Макар че отдавна чужденец не е писал с такава любов и преклонение за духовните дела на нашите предци, нито нашите официонализирани историци, нито лансираните дейци като представители на нашата култура потърсиха Мишел Муние да му благодарят за самоотверженото Дело. Дори на среща не го поканиха, докато бяха в Париж за откриването на изложбата в Лувъра.

Никой не помогна и на Невяна Керемедчиева да довърши спокойно своето Дело. Логично е – по търсенето на издадените от самата нея досега части от „Катарското богомилско християнство” се видя колко много са и днес богоозарените българи, които почерпиха сила да възславят и въздигнат пак Българската вяра, а парите, медиите и земното възславяне се държат от Rex mundi– врагът на Иисус и богомилите.

Но новобогомилите от „Виделей” на 19 септември ще поемат отново за поредния си Пътуващ семинар по пътя на Съвършените из Западна Европа.

( Повече информация за предстоящето пътуване може да намерите натискайки ТУК ).

Затова помолихме г-жа Невяна Керемедчиева да съдейства за среща в Южна Франция с г-н Мишел Муние. Неговият отговор е:

„Скъпа Невяна,

Много съм щастлив, че имам малко новини от теб, и тъжен, като разбрах, че си уморена… Никога не ще мога да ти се отблагодаря. Това дава смисъл на моя труд и ме вдъхновява да продължа в същата посока!…

Изпитах и огромно щастие, като узнах за интереса на тези „български интелектуалци” към моята книга… Разбира се, мога да отговоря на въпросите на един или няколко от тях в моя дом в Родез (но къщата ни е малка) или в Алби, за да се опитам да дам задоволителни отговори, доколкото ми е възможно, на тази група, която явно се интересува от въпросите за богомилството…

Но кажи им, че сега работя по-специално по проблемите на съвременната история на Европа – за универсалния аспект на катарското богомилско присъствие и за неговия смисъл, а не по проблемите на местната история на катарството в Южна Франция, където съм роден, и по-специално Лораге, Лангедок в Пиренеите…

В тази история на Западна Европа например се опитвам да предам средновековния многопосочен и всестранен път на богомилите и връзката на тяхното учение с великото европейско движение на Комуните, в което има „солидарност и братство” и в което хората се освобождават колективно от робството и от клюнизийската цялостна система на феодализма, за да постигнат братството помежду си, индивидуалната си свобода и истинското си социално-икономическо развитие… При наличието на жестоката съпротива на теократската (григорианска) църква например във Фландрия, по-късно в Германия, в Англия, във Франция (Пикардия, Шампан, Бургундия и т.н., както и Южна Франция!), в Италия, където могъщи ретроградни сили са се надигнали срещу нашите Патарени (думата идва от лат. име на Отеца –Pater) и италианските Общини (гвелфи и гибелини), за да ни завещаят, преди да изчезнат напълно, за следващите векове светлото наследие на Ренесанса, Микеланджело и особено Леонардо да Винчи, който е бил възпитан от дядо си и баба си и е наследник на богомили от предишните поколения!

И този Дух на Светлината избликва в цяла Западна Европа, оформяйки Протестантската реформа, която не е нищо друго, освен „последващо явление” на един грандиозен процес на отзвук и израз на европейския древен богомилски идеал. Успоредните на тази Реформа движения, родеещи се с нашите добри човеци – анабаптисти, баптисти, „PilgrimFathers” и сепаратисти, по-късно менонити и квакери (нека си спомним за прекрасния Джордж Фокс) – в които движения целта е постигането на чиста и пряка индивидуална връзка с Христос на Любовта и които движения все още са потъпквани и преследвани, ала които (след като са дарили на Великобритания истинските й основи и революциите) ще създадат основите на цяла Америка!

И тези Нови светове все още не знаят, че истинските им бащи-основатели са онези наши предци-богомили, дошли да подготвят великата епоха, в която живеем днес, и срещата ни с Учителя! И в която имаме още толкова много работа да свършим!…

Втората ми книга напредва – тя е по-историческа в сравнение в първата, и смятам, че ще има значение за по-доброто и задълбочено разбиране на развитието на Западна Европа и целия Западен свят, включително на неговите кризи, като този книга ще бъде явно също така обемиста, ако не и повече, уви… Чак след това ще мога да се заема да напиша по-достъпни книги…

Можеш, ако прецениш, да дадеш на твоя приятел Христо Буковски това писмо и моя имейл адрес. Дай му и телефона ми във Франция.

Най-сърдечно, Мишел

Поканихме всички, които имат възможност. Сега тече обратното броене към старта на новото богомилско възшествие на Запад. Богоозареният Мишел Муние го осъзна и очаква Призваните. Затова нека всеки ден си освежаваме паметта с избрани откъси от неговата знаменателна книга, за да не пропуснем нищо съществено по пътя си и да му зададем точните въпроси на историческата среща. Заповядайте да творим Историята на България за Възраждане Духа на Просветлението и Светлината! Повече информация за пътуването може да намерите натискайки : тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *